Despre Bill Gates

William Henry Gates al III-lea, sau mai simplu Bill Gates, este un om de afaceri si co-fondator al Microsoft Corporation. Timp de 15 ani s-a aflat pe prima pozitie a clasamentului celor mai bogati oameni din lume, fiind intrecut in ultimii ani de afaceristi precum Warren Buffet sau Carlos Slim.

Nascut pe 28 octombrie 1955, la Seatle, Washington (SUA), Bill Gates este casatorit cu Melinda French, din 1994. Impreuna au trei copii: Jennifer Katharine (n. 1996), Rory John (n. 1999) si Phoebe Adele (n. 2002).

Gates este unul dintre initiatorii revolutiei PC-urilor. Desi e admirat de multi, exista si un numar mare de critici in interiorul industriei IT, care considera ca tacticile de business ale Microsoft sunt monopoliste, parere care de cateva ori a fost impartasita si de Comisia Europeana sau diverse instante.

In ultimul deceniu, Gates a devenit si un cunoscut filantrop. El a donat  sume uriase de bani la diverse organizatii caritabile si pentru programe de cercetare stiintifica. De altfel, a infiintat in 2008 Fundatia Bill si Melinda Gates, in scopuri exclusiv caritabile.

In 2005, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii ii acorda lui Bill Gates titlul de "Cavaler al Imperiului Britanic".

In iunie 2006, Bill Gates si-a anuntat retragerea din Microsoft, incepand cu iulie 2008.

Copilaria

Bill Gates s-a nascut intr-o familie modesta, avand tatal avocat si mama profesoara, acestia acceptand de la inceput nevoia de cunoastere a copilului, lasandu-l sa descopere aparate si programe electronice.

Micul Bill s-a remarcat inca din scoala elementara, depasindu-si colegii in toate domeniile, astfel ca parintii au hotarat sa-l inscrie la o scoala privata in Lakeside, in 1967.

Decizia a avut efecte deosebite pentru intrega sa viata. La Lakeside, Bill Gates a pasit in stiinta computerelor. In primavara lui 1968, scoala din Lakeside decide ca este cazul sa-i initieze pe elevi in lumea computerelor. Bill Gates, Paul Allen si alti cativa elevi (multi dintre ei au devenit apoi primii programatori ai companiei Microsoft) au devenit imediat nedezlipiti de calculator.

Hackerul Gates

Gates si colegii sai stateau in sala calculatoarelor zi si noapte, scriind programe si literatura de specialitate pentru calculator sau orice altceva legat de acesta. In scurt timp, trupa lui Gates a inceput sa aiba probleme la scoala, pentru ca a inceput sa chiuleasca in mod regulat de la ore.

In vara lui 1968, Computer Center Corporation si-a deschis sediul in Seattle. Printr-un contract de colaborare cu scoala Lakeside Prep., aceasta se angajeaza sa-i ofere studenti care sa lucreze pe computer. Bill Gates si camarazii sai sunt, bineinteles, primii.

Nu peste mult timp, tinerii hackeri fac probleme, spargand sistemul de securitate al computerelor, asa ca le este interzis accesul in sistem.

Inceputurile in business

Bill Gates, Paul Allen si alti doi hackeri de la Lakeside formeaza la finalul anului 1968 Lakeside Programmers Group, cu intentia de a gasi modalitati de aplicare a cunostintelor lor de calculatoare in viata de toate zilele.

Computer Center Corporation a inceput sa sufere de pe urma hackerilor si a deselor spargeri ale sistemelor de securitate. Impresionati de trupa lui Gates, sefii companiei decid sa urmeze sfatul studentilor pentru a gasi bug-urile si a identifica slabiciunile sistemelor. Astfel, compania le pune la dispozitie computerele pentru un timp nelimitat, oferta pe care baietii n-o pot refuza.

Insa, din nefericire, Computer Center Corporation a dat faliment in 1970. Grupul programatorilor de la Lakeside este nevoit sa-si caute un nou loc unde sa-si poata dedica timpul computerelor.

Un an mai tarziu, tinerii sunt cooptati de Information Sciences Inc., care le da din nou pe mana, non-stop, computere.

Gates si Allen se gandesc deja sa infiinteze o noua companie, care sa le apartina in intregime, pentru care cred ca au de investit in jur de 20.000 de dolari.

Administratia scolii ii ofera de lucru lui Bill Gates la relizarea programului de computerizare a institutiei. El ii cere lui Allen sa-l ajute la proiect, pe care cei doi il definitiveaza pe parcursul verii.

In ultimii ani de scoala, Gates si Allen continua sa caute oportunitati pentru a-si folosi cunostintele spre a face ceva bani. In scurt timp, ei primesc de lucru la TRW, unde se dezvolta ca programatori adevarati.

In toamna lui 1973, Gates pleaca de acasa pentru a se inscrie la Universitatea Harvard, dar in scurt timp realizeaza ca sufletul sau nu este aplecat spre studiu, pentru ca, dupa ce gaseste sala computerelor, se pierde in lumea lor din nou. Isi petrece noptiile acolo, iar ziua adoarme la cursuri. Dupa primul an de Harvard, pe timpul verii isi gaseste un job la firma Honeywell.

Microsoft

In decembrie 1974, Bill Gates si Paul Allen isi dau seama ca piata computerelor personale este gata sa explodeze si ca trebuie cineva sa faca software pentru noile masinarii.

Intr-o zi, cei doi suna la compania Micro Instrumentation and Telemetry System (MITS) - promotorii lui Altair - si ii informeaza ca au dezvoltat un limbaj BASIC pentru primul computer - MITS Altair. Era o minciuna, de fapt, pentru ca cei doi nu scrisesera nici o liniuta la acel cod.

Cei de la companie s-au aratat extrem de interesati si au dorit sa-l vada, asa ca tinerii s-au apucat de lucru, simuland Altair-ul cu PDP-10 de la scoala. In doua luni era gata. Programul a functionat perfect, asa ca li s-a solicitat cumpararea drepturilor.

La 4 aprilie 1975, cei doi fondeaza Microsoft (initial Micro-soft) si dezvolta software pentru calculatoarele personale. Sub conducerea lui Gates, compania a continuat sa se dezvolte, implementand tehnologia sofware, facand-o mai accesibila utilizatorilor de computere. Intr-un singur an, investitiile in cercetare s-au ridicat la 4 miliarde de dolari.

Afacerea cu IBM

In anul 1980, Bill Gates realizeaza prima afacere importanta cu IBM pentru 56.000 dolari.

Cei doi parteneri de afaceri cumpara un software, il modifica, il redenumesc MS-DOS si il propun gigantului de pe atunci, IBM, fara a uita sa aiba grija si de drepturile intelectuale de autor.

IBM nu cere exclusivitate si permite celor doi sa isi instaleze programul pe propriile lor calculatoare si pe calculatoarele concurentilor, urmand ca in scurt timp un numar foarte mare de computere sa utilizeze acest program.

Grupul Microsoft va fi cotat la bursa in 1986 si devine vedeta valului tehnologic in anii '90,

Windows

Microsoft a introdus Windows pe piata pentru prima data in noiembrie 1985, ca un supliment la MS-DOS, deoarece interfetele grafice erau din ce in ce mai apreciate. Microsoft Windows a ajuns cu timpul sa predomine pe piata de calculatoare mici, intrecand Mac OS, care fusese introdus pe piata mai inainte de catre compania Apple. Windows este sistemul de operare utilizat de 90% din posesorii de PC-uri, in intreaga lume.

Versiunea cea mai noua de Windows existenta pe piata este Windows Vista, cu mai multe editii (subvariante).

Versiunea urmatoare se numeste "Windows 7"; ea este planificata pentru punerea in vanzare inca in decursul anului 2009.

Versiunea curenta de Windows Server este "Windows Server 2008", urmasul lui "Windows Server 2003".

Retragerea

In iunie 2006, Bill Gates si-a anuntat retragerea din fruntea Microsoft incepand cu ianuarie 2008 pentru a se dedica in totalitate activitatii filantropice.

A fost o retragere in cursul careia asistenta a ras mult, a aplaudat des si in care s-a vorbit mai mult de viitorul tehnologic al omenirii decat de trecut. Ceremonia "pensionarii" lui Gates din ianuiare 2008  s-a incheiat in acordurile tonice de hard rock ale vedetei Guns N' Roses, Slash, alaturi de care insusi Bill Gates a incercat cateva acorduri la o chitara-bas.

In iulie 2008, a predat si sarcinile executive. Nu a renuntat insa sa lucreze la anumite proiecte tehnologice.

Odata cu retragerea lui Bill Gates, Microsoft intra intr-o noua era. Nimeni insa nu priveste acest lucru cu ingrijorare; tehnologia isi continua cursa nebuneasca, iar gigantul software pare sa aiba destul de lucru in laboratoare.

Filantrop

Bill Gates este si unul dintre cei mai mari filantropi. Imensa avere detinuta de Bill Gates i-a permis sa patrunda si in actiuni caritabile, in 2000 infiintand alaturi de sotia sa fundatia "Bill and Melinda Gates".

Fundatia a devenit un gigant in 2006, cand prietenul familiei Gates, Warren Buffet, a promis ca le va da o parte din averea sa, insemnand peste 30 miliarde de dolari.

Cea mai mare donatie pe care fundatia "Bill and Melinda Gates" a facut-o, peste 1,5 miliarde de dolari, a fost pentru Alianta GAVI, care reuneste multe opere umanitare si care se dedica vaccinarii copiilor din zonele defavorizate.

Averea

Bill Gates a ocupat ani de zile primul loc in topul miliardarilor lumii intocmit de revista Forbes. A fost detronat in 2008 de afaceristul Warren Buffet, si-a recapatat locul in 2009 si l-a pierdut iar in 2010. Mexicanul Carlos Slim Helu a devenit cel mai bogat om din lume, potrivit Forbes.

In 2010, topul celor mai bogati oameni din lume arata asa: Carlos Slim Helu - 53,5 miliarde de dolari, Bill Gates - 53 miliarde de dolari, Warren Buffet 47 miliarde de dolari. 

Bill Gates
Bill Gates

Data nasterii: 28 octombrie 1955

Evenimente importante:  in 2008 se retrage din Microsoft

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Bill Gates, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.