Biden anunță că Israelul este de acord să oprească atacurile din Gaza în perioada Ramadanului. "Sunt prea mulţi oameni nevinovaţi care sunt ucişi”

Marti, 27 Februarie 2024, ora 10:38
1606 citiri
Biden anunță că Israelul este de acord să oprească atacurile din Gaza în perioada Ramadanului. "Sunt prea mulţi oameni nevinovaţi care sunt ucişi”
Joe Biden, președintele Americii Foto: X/President Biden

Joe Biden, președintele Americii a declarat că Israelul este de acord să oprească activităţile militare în Gaza pentru luna sfântă musulmană a Ramadanului, în timp ce Hamas studiază un proiect de propunere pentru un armistiţiu care include o pauză în lupte şi un schimb de deţinuţi şi ostatici, relatează Reuters.

Ramadanul începe în seara zilei de 10 martie şi să se încheie în seara zilei de 9 aprilie.

"Se apropie Ramadanul şi există un acord din partea israelienilor ca ei să nu se angajeze în activităţi în timpul Ramadanului, de asemenea, pentru a ne da timp să îi scoatem pe toţi ostaticii", a declarat Biden în timpul unei apariţii la emisiunea "Late Night with Seth Meyers" de la NBC.

În acelaşi timp, preşedintele american a avertizat că Israelul riscă să piardă sprijinul internaţional din cauza numărului mare de morţi în rândul palestinienilor, adăugând că Israelul s-a angajat să facă posibilă evacuarea palestinienilor din Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, înainte de a-şi intensifica campania în această zonă pentru a distruge Hamas.

Biden, ale cărui remarci au fost înregistrate luni şi difuzate marţi, a declarat că există un acord de principiu pentru o încetare a focului între cele două părţi şi pentru o nouă eliberare de ostatici. El a adăugat că speră ca până lunea viitoare armistiţiul să fie perfectat.

"Sunt prea mulţi oameni nevinovaţi care sunt ucişi. Iar Israelul a încetinit atacurile din Rafah", a menţionat Biden.

Proiectul de propunere de armistiţiu ar permite repararea spitalelor şi brutăriilor din Gaza şi intrarea zilnică a 500 de camioane cu ajutoare în enclavă, a declarat pentru Reuters o sursă de rang înalt apropiată negocierilor de la Paris. Este cea mai serioasă încercare din ultimele săptămâni de a pune capăt conflictului care a izbucnit în octombrie anul trecut, notează Reuters.

Conform proiectului de propunere, schimbul de deţinuţi palestinieni contra ostatici israelieni s-ar face într-un raport de 10 la unu, a declarat pentru Reuters sursa de rang înalt. De asemenea, proiectul prevede că Hamas ar urma să elibereze 40 de ostatici israelieni, inclusiv femei, copii sub 19 ani, persoane de peste 50 de ani şi bolnavi, în timp ce Israelul ar urma să elibereze 400 de deţinuţi palestinieni pe care nu îi va aresta din nou, a declarat sursa pentru Reuters.

Mediatorii şi-au intensificat eforturile pentru a obţine o încetare a focului în Gaza, în speranţa de a împiedica un asalt israelian asupra oraşului Rafah din Gaza, unde peste un milion de persoane strămutate se adăpostesc la marginea sudică a enclavei.

După ce Hamas a ucis 1.200 de persoane în Israel şi a capturat 253 de ostatici la 7 octombrie, Israelul a lansat un asalt terestru asupra Gaza, în urma căruia s-a confirmat că aproape 30.000 de persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza.

Biden a mai spus la NBC că o încetare temporară a focului ar putea demara un proces pentru ca palestinienii să aibă propriul lor stat.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu respinge însă soluţia cu două state.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Care este cea mai importantă armă a Iranului
Care este cea mai importantă armă a Iranului
Principalele arme ale Iranului nu sunt bombele atomice. În ciuda fricii internaționale, țara nu a dezvoltat niciodată un arsenal nuclear. Cea mai puternică armă a regimului de la Teheran...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Biden, #Razboi Israel Gaza, #Ramadan, #armistitiu, #razboi Gaza , #stiri Joe Biden