Iohannis și Ciucă, laude pentru SRI la bilanțul activității din 2021. Declarațiile, prezentate într-un comunicat

Miercuri, 22 Iunie 2022, ora 18:18
1918 citiri
Iohannis și Ciucă, laude pentru SRI la bilanțul activității din 2021. Declarațiile, prezentate într-un comunicat
Eduard Hellvig, Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, la bilanțul SRI pentru 2021 FOTO Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au participat miercuri, 22 iunie, la bilanţul SRI pe anul 2021.

Presa nu a avut acces la eveniment, iar Administraţia Prezidenţială a anunţat prezenţa șefului statului cu zece minute înainte, în timp ce pe agenda premierului nu s-a aflat această acţiune.

Detalii despre declarațiile președintelui și premierului au fost făcute publice într-un comunicat al SRI.

La eveniment au mai participat și membrii Comisiei de control a activităţii SRI.

Directorul SRI a prezentat principalele linii de evoluţie instituţională pentru următoarea perioadă, legate de dinamica ameninţărilor cyber, gestionarea valului de migranţi, riscurile asociate stabilităţii sociale, recurenţa comportamentelor de radicalizare cu perspectivă teroristă şi emergenţa tot mai pregnantă a fenomenului „fake news”.

Referitor la activitatea Serviciului de anul trecut, Eduard Hellvig a amintit şi procesul de predare către CNSAS a întregului volum de documente de arhivă preluate de la fosta Securitate şi care nu mai fac obiectul securităţii naţionale.

„Privind retrospectiv la activitatea din anul precedent, pot afirma că SRI şi-a îndeplinit misiunile în toate zonele de responsabilitate. Datele incluse în Raportul de evaluare, dar, mai ales, faptul că România este un stat sigur – inclusiv unul care poate oferi refugiu şi sprijin celor care fug din calea războiului - sunt grăitoare în acest sens. Fără a intra excesiv în detaliile activităţii, SRI a transmis în 2021 peste 4.700 de informări beneficiarilor din plan central şi aproape 1.900 de informări celor din plan local. Au fost derulate, doar în domeniile antiterorist şi al ameninţărilor transfrontaliere, peste 400 de măsuri de prevenire, iar în domeniul cibernetic, peste 70 de astfel de demersuri. Am obţinut succese operaţionale în domeniul contraspionajului şi al securităţii economice”, a declarat Eduard Hellvig.

Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat eforturile pe care SRI le-a depus pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate naţională şi a angajamentelor asumate în format aliat şi european, în contextul unui mediu de securitate cu grad ridicat de impredictibilitate: pandemia de Covid-19 şi războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

„Sunt convins că SRI va continua să ofere suportul informativ al deciziei strategice cu aceeaşi promptitudine şi la aceleaşi standarde de performanţă. Astfel, Serviciul Român de Informaţii va continua să contribuie la creşterea capacităţii de reacţie a statului român la provocări, ameninţări sau crize, indiferent de natura lor. Merită, de asemenea, subliniat modul în care Serviciul a cooperat cu celelalte instituţii din Sistemul naţional de securitate, precum şi cu serviciile aliate şi partenere”, a spus şeful statului.

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că „în acest context complicat, SRI a reprezentat un partener de încredere pentru Guvernul României. Informările transmise de dumneavoastră au adus un plus important de cunoaştere membrilor echipei guvernamentale, oferindu-le suportul atât de necesar pentru fundamentarea unor decizii care adesea nu au fost simple”.

De asemenea, preşedintele Comisiei de control a activităţii SRI, Ioan-Cristian Chirteş, a adus în atenţie importanţa culturii de securitate „la nivel individual, în cadrul companiilor şi a instituţiilor publice, inclusiv în rândul clasei politice. O cultură de securitate puternică, dublată de o mai bună comunicare cu societatea civilă şi creşterea transparenţei la nivelul instituţiilor responsabile cu realizarea securităţii naţionale, sunt premisele găsirii echilibrului necesar realizării apărării statului şi a cetăţenilor, într-o democraţie consolidată”, mai precizează SRI în comunicat.

Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit luni, 4 martie, despre persoanele testate în sondaje de PNL pentru Primăria Capitalei. Nicolae Ciucă a declarat la Digi24, vorbind despre...
Liderul PNL, răspuns neclar despre candidatul la Cotroceni: ”Funcţia de preşedinte nu se negociază”
Liderul PNL, răspuns neclar despre candidatul la Cotroceni: ”Funcţia de preşedinte nu se negociază”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit luni seară, 4 martie, despre candidatul partidului la alegerile prezidențiale. Întrebat dacă PNL va avea un candidat comun cu PSD, Ciucă a...
#bilant SRI, #2021, #Klaus Iohannis presedinte, #Nicolae ciuca premier , #sri