Urmează ”șocul” Biden-Xi Jinping: China vine cu 3 condiții de fier la negocieri

Vineri, 20 Octombrie 2023, ora 00:22
7418 citiri
Urmează ”șocul” Biden-Xi Jinping: China vine cu 3 condiții de fier la negocieri
Xi și Biden se vor întâlni în noiembrie în SUA FOTO: Newsweek

Războaiele din Ucraina și Israel și conflictele geopolitice internaționale aduc în scenă marile puteri ale lumii, pentru găsirea de noi soluții. Acum, la Conferința anuală a Institutului pentru studii chino-americane, oficialul nr. 2 din Ambasada Chinei a vorbit despre cele 3 ”linii roșii” ale Beijingului, care vor fi pe masă la convorbirile dintre Xi Jinping și Joe Biden din noiembrie 2023.

China stabilește 3 condiții de ”fier” pe care SUA trebuie să le accepte dacă doresc să coopereze la oricare dintre provocările actuale ale lumii, a declarat Xu Xueyuan, șeful adjunct al Ambasadei Chinei din America, potrivit Newsweek.

Vorbind la conferința anuală a Institutului pentru Studii China-America (ICAS) de marți, șeful adjunct al misiunii Xu Xueyuan a amintit realizările anterioare care au fost produsul colaborării SUA-China. Ea a spus că este necesară din nou cooperarea de tipul „câștig-câștig” pentru a aborda schimbările climatice, conflictul Israel-Hamas, sănătatea globală, inteligența artificială și alte probleme.

Satul occidental de unde se vede Rusia, peste râu: Singura graniță Schengen a UE deschisă cu țara lui Putin

În primul rând, însă, trebuie să existe respect reciproc, iar SUA trebuie să accepte liniile roșii ale Chinei, a spus diplomatul. Interesele de bază includ sistemul economic și calea către dezvoltare a Chinei și cea mai mare problemă de bază: Taiwan. Dacă acestea nu sunt respectate, este imposibil să lucrăm împreună în alte probleme, a spus ea.

Toate cele trei „linii roșii” sunt puncte de dispută între cea mai mare și a doua economie din lume pe fondul unui război comercial în desfășurare, război tehnologic, critici la adresa transferurilor forțate de tehnologie chineză și sancțiuni împotriva oficialilor și entităților chineze implicate în ceea ce statul american a numit genocid împotriva minorităților musulmane din regiunea Xinjiang din China.

SUA sunt cel mai mare furnizor de arme pentru Taiwanul guvernat democratic, pe care China a amenințat de zeci de ani să îl anexeze, prin forță, dacă este necesar.

Cea mai mare amenințare pentru omenire: Un pericol gigantic trezit la viață după 50.000 de ani

Xu a adus critici la adresa SUA, despre care ea a spus că nu este dispusă să accepte o „Chină mai puternică din punct de vedere economic” și s-a plâns că China a devenit un țap ispășitor convenabil în politica americană. Ea a argumentat acest lucru cu politica externă a Chinei, despre care a spus că este condusă nu atât de politică, ci de aspirațiile celor „1,4 miliarde de oameni” ai țării.

Profesorul emerit de Studii Chineze de la Universitatea Johns Hopkins, David Lampton, care s-a alăturat lui Xu pentru discuție, a spus că orice impuls înainte în cea mai importantă relație a lumii va trebui să vină în curând, înainte de atitudinea politică a ciclului electoral din SUA din 2024.

Se pare că Casa Albă speră la o întâlnire Biden-Xi, probabil în timpul summitului de cooperare economică Asia-Pacific de la San Francisco, Statele Unite, de la mijlocul lunii noiembrie. Biden s-a întâlnit cu Xi de mai multe ori în timp ce era vicepreședinte în timpul administrației Obama, dar doar o singură dată, în scurt, în calitate de președinte în marja summitului G20 de anul trecut din Indonezia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Liniile roșii“ ale SUA pentru avioanele F-16 folosite de ucraineni. ”Aceasta este o greșeală”
„Liniile roșii“ ale SUA pentru avioanele F-16 folosite de ucraineni. ”Aceasta este o greșeală”
Recent, Pentagonul a trasat „linii roșii“ privind utilizarea avioanelor F-16 de către ucrainenii în timpul războiului ruso-ucrainean. Răspunzând la o întrebare, adresă într-un interviu...
Cancelarul german s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping. Scholz a fost însoțit în vizita sa în China de doi mari lideri pe piața auto din lume
Cancelarul german s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping. Scholz a fost însoțit în vizita sa în China de doi mari lideri pe piața auto din lume
Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat marţi, 16 aprilie, intenţia de a discuta despre o "pace justă" în Ucraina cu preşedintele chinez Xi Jinping, în timpul întrevederii lor la...
#Biden Xi Jinping, #Xi Jinping, #China SUA, #China SUa conflict, #China SUA razboi comercial, #China SUA suprematie, #linii rosii , #Statele Unite