Ce se intampla cu banii marilor bogatasi, dupa moartea lor

Luni, 02 Iunie 2014, ora 21:56
6203 citiri
Ce se intampla cu banii marilor bogatasi, dupa moartea lor

Desi nu ne-ar veni sa credem, adesea marii bogatasi nu se grabesc sa lase averea copiilor, ca s-o stapaneasca ei in voie. Indeosebi cei care au pornit de la zero, sau de la foarte putin, si au ajuns la foarte mult, nu cred ca e tocmai potrivit sa-i procopseasca pe copii cu o gramada de bani de-a gata.

Dimpotriva, ei cred ca descendentii trebuie sa invete singuri cum sa gandeasca, sa investeasca, sa inventeze. Cu asa ceva insa nu-ti bati capul, atunci cand te-ai pomenit din senin cu o avere de basm, care-ti permite un trai pe vatrai toata viata, fara niciun efort.

De aceea, multi din acesti nababi se indreapta spre sfarsitul vietii spre opere filantropice, lasand urmasilor doar o cota mica, atat cat sa nu li se para ca au fost neglijati, scrie portalul Radioc, oferind cateva exemple.

Bill Gates

Acesta a ajuns un caz de notorietate. Marele Bill Gates, co-fondator al "Microsoft Corporation", unul din cei mai bogati oameni de pe planeta, a donat deja cea mai mare parte a averii sale catre Bill & Melinda Gates, pentru imbunatatirea sanatatii si invatamantului pe tot globul.

Fundatia dispune de 102,8 miliarde dolari, iar Bill Gates si-a anuntat intentia sa-i lase prin testament 95% din restul averei sale, indemnand si alti bogatasi sa procedeze la fel.

Sotiei si celor trei copii, din care doua fiice (Jennifer si Phoebe) si un fiu (Rory John), le lasa cote din restul de 5%.

Warren Buffett

Influentat de gestul lui Bill Gates, magnatul Buffett a promis sa doneze 99% din uriasa sa avere unor opere caritabile. Cu aceasta ocazie, a facut urmatoarea declaratie aparuta in presa: "Vreau sa le las copiilor mei suficient de mult ca sa invete cum sa faca ceva bun in viata, dar in niciun caz atat de mult, incat sa invete cum sa nu faca nimic".

Pana in prezent, a donat 57 de miliarde de dolari catre cinci fundatii caritabile, cea mai mare parte revenind fundatiei Bill & Melinda Gates, care de altfel i-a sugerat gestul sau.

Francezul de origine iraniana Pierre Omidyar

Fondatorul si presedintele site-ului de licitatii eBay a devenit miliardar la varsta de 31 de ani. Impreuna cu sotia sa Pamela au hotarat infiintarea unei societati filantopice non-profit avand ca scop ajutorarea saracilor din intreaga lume.

Amandoi si-au informat copiii ca vor trebui sa-si castige singuri painea, sa munceasca si sa se imbogateasca prin propria capacitate, intrucat prin mostenire lor nu le va reveni nimic.

Beneficiara testamentului va fi respectiva societate flantropica. Dar pana atunci mai este timp mult. Pierre Omidyar are in prezent 47 de ani.

Ted Turner, fondatorul CNN

Candva acest mare om de initiativa investitionala era cunoscut pentru donatia sa de un miliard dolari, oferiti ONU pentru scopuri filantropice. Ulterior, a mai alocat sume importante din averea sa pentru probemele de mediu.

Dar viata cunoaste urcusuri si coborasuri, iar in prezent Ted Turner sustine ca se afla in pragul falimentului. Restul averii ii mai asigura suficiente venituri ca sa aloce numai din cand in cand cote rezonabile in scopuri filantropice si sa-si ajute cei cinci copii, proveniti din cele trei mariaje ale sale.

Michael Bloomberg

Magnatul in afaceri si omul politic american Michael Bloomberg detine 33 miliarde dolari, dar banii nu-i mai apartin de fapt in intregime. Prin fundatiile non profit Fast Comp si Bloomberg Philathropies a finantat numeroase actiuni de binefacere, orientate in cinci domenii: sanatate publica, arte, inovare, mediu si educatie.

Ascendenta sa a fost rapida. In 2013, Universitatea Johns Hopkins anunta primirea unei donatii de 350 de milioane de dolari. Prima donatie fusese in 1965, cand a depus la aceeasi universitate suma de 5 (cinci) dolari.

Dupa numeroasele sponsorizari facute, nimeni nu stie la cat se rezuma astazi sumele care i-au ramas efectiv in cont, dar comentariile spun despre copiii sai ca nu-si mai fac alta iluzie privind mostenirea in caz de deces, decat eventual datoriile.

Citeste si:
Cîțu susține că dacă se schimbă compoziția politică a guvernului nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru întreg Cabinetul
Cîțu susține că dacă se schimbă compoziția politică a guvernului nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru întreg Cabinetul
Premierul Florin Cîțu a declarat, joi seara, 16 septembrie, într-un interviu la TVR 1, că, dacă se schimbă compoziția politică a Guvernului, nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru...
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a solicitat, joi, 16 septembrie, prin Ambasada României la Londra, clarificări privind statisticile conform cărora controalele autorităţilor de frontieră...
Sursa: Ziare.com