De ce a ales Bill Gates sa modernize bibliotecile din Romania?

Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 23:45
4451 citiri
De ce a ales Bill Gates sa modernize bibliotecile din Romania?

Fundatia Bill & Melinda Gates a donat nu mai putin de 27 de milioane de dolari pentru modernizarea informatica a 800 de biblioteci din Romania, prin programul "Biblionet".

Potrivit Sylviei Mathews Burwell, presedinta programului de dezvoltare globala de la fundatia Bill & Melinda Gates, fundatia a ales Romania pentru acest proiect deoarece tara noastra s-a potrivit cel mai bine conceptului in sine.

"Noi am luat o decizie: credem ca bibliotecile sunt foarte importante pentru a oferi acces gratuit la informatiile publice, iar aici pentru ca exista bibliotecari si infrastructura necesara pentru derularea proiectului. Credem ca bibliotecile sunt o cale foarte buna pentru a-i ajuta pe oamenii care au nevoie, sa aiba acces la tehnologie.

La inceput am facut o analiza a tarilor din intreaga lume pentru a decide care dintre ele ar fi eligibila pentru acest proiect. Unele tari erau prea avansate din punct de vedere economic, iar altele nu aveau biblioteci sau nu dispuneau de sprijinul economic de care era nevoie. Asa ca am exclus acele tari si am redus variantele. Exista un interes pentru tehnologiile informationale in aceea tara, exista un angajament al autoritatilor de a realiza progrese in a face tehnologia disponibila tuturor? Asa am ales tarile si am decis unde vom implementa proiectul, apoi in urmatoarea faza incep discutiile", a precizat Sylvia Mathews Burwell, intr-un interviu pentru Romania Libera.

Totodata, aceasta a tinut sa precizeze ca munca fundatiei in Romania a inceput cu doi ani inaintea implementarii proiectului, tocmai pentru a se asigura ca vor realiza ceva care sa functioneze si sa fie eficient.

Intrebata daca a intampinat greutati in implementare proiectului in Romania, reprezentanta fundatiei a spus doar ca "nu poate spune ca au existat anumite probleme, totul s-a rezumat la a invata sa colaboram".

"Fiecare tara in care derulam proiecte este diferita, fiecare mod de implementare este diferit. De aceea primul lucru pe care trebuie sa-l invatam este ce trebuie sa facem pentru a lucra impreuna cu aceea tara, pentru a colabora eficient. In unele tari lucram direct cu Guvernul, in altele folosim intermediari ca unele agentii", a completat ea.

Cu ajutorul proiectului, care reprezinta, totodata, cea mai are investitie privata pentru o institutie publica din Romania, bibliotecile au fost dotate cu 3.800 de computere cu acces public la Internet. De asemenea, peste 1.190 de bibliotecari au fost instruiti in folosirea resurselor electronice.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#biblioteci modernizare, #Bill Gates modernizare biblioteci , #Melinda Gates