Dictatorilor le place kitsch-ul

Autor: Ana Ilie
Luni, 10 August 2009, ora 23:41
7814 citiri
Dictatorilor le place kitsch-ul

Ochii intregii lumi au fost atintiti saptamana trecuta asupra Coreei de Nord, mai precis asupra neasteptatei vizite a fostului presedinte american Bill Clinton in fieful dictatorului comunist Kim Jong Il.

Cum s-a terminat vizita se stie - cu eliberarea a doua jurnaliste americane retinute de Phenian si o fotografie "de grup" cu Kim, Bill si o multime de necunoscuti, pe fundalul unei "opere de arta" de o uratenie iesita din comun.

O uriasa pictura murala, cu valuri zbrobindu-se in dantele de spuma si cateva pasari zburand intr-un colt, troneaza bine-mersi in fotografia oficiala, saturand imaginea, impreuna cu mocheta cu flori supradimenionate, cu nuante neverosimile de verde si albastru. Ca si altor dictatori inaintea sa, este limpede ca lui Kim ii place kitsch-ul, observa Wall Street Journal.

Pentru Kim, valurile nu pot fi simple valuri - sunt tsunami, valuri de furtuna apocaliptica, coplesind, ca volum, personajele din incapere. Sunt valuri violente, al caror ritm misca ochiul de la stanga la dreapta, pentru ca apoi sa se "sparga" de planul pasarilor albe in miscare.

Este o pictura pur propagandistica: ceea ce ochiului par a fi simple limitari ale pictorului reprezinta de fapt intentie deliberata de a crea o capodopera propagandistica. Apartine astfel subspeciei de kitsch cunoscuta drept kitsch totalitar, unde arta exista doar pentru a proslavi un regim dictatorial si pentru a-l glorifica pe liderul suprem.

In aceasta cheie, mesajul picturii murale este clar: regimul lui Kim Jong Il este o forta a naturii.

Pictura are un dublu mesaj: pasarile si lumina din coltul drept transmit ideea de paradis natural pe care regimurile totalitare au senzatia ca il construiesc pentru cetatenii lor, in vreme ce valurile amenintatoare sunt o metafora-avertisment la adresa dusmanilor, care trebuie sa se teama de puterea liderului suprem si a statului pe care il conduce.

"Kitsch" a devenit un sinonim pentru tot ce este de prost gust, iar in arta se refera la lucrarile care transmit sentimente facile sau false si ale caror subiecte sunt o versiune decazuta a ideii estetice originale, sustine sursa citata.

Ai nevoie sa transmiti un sentiment de confort si placere? Apelezi imediat la un apus de soare. Vrei sa "vorbesti" despre inocenta ranita? Nimic mai bun decat un porumbel cu aripa ranita.

Kitsch-ul totalitar a pus toate aceste "beneficii" in serviciul statului, avand ca scop extinderea controlului prin propaganda. Aceasta forma de "arta" exista pentru a arata progresul social si economic, muncitorii fericiti ca merg la fabrica si liderii care nu au alta grija decat bunastarea cetateanului.

Nu este limitat la pictura - in Phenian, "Monumentul Fundatiei Partidului" este compus din trei maini care ies dintr-o platforma circulara si tin, fiecare, un ciocan, o sapaliga si o perie. Mainile (fara unelte) masoara aproape 46 de metri in inaltime.

Kitsch-ul totalitar isi are radacinile in Uniunea Sovietica, in 1934, cand primul congres a ratificat principiile realismului socialist. Sub Stalin, partidul a decretat ca arta trebuie sa serveasca revolutia si va face asta doar prin imagini universale si usor de inteles.

Un exemplu pe care il cunoaste toata lumea este celebra statuie a Verei Mukhina "Muncitorul si kolhoznica", infatisand o femeie si un barbat in bataia vantului, tinand in sus un ciocan si o secera.

In deceniile care au urmat, realismul socialist a devenit stilul preferat de dictatori, de la nazisti la Mao Ze Dung, Saddam Hussein si, desigur, Nicolae Ceausescu.

Principala "mostenire" artistica a lui Saddam este monumentul "Mainile Victoriei" din Bagdad, ridicat in 1989 pentru a cinsti victoria in razboiul iraniano-irakian (care s-a terminat de fapt fara un castigator clar). Monumentul este compus din doua maini enorme care rasar din pamant si isi incruciseaza sabiile (se pare ca mainile au fost realizate dupa un mulaj al mainilor lui Saddam).

Sa tragem deci concluzia ca kitsch-ul totalitar apartine trecutului sovietic si enclavelor de comunism inca existente in lume? Nici vorba! Orice fotografie a premierului rus Vladimir Putin aparuta in ultimele saptamani infirma acest lucru.

Intr-una este infatisat calare la bustul gol, in alta da la peste intr-un rau de munte. Este o piesa grozava de propaganda facuta dupa toate regulile kitsch-ului totalistarist, in care liderul este transformat intr-un personaj idealizat, mai presus de orice trivialitate "lumeasca" si puternic - atat de puternic incat poate imblanzi natura (vezi fotografia in care Putin impusca tigrul siberian).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#dictatori arta kitsch, #Kim Jong il propaganda , #stiri Bill Clinton
Comentarii
Poza gelu
gelu
rank 1
Lasati vrajala, dictatorii au fost ajutati sa devina dictatori de occidentul ala demucratic!!!
Poza gelu
gelu
rank 1
INu mai Traian, Udrea, Videanu, Blaga, Berceanu, Stolojan , Flutur, Frunzaverde, Silvian Ionescu sunt asa de saraci, nu???