Si cel mai bogat om greseste uneori. 5 erori facute de Bill Gates

Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 13:52
15091 citiri
Si cel mai bogat om greseste uneori. 5 erori facute de Bill Gates
Foto: Facebook/Bill Gates

Inceputurile au fost dificile chiar si pentru Bill Gates. Prima sa companie s-a dovedit a fi un esec, iar ca sef al Microsoft a luat si decizii mai putin inspirate, care i-au lipsit imperiul de cateva cuceriri importante.

Insa, in cuvintele miliardarului filantrop, "este in regula sa sarbatoresti succesul, dar este mai important sa tii cont de lectiile esecului".

Acestea sunt cinci dintre greselile din care Gates, ani la rand ocupantul locului fruntas in topul miliardarilor lumii, a avut de invatat de-a lungul carierei sale, dupa cum noteaza Entrepreneur:

1. Si-a numit prima companie Traf-O-Data, dar nu a fost asta principala problema

Partenerul de afaceri al lui Gates si cofondatorul Microsoft, Paul Allen, spune despre prima lor companie, Traf-O-Data, ca a fost "o idee buna cu un model de afacere defectuos".

"Nu ne-a trecut prin minte sa facem o cercetare de piata, nu aveam nicio idee cu privire la cat de greu ne va fi sa obtinem angajamente de capital din partea municipalitatilor", a explicat Allen intr-un interviu, tinand sa precizeze ca numele companiei, care avea ca obiectiv analizarea informatiilor de trafic, a fost ideea lui Gates.

Intre 1974 si 1980, Traf-O-Data a inregistrat pierderi nete de aproape 3.500 de dolari si a iesit din afaceri la scurt timp.

Poate trebuie mentionat si faptul ca Gates era totusi un adolescent la acea vreme.

2. Ar fi putut sa creeze cel mai mare motor de cautare din lume, dar Google i-a luat-o inainte.

Microsoft era deja una dintre cele mai mari companii in lume cand a aparut in peisaj Google, in 1998, insa startup-ul de software cu sursa deschisa a spulberat incercarile companiei lui Gates de a patrunde pe segmentul motoarelor de cautare.

Gates insusi a recunoscut, la Forumul Economic Mondial in 2004, ca au fost zdrobiti de compania lui Larry Page si Sergey Brin. De-a lungul anilor, Microsoft a cheltuit miliarde de dolari pentru a transforma motorul sau de cautare, Bing, intr-un rival credibil al Google.

3. A salvat Apple, care a devenit mai mare decat Microsoft

In 1997, cand Apple se afla in pragul falimentului, Microsoft i-a aruncat un colac de salvare sub forma unei investitii de 150 de milioane de dolari. Miscarea a fost amplu dezbatuta, Bloomberg sugerand chiar ca ar putea fi cea mai proasta decizie de afaceri din istorie.

In prezent, capitalizarea de piata a Apple este cu mult peste cea a Microsoft.

4. A subestimat puterea Internetului si a permis altor companii sa depaseasca Microsoft in online

Asta cel putin potrivit fostului vicepresedinte Microsoft, Brad Silverberg, care a sustinut intr-un interviu ca Bill Gates nu a inteles la momentul potrivit cat de important va fi Internetul.

"Bill a avut dificultati in a-si da seama cum sa raspunda oportunitatii/amenintarii Internetului. Este de inteles. Cand detii Windows la sfarsitul anilor '90, viata este buna si nu ai vrea sa se schimbe nimic", a spus Silverberg.

5. Nu a facut suficient pentru a-si apropia guvernantii si a fost dat in judecata

Potrivit lui Silverberg, Gates ar fi trebuit sa se concentreze mai mult pe construirea unei relatii cu guvernul american, in perioada in care rivalii Microsoft faceau lobby, acuzand compania de practici anticoncurentiale.

"Din punctul lui de vedere, compania facea o concurenta dura, dar corecta. Crea valoare pentru clienti si asta trebuia sa fie suficient", a precizat Silverberg. Insa atitudinea lui Gates de a ignora ingrijorarile starnite in jurul companiei sale a avut urmari dezastruoase.

"Guvernul federal american, multe state si UE au declarat razboi Microsoft, iar Microsoft a platit un pret devastator", prin multiplele procese care i-au fost intentate, a mai spus Silverberg.

#Bill Gates greseli, #Bill Gates Microsoft, #Bill Gates Apple , #Microsoft