Bill Gates: Inteligenta artificiala, un pericol. De ce unii oameni nu inteleg asta?

Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 12:00
16077 citiri
Bill Gates: Inteligenta artificiala, un pericol. De ce unii oameni nu inteleg asta?

Bill Gates, cofondatorul Microsoft, a sustinut ca nu intelege de ce unii oameni nu sunt ingrijorati de pericolul inteligentei artificiale.

Omul de afaceri a participat la o sesiune de intrebari-raspunsuri organizata de reteaua sociala Reddit.

Astfel, un utilizator i-a cerut sa isi exprime parerea despre inteligenta artificiala, arata Washington Post.

"Sunt in tabara care e ingrijorata. In primul rand, masinariile vor face o multime de lucruri in locul nostru, fara a fi prea 'inteligente'. Iar acest lucru ar trebui sa fie unul pozitiv, daca vom reusi sa il manevram cum trebuie.

Dar daca dupa cativa zeci de ani 'inteligenta' lor e destul de avansata, atunci vor aparea problemele. Sunt de acord cu Elon Musk (fondatorul companiei auto Tesla - n.red.) si nu inteleg de ce unii oameni nu sunt ingrijorati deloc de acest aspect", a avertizat Gates.

Pe de alta parte, intrebat cum vor arata PC-urile in anul 2045, el a spus ca vom avea parte de progrese uimitoare.

De asemenea, Gates a vorbit si despre cel mai mare regret al sau.

Bill Gates, moment de maxima sinceritate: Ma simt destul de prost

"Ma simt destul de prost ca nu stiu limbi straine. Am luat cursuri de greaca si latina in liceu, la care am avut media 10. Cred ca mi-au fost de ajutor pentru vocabular, insa mi-ar fi placut sa stiu franceza, araba sau chineza", a declarat Bill Gates.

Cine se teme de inteligenta artificiala

Fondatorul Tesla, Elon Musk, considera ca inteligenta artificiala este "o amenintare existentiala" si ca reprezinta unul dintre cei patru factori care ar putea declansa Apocalipsa.

Apocalipsa adusa de roboti, un pericol real sau nu?

De aceeasi parere este si profesorul Nick Bostrom de la Universitatea Oxford, care a spus ca sfarsitul lumii ar putea veni in urmatorul secol si va fi adus de robotii inteligenti.

Mai mult, astrofizicianul Stephen Hawking a mentionat ca sfarsitul umanitatii va veni din cauza inteligentei artificiale. Pe de alta parte, futurologul Ray Kurzweil, care lucreaza la Google, are o previziune mai sumbra: pana in 2029, robotii vor fi mai inteligenti decat toti oamenii.

Totusi, Murray Shanahan, profesor de robotica cognitiva la Imperial College, sustine ca momentan nu e cazul sa ne panicam.

"Nu cred ca suntem in pragul de a dezvolta un tip de inteligenta artificiala care sa concureze cu cea umana in urmatorii 10-20 de ani. Pe de alta parte, poate ca ar fi o idee buna pentru cercetatorii din acest domeniu sa inceapa sa se gandeasca la problemele ridicate de Stephen Hawking si de altii", a punctat profesorul.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...