Bill Gates: Robotii care iau locurile de munca oamenilor ar trebui taxati

Luni, 20 Februarie 2017, ora 15:38
7873 citiri
Bill Gates: Robotii care iau locurile de munca oamenilor ar trebui taxati
Foto: Arhiva Pixabay

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a cerut impunerea unei taxe companiilor care au inlocuit munca oamenilor cu cea a robotilor.

Cel mai bogat om din lume a declarat ca banii obtinuti din aceasta taxa ar putea fi folositi pentru a recalifica oamenii care si-au pierdut locul de munca din cauza automatizarii. Acestia ar putea munci in sanatate, domeniu care inca se bazeaza pe munca oamenilor, arata The Telegraph.

Declaratiile sale vin intr-un moment in care exista ingrijorarea ca robotii si inteligenta artificiala vor schimba drastic piata muncii, unii experti prezicand ca lor le vor reveni cele mai multe joburi in urmatorii 30 de ani.

Intr-un interviu pentru Quartz, Bill Gates a explicat de ce e nevoie de o astfel de taxa. Un angajat care lucreaza in valoare de 50.000 de dolari intr-o fabrica plateste contributii la asigurari sociale si impozite. Un robot care munceste la fel de mult ar trebui taxat si el la fel, spune Gates.

Compania care il foloseste in productie ar trebui sa platasca taxe pentru el intocmai ca pentru orice alt salariat, afirma miliardarul.

Declaratiile lui Gates vin in contextul in care, saptamana trecuta, Parlamentul European a respins tocmai o propunere pentru o astfel de taxa pentru companiile care lucreaza cu roboti.

Cat despre companiile care au angajati roboti sau cele care produc roboti, acestea se opun unei astfel de taxe, afirmand ca ar bloca inovatia.

Iata cel mai nou domeniu in care robotii si-au facut un loc.

#roboti taxa companii, #Bill Gates taxa roboti, #roboti joburi oameni, #companii angajeaza roboti , #Microsoft