Bilanțul pierderilor armatei ruse din decembrie arată un adevărat carnagiu. Jumătate dintre cei morți sunt mercenari Wagner

Marti, 02 Mai 2023, ora 07:29
5095 citiri
Bilanțul pierderilor armatei ruse din decembrie arată un adevărat carnagiu. Jumătate dintre cei morți sunt mercenari Wagner
Rusia a suferit peste 100.000 de pierderi, inclusiv peste 20.000 de morţi în luptă FOTO Twitter

Peste 20.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în luptele din Ucraina din decembrie, potrivit estimărilor SUA, relatează BBC.

Alţi 80.000 au fost răniţi, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, citând informaţii recent declasificate. Jumătate dintre morţi fac parte din compania de mercenari Wagner, care a atacat oraşul Bahmut din estul ţării. Rusia încearcă să cucerească micul oraş încă de anul trecut, într-un război de uzură.

În prezent, Moscova deţine cea mai mare parte din Bahmut, dar trupele ucrainene controlează încă o mică parte a oraşului în vest. Bătălia aprigă a căpătat o importanţă simbolică uriaşă pentru ambele părţi. Oficialii ucraineni au declarat, de asemenea, că folosesc bătălia pentru a ucide cât mai multe trupe ruseşti şi pentru a epuiza rezervele acesteia. "Încercarea Rusiei de a lansa o ofensivă în [regiunea] Donbas, în mare parte prin Bakhmut, a eşuat", a declarat dl Kirby reporterilor.

"Rusia a fost incapabilă să pună mâna pe un teritoriu cu adevărat strategic şi semnificativ. Estimăm că Rusia a suferit peste 100.000 de pierderi, inclusiv peste 20.000 de morţi în luptă", a adăugat el. Bilanţul de la Bahmut contabilizează pierderile de la începutul lunii decembrie, potrivit cifrelor americane.

"Concluzia este că tentativa de ofensivă a Rusiei s-a întors împotriva sa după luni de lupte şi pierderi extraordinare", a declarat dl Kirby. El a adăugat că nu dădea estimări privind victimele ucrainene deoarece "ei sunt victimele aici. Rusia este agresorul". BBC nu poate verifica în mod independent cifrele oferite, iar Moscova nu a făcut niciun comentariu.

Grupul de mercenari Wagner - care foloseşte pe scară largă condamnaţi şi a devenit notoriu pentru metodele sale adesea inumane - a ocupat un loc central în asaltul rusesc asupra Bahmut. Liderul său, Evgheni Prigozhin, şi-a pus în joc reputaţia şi pe cea a armatei sale private pentru a cuceri oraşul.

Dar recent a ameninţat că îşi va retrage trupele din Bakhmut.

Într-un interviu rar acordat în profunzime unui proeminent blogger rus de război, el a promis că va retrage luptătorii wagnerieni dacă nu vor primi muniţia atât de necesară din partea Ministerului rus al Apărării. Luptătorii Wagner ar putea fi redistribuiţi în Mali, a avertizat el.

El a intrat adesea în conflict cu Ministerul rus al Apărării în timpul războiului, acuzând oficialii că nu au oferit luptătorilor săi suficient sprijin. De asemenea, Prigozhin a cerut presei ruse şi conducerii militare să "înceteze să mai mintă populaţia rusă" înaintea unei contraofensive aşteptate în primăvara ucraineană.

"Trebuie să încetăm să mai minţim populaţia rusă, spunându-le că totul este în regulă", a spus el.

El a lăudat "operaţiunile militare bune, corecte" şi comanda armatei ucrainene.

Un general ucrainean de rang înalt a declarat luni că contraatacurile au alungat forţele ruseşti de pe unele poziţii din Bakhmut, dar că situaţia rămâne "dificilă".

Noi unităţi ruseşti, inclusiv paraşutişti şi luptători de la Wagner, sunt "aruncate în mod constant în luptă", în ciuda faptului că au suferit pierderi grele, a declarat pe Telegram generalul Oleksandr Syrskyi, comandantul forţelor terestre ucrainene.

O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
În timp ce atenția internațională s-a concentrat asupra războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, cu temeri privind un conflict între Iran și Israel, în Caucaz se desfășoară o...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#bilant, #pierderi Rusia, #20000, #morti, #decembrie, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina