Scandalul între Emilia Șercan și Adrian Cioroianu continuă. De data aceasta, jurnalista reclamă faptul că Biblioteca Națională, condusă de fostul ministru de externe, este închisă în luna august. Șercan susține că a cerut un punct de vedere legat de închiderea Bibliotecii, dar că a primit un răspuns pe lângă subiect.
Emilia Șercan susține că anul trecut, odată cu invazia de ploșnițe, s-a creat un precedent pentru închiderea Bibliotecii Naționale, deși această măsură nu fusese luată niciodată anterior, chiar și în perioada pandemiei.
”Biblioteca Națională a României este închisă în luna august. Decizia a fost luată de actualul manager general – știți voi care – și nu face parte din greaua moștenire, așa cum sunt frigul pe timpul iernii și căldura insuportabilă din timpul verii. Din 2015 merg constant la Biblioteca Națională, iar sălile de lectură și spațiile publice nu au fost niciodată închise în luna august până la invazia ploșnițelor de anul trecut. Anul ăsta nu mai e nicio invazie, însă ploșnițele din 2023 au creat, aparent, un bun precedent pentru a închide instituția și în august 2024”, scrie Emilia Șercan pe Facebook.
Aceasta susține că a solicitat un răspuns oficial de la Bibliotecă pentru situația din august, dar că este ca și cum ”întrebi de mere și ți se răspunde despre castraveți”. Jurnalista susține însă că nu va renunța până nu va primi un răspuns legat de închiderea Bibliotecii.
”Am întrebat Biblioteca Națională care e cadrul legal care a permis închiderea, însă răspunsul primit a fost pe lângă. Ceva de genul, întrebi de mere și ți se răspunde despre castraveți. Nu-i bai, am reluat cererea și o voi relua până voi primi un răspuns clar. Am întrebat câțiva foști și actuali angajați dacă închiderea bibliotecii era obișnuită în trecut. Toți mi-au spus că nu, Biblioteca a fost deschisă în luna august. Unii mi-au și explicat de ce e nevoie ca Biblioteca Națională să fie deschisă: în luna august se face mai multă cercetare și e perioada în care studenții se pregătesc pentru restanțele și examenele din septembrie. Mai mult, Biblioteca a fost deschisă inclusiv în perioada pandemiei, cu excepția perioadei de lockdown, evident.
Asta e valoarea culturii în România educată. Și așa e înțeles managementul cultural de cei care au pretenția că fac așa ceva”, încheie jurnalista.
Scandalul a început în iarnă, după ce jurnalista a reclamat frigul din interiorul sediului Bibliotecii, fapt ce a stârnit o reacție a lui Adrian Cioroianu. Cei doi au avut mai multe schimburi de replici acide online.
Ulterior, în iulie, jurnalista Emilia Șercan a făcut o plângere pe numele lui Adrian Cioroianu pentru că a dezvăluit public informația că aceasta vine la Biblioteca Națională pentru a studia lucrarea de doctorat a lui Mircea Geoană.
„Ceea ce a făcut Adrian Cioroianu este condamnabil. Și uite, îți spun în exclusivitate faptul că am depus plângere penală pentru acel lucru, pentru divulgare de informații care nu sunt destinate publicității, și aștept în două zile un verdict al Agenției Naționale pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal legat de această chestiune”, a declarat Șercan într-un interviu pentru aktual24.ro.
Emilia Șercan a publicat o investigație în publicația PressOne.ro că Geoană a preluat zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții Bill Clinton și George W. Bush, fără a folosi ghilimele sau atribuire.
Mi-am schimbat... Vezi tot