Scandalul rochitei albastre si al trabucului din Biroul Oval de la Casa Alba a fost unul dintre cele mai mediatizate evenimente ale secolului XX.
Relatia presedintelui american Bill Clinton cu o stagiara de la Casa Alba, Monica Lewinsky, a transformat lumea intreaga intr-un sat global de voyeuristi care devorau emisiuni, reviste, ziare si site-uri cu detalii personale din viata liderului SUA.
"Nasul" presei online, practic cel caruia i s-a datorat boom-ul jurnalismului pe Internet, in 1998, a fost Matt Drudge, pe atunci un simplu internaut, cu un blog pe Internet.
Imediat dupa ce Newsweek a oprit de la publicare dezvaluirea despre presedintele Bill Clinton, The Drudge Report a aruncat pe Internet povestea Monicai Lewinski, pe 17 ianuarie 1998 sub titlul "Newsweek omoara stirea despre stagiara de la Casa Alba - Fosta stagiara, in varsta de 23 de ani, relatie sexuala cu presedintele". A fost primul exemplu notabil de dezvaluire in new media.
Drudge a lansat pe Internet si transcrierea unor discutii telefonice ale Monicai Lewinsky, avute cu prietena sa Linda Tripp, angajata a Pentagonului.
In ziarele tiparite, stirea ajunge sa fie publicata abia patru zile mai tarziu, pe 21 ianuarie, Washington Post fiind primul. Cotidianul avea un standard de mentinut (datorat scandalului Watergate si demisiei lui Richard Nixon din 9 august 1974) si care i-a ramas emblema pana in prezent.
In a doua jumatate a lunii ianuarie a anului 1998, redactiile presei tiparite asteptau confirmari ale unor zvonuri, ca sa poata da drumul dezvaluirii ca presedintele avusese o aventura cu o stagiara la Casa Alba.
Sursele taceau, departamentele de comunicare se blocasera, scandalul mocnea si ziarele nu scriu inca nimic. Newsweek intrase chiar in posesia unui dosar, dar a ezitat sa publice informatii neverificate.
Insa Matt Drudge nu a mai asteptat si, imediat dupa ce a publicat pe Internet inregistrarea convorbirii Monicai Lewinsky, scandalul a izbucnit.
A fost semnalul ca Internetul incepea sa castige batalia cu presa scrisa, din ianuarie 1998 aparand "epoca de aur" a jurnalismului online.
Matt Drudge, care se considera ziarist, dar nu era si recunoscut ca atare de alti jurnalisti, declara la acea data ca nu are timp intotdeauna sa verifice ce afla si ca a publicat zvonuri, nu de putine ori.
Drudge s-a nascut in 1966, in Maryland, iar la 15 ani era deja arestat pentru ascultarea ilegala a unor convorbiri telefonice. In 1989 ajunge la Los Angeles, fiind curier in magazinul de suveniruri al studiourilor CBS.
Asa se naste site-ul lui, Drudge punand aici zvonuri auzite pe culoarele CBS pe care le publica incepand din 1994.
The Drudge Report a inceput sub format de e-mail-uri catre prieteni, cu texte care contineau barfe si comentarii. Drudge ajunge treptat la barfe politice, pe care le trimite tot prin e-mail. In martie 1995, el avea in jur de 1.000 de cereri de newsletter, iar dupa doi ajunsese deja la 85.000.
In 2006, revista TIME l-a plasat pe Drudge in topul celor mai influenti 100 oameni din lume.
Scandalul Lewinsky - anul de cosmar al lui Bill Clinton
Linda Tripp, cu care Monica Lewinsky a fost colega la Pentagon, este cea care a declansat, de fapt, scandalul Sexgate. Linda Tripp le-a furnizat anchetatorilor inregistrari ale unor convorbiri telefonice avute cu prietena sa, Monica Lewinsky.
In timpul procesului intentat de Paula Jones lui Bill Clinton, acuzandu-l de hartuire sexuala, au aparut marturiile care au declansat scandalul Lewinsky. Cand Tripp a aflat, in ianuarie 1998, ca Monica Lewinsky a semnat o declaratie, in procesul Paula Jones, negand ca a avut relatii cu Bill Clinton, Tripp a dus casetele cu marturiile Monicai la procurorul Kenneth Starr.
In declaratiile facute in acest dosar, Clinton a negat relatiile cu fosta stagiara de la Casa Alba, Monica Lewinsky, ceea ce a atras declansarea procedurii de suspendare (impeachment).
Fosta stagiara a obtinut din partea procurorului Kenneth Starr imunitate totala, in schimbul unei marturii complete si sincere. Monica Lewinsky a negat, initial, sub prestare de juramant, ca ar fi avut o relatie sexuala cu Bill Clinton. Monica ar fi declarat, la audierea din 6 august 1998, ca a avut raporturi sexuale cu presedintele si a precizat ca Bill Clinton nu i-a cerut sa minta in instanta.
Monica Lewinsky a pus la dispozitia lui Starr inregistrarile unor mesaje telefonice ale presedintelui si o rochie despre care a afirmat ca a fost patata de Bill Clinton, cu prilejul unei intalniri amoroase. Celebra rochie albastra a fost supusa testelor in laboratoarele FBI.
Procurorul independent Kenneth Starr a fost numit in acest post in august 1994, prin decizia unui tribunal federal. Postul fusese creat dupa scandalul Watergate, in scopul garantarii independentei justitiei.
Pentru desfasurarea anchetei in cazul Lewinsky, Starr a cheltuit 40 de milioane de dolari. In urma publicarii raportului Starr, a fost aflata relatia dintre Bill Clinton si Monica Lewinsky, care a durat din noiembrie 1995 pana in martie 1997, constand in mesaje telefonice, intalniri si partide de sex oral in Biroul Oval de la Casa Alba.
Un august de neuitat si primul 11 septembrie
Pe 17 august 1998, presedintele Bill Clinton este primul presedinte in exercitiu care depune marturie in fata unui juriu care il ancheteaza. Dupa interogatoriul de la Casa Alba, Clinton a mers la televiziunea nationala si a recunoscut ca a avut o relatie nepotrivita cu Monica Lewinsky.
Pe 19 august devine public faptul ca procurorul Starr a solicitat si a primit proba ADN apartinandu-i lui Clinton, urmand dezvaluirea despre pata de sperma prezidentiala de pe celebra "rochita albastra" a Monicai Lewinsky.
Pe 9 septembrie, Ken Starr depune raportul si cele 18 cutii cu documente anexe la Camera Reprezentantilor.
Pe 11 septembrie, intr-un raport exploziv catre Congres, procurorul Starr sustine procedura de impeachment pentru presedintele Bill Clinton, avand impotriva lui 11 capete de acuzare, intre care sperjur, obstructionarea justitiei si abuz de putere. Raportul a fost publicat pe Internet in urma acordului dat prin vot de Camera Reprezentantilor.
Ce a spus Bill Clinton de-a lungul scandalului din 1998:
"Nu am avut relatii sexuale cu femeia aceea." (27 ianuarie)
"Am avut o relatie nepotrivita."(17 august)
"Imi pare rau." (4 septembrie)
"Regret profund." (9 septembrie)
"Am pacatuit." (11 septembrie)
"Vreau sa spun din nou cat de mult regret." (12 februarie 1999)
Happy end. Si morala care e?
Procesul cu Paula Jones s-a incheiat dupa ce Clinton i-a platit 850.000 de dolari. In ce priveste finalul dosarului Lewinsky, pe 12 februarie 1999, in a 21-a zi de proces, Senatul SUA a respins prin vot suspendarea lui Clinton din functia de presedinte si liderul de la Casa Alba a fost achitat.
Analistii media considera ca asa cum asasinarea lui Kennedy, in 1963, a fost un moment de rascruce in istoria transmisiilor de televiziune, iar dosarul Nixon-Watergate - un reper in evolutia presei scrise, in 1974, tot asa scandalul Clinton-Lewinsky a marcat un moment hotarator pentru presa pe Internet.
Unui zvon i s-a dat credit a fost publicat si, prin confirmari si dezvaluiri ulterioare, s-a dovedit scanteia dinaintea exploziei unei bombe.
La noi,Basescu este apreciat ca face de-astea(zvonuri!)dar... Vezi tot