Cat costa primul iaht de lux din lume alimentat cu hidrogen - Bill Gates l-a comandat deja

Duminica, 09 Februarie 2020, ora 09:25
9265 citiri
Cat costa primul iaht de lux din lume alimentat cu hidrogen - Bill Gates l-a comandat deja
Foto: Arhiva sinot.com

Magnatul din sectorul tehnologiei Bill Gates a comandat primul iaht de lux din lume alimentat cu hidrogen, care costa 500 de milioane de lire sterline (645 milioane dolari), semn al convingerii sale sa investitia intr-o tehnologie nepoluanta este cea mai bune solutie pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, relateaza publicatia The Telegraph.

Vasul este construit de compania olandeza Feadship, specializata in super-iahturi.

Ambarcatiunea se bazeaza pe designul modelului "Aqua", de 112 metri, care a fost facut public anul trecut, la Monaco Yacht Show, de catre firma olandeza de arhitecti navali Sinot, pentru a atrage miliardari interesati de ecologie.

Planurile "au fost inspirate de stilul de viata al unui proprietar cu discernamant si vizionar".

Gates, co-fondator al Microsoft si al doilea cel mai bogat om din lume, isi petrece deseori vacantele pe iahturi, dar pana acum nu a detinut unul, preferand sa le inchirieze in timpul vacantelor din regiunea Mediteranei.

Noul vas al lui Gates, care ar urma sa fie lansat la apa in 2024, nu se va ridica la nivelul unora dintre cele mai mari vase de agrement din lume, cum este iahtul Eclipse de 163 de metri comandat de oligarhul rus Roman Abramovich, proprietarul clubului de fotbal Chealsea.

Designul pentru Aqua include rezervoare de 28 de tone pentru stocarea lidrogenului lichid la minus 252 de grade Celsius. Combustibilul va fi utilizat pentru a genera energie pentru doua motoare de un megawatt si pasagerii, prin intermediul unor celule de carburant, care combina hidrogen cu oxigen din aer pentru a produce electricitate si apa.

Sinot afirma ca sistemul ofera o viteza maxima de 17 noduri, o viteza de croaziera de 10-12 noduri si o autonomie de 3.750 de mile nautice, mai mult decat suficient pentru a acoperi traversarea Atlanticului de la New York la Southampton.

Achizitia este cel mai recent indiciu privind interesul lui Gates pentru carburantii alternativi. Acesta a investit deja in Heliogen, un startup din California care se foloseste de software pentru a controla oglinzi care focalizeaza razele soarelui pentru a genera o caldura extrema. Scopul este crearea unei surse nepoluante de gaz de hidrogen prin separarea moleculelor de apa fara a utiliza carburanti fosili.

Planurile vasului includ si o sursa diesel alternativa pentru yacht, din cauza numarului scazut de statii de incarcare cu hidrogen. Exista totusi idei pentru construirea unor facilitati in portul baza al super iahtului.

Planurile interioare ale iahtului nu se cunosc, dar materialele promotionale pentru Aqua sugereaza un geam armat prin care se pot vedea rezervoarele de hidrogen lichid si o sala de gimnastica cu o fereastra uriasa cu vedere spre suprafata oceanului la nivelul apei, creand perceptia de exercitiu si relaxare pe o insula pe mare.

Conceptul mai include un pavilion "spectaculos si extrem de spatios" al proprietarului, care ocupa jumatatea din fata de puntii superioare si care ofera "foarte mult spatiu privat".

Cabina vip si alte camere sunt deschise, luxoase si confortabile, oferin un sentiment de maxima libertate, printr-un design japonez minimalist, potrivit Sinot.

The Gates Foundation si Gates Ventures, vehiculul de investitii al lui Gates, au refuzat sa comenteze.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#super iaht hidrogen bill gates, #iaht alimentat hidrogen, #iaht lux hidrogen bill gates , #stiri Bill Gates