Bill Clinton si Tony Blair, o relatie deosebita: Stenograme ale convorbirilor lor, facute publice

Autor: Ana Ilie
Sambata, 09 Ianuarie 2016, ora 14:52
7762 citiri
Bill Clinton si Tony Blair, o relatie deosebita: Stenograme ale convorbirilor lor, facute publice
Foto: Facebook/Bill Clinton

Biblioteca Prezidentiala Clinton a facut publice transcrierile apelurilor telefonice si intalnirilor fata in fata dintre fostul presedinte american Bill Clinton si fostul premier britanic Tony Blair. Textele dezvaluie apropierea deosebita intre cei doi politicieni.

Cei doi sunt ca oricare alti doi vechi prieteni care fac schimb de barfe, isi spun "tovaras" si "prieten" si isi povestesc unul altuia despre copii, neveste si slujba, scrie CNN.

In transcrieri se vede cum cei doi lideri isi presarau discutiile pe teme spinoase de politica externa cu informatii despre vietile personale.

Spre exemplu, vorbesc despre razboiul din Balcani si in clipa urmatoare discuta despre cum liderul american ar putea sa fie babysitter pentru copilul lui Blair.

In cele 532 de pagini facute publice, puternic editate inainte, dezvaluie impresia lui Clinton despre cel care urma sa fie succesorul sau, George W. Bush, (destept, dar nu e pregatit de presedintie), frustrarea fata de liderul irakian Saddam Hussein si preocuparea sa fata de terorismul international.

Sursa citata dezvaluie cateva parti mai interesante ale documentelor:

Blair si Clinton discuta in repetate randuri crizele geopolitice si fac schimb de notite cu privire la liderii straini. Devin preocupati de Balcani si bombardamentele NATO in Iugoslavia. La un moment dat, Clinton dezvaluie ca se teme sa trimita soldati americani in lupta, intrucat interventia din Somalia, in primul sau mandat, l-a marcat emotional si l-a afectat electoral dupa ce au fost ucisi americani.

"A fost cel mai jos punct al presedintiei mele. A fost un cosmar nenorocit. M-am simtit personal responsabil pentru ca trupul pustiului ala a fost tarat pe strazi", i-a spus Clinton lui Blair.

Intr-o convorbire telefonica din aprilie 2000, cei doi lideri impartasesc impresii despre presedintele rus Vladimir Putin. Blair ii spune lui Clinton ca Putin era dornic sa il impresioneze cand s-au vazut.

"Cred ca voia sa vada un partener in America", spune acesta. Clinton ii raspunde ca Putin este "un tip abil si ambitios pentru un rus. Intentiile sale sunt in general onorabile si directe, insa nu s-a hotarat inca". Parca prevazand viitorul, Clinton avertizeaza ca Putin "ar putea deveni sufocant in chestiunea democratiei".

Cei doi mai discuta despre ce trebuie facut in cazul Irakului si IRA.

Cele mai savuroase pasaje sunt insa cele privind familiile celor doi lideri. Relatia lor apropiata le-a permis sa glumeasca, spre exemplu, despre tinuta pe care sa o poarte Blair cand doarme la Casa Alba. "Atata vreme cat nu defilezi gol pusca inainte de baie. Esti prea tanar si prea suplu", glumeste Clinton, facand referire la un episod in care premierul britanic Winston Churchill a aparut gol in fata presedintelui american Franklin Roosevelt.

Clinton vorbeste cu Blair si despre fiul acestuia, Leo, nascut in 2000. Blair ii spune la un moment dat ca sotia sa insarcinata "e in forma grozava, dar se tot ingrasa", in vreme ce liderul de la Casa Alba, aflat inainte de incheierea ultimului mandat, glumeste ca "dupa ianuarie sunt disponibil pentru babysitting".

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Clinton Blair relatie prietenie, #Clinton Blair transcriere discutii , #SUA