Bill Clinton si Tony Blair, o relatie deosebita: Stenograme ale convorbirilor lor, facute publice

Autor: Ana Ilie
Sambata, 09 Ianuarie 2016, ora 14:52
7342 citiri
Bill Clinton si Tony Blair, o relatie deosebita: Stenograme ale convorbirilor lor, facute publice

Biblioteca Prezidentiala Clinton a facut publice transcrierile apelurilor telefonice si intalnirilor fata in fata dintre fostul presedinte american Bill Clinton si fostul premier britanic Tony Blair. Textele dezvaluie apropierea deosebita intre cei doi politicieni.

Cei doi sunt ca oricare alti doi vechi prieteni care fac schimb de barfe, isi spun "tovaras" si "prieten" si isi povestesc unul altuia despre copii, neveste si slujba, scrie CNN.

In transcrieri se vede cum cei doi lideri isi presarau discutiile pe teme spinoase de politica externa cu informatii despre vietile personale.

Spre exemplu, vorbesc despre razboiul din Balcani si in clipa urmatoare discuta despre cum liderul american ar putea sa fie babysitter pentru copilul lui Blair.

In cele 532 de pagini facute publice, puternic editate inainte, dezvaluie impresia lui Clinton despre cel care urma sa fie succesorul sau, George W. Bush, (destept, dar nu e pregatit de presedintie), frustrarea fata de liderul irakian Saddam Hussein si preocuparea sa fata de terorismul international.

Sursa citata dezvaluie cateva parti mai interesante ale documentelor:

Blair si Clinton discuta in repetate randuri crizele geopolitice si fac schimb de notite cu privire la liderii straini. Devin preocupati de Balcani si bombardamentele NATO in Iugoslavia. La un moment dat, Clinton dezvaluie ca se teme sa trimita soldati americani in lupta, intrucat interventia din Somalia, in primul sau mandat, l-a marcat emotional si l-a afectat electoral dupa ce au fost ucisi americani.

"A fost cel mai jos punct al presedintiei mele. A fost un cosmar nenorocit. M-am simtit personal responsabil pentru ca trupul pustiului ala a fost tarat pe strazi", i-a spus Clinton lui Blair.

Intr-o convorbire telefonica din aprilie 2000, cei doi lideri impartasesc impresii despre presedintele rus Vladimir Putin. Blair ii spune lui Clinton ca Putin era dornic sa il impresioneze cand s-au vazut.

"Cred ca voia sa vada un partener in America", spune acesta. Clinton ii raspunde ca Putin este "un tip abil si ambitios pentru un rus. Intentiile sale sunt in general onorabile si directe, insa nu s-a hotarat inca". Parca prevazand viitorul, Clinton avertizeaza ca Putin "ar putea deveni sufocant in chestiunea democratiei".

Cei doi mai discuta despre ce trebuie facut in cazul Irakului si IRA.

Cele mai savuroase pasaje sunt insa cele privind familiile celor doi lideri. Relatia lor apropiata le-a permis sa glumeasca, spre exemplu, despre tinuta pe care sa o poarte Blair cand doarme la Casa Alba. "Atata vreme cat nu defilezi gol pusca inainte de baie. Esti prea tanar si prea suplu", glumeste Clinton, facand referire la un episod in care premierul britanic Winston Churchill a aparut gol in fata presedintelui american Franklin Roosevelt.

Clinton vorbeste cu Blair si despre fiul acestuia, Leo, nascut in 2000. Blair ii spune la un moment dat ca sotia sa insarcinata "e in forma grozava, dar se tot ingrasa", in vreme ce liderul de la Casa Alba, aflat inainte de incheierea ultimului mandat, glumeste ca "dupa ianuarie sunt disponibil pentru babysitting".

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...