Cei mai generosi miliardari ai lumii

Sambata, 29 August 2009, ora 19:23
3198 citiri
Cei mai generosi miliardari ai lumii

Topurile i-au ierarhizat intotdeauna pe oamenii de afaceri in functie de conturile din banca, numarul de proprietati, multitudinea afacerilor sau a datoriilor.

Insa nimeni nu a facut o ierarhizare a miliardarilor lumii in functie de cati bani au donat. Nimeni pana acum, pentru ca Forbes a spart gheata si i-a aranjat in ordine descrescatoare pe bogatii filantropi ai lumii.

Rezultatul....trist, dar adevarat: din cele 793 de miliardari, doar 11 dintre ei au donat pana acum mai mult de un miliard de dolari.

Nu cred este cineva care nu poate ghici cine e pe locul intai in acest top - seful Microsoft, Bill Gates. El conduce detasat, donand 28 de miliarde de dolari de-a lungul timpului.

Majoritatea banilor au fost dati prin intermediul fundatiei infiintata de miliardarul Internetului, in special pentru combaterea saraciei si a bolilor.

El i-a influentat si pe alti oameni de afaceri sa-si doneze o parte din castiguri. Printre acestia se numara si partenerul sau de bridge Warren Buffett, ca a anunta in iunie 2006 ca, decat sa isi infiinteze propria fundatie caritabila, prefera sa doneze 30 de miliarde de dolari in actiuni pe o perioada de 20 de ani fundatiei lui Gates.

Buffett, care a donat pana acum 6,4 miliarde de dolari, a spus ca pierderea sotiei sale Susan l-a facut sa-si regandeasca planul de a-si dona averea dupa ce moare.

Insa Buffett ocupa abia pozitia a patra in topul filantropilor. Locul doi este ocupat de George Soros, care a donat pana acum 7,2 miliarde de dolari. El a contribuit in principal la infiintarea unor clinici de dezintoxicare in California si la finantarea unor cercetari stiintifice in Rusia.

Urmatorul pe lista este fondatorul Intel, George Moore, care a donat 6,8 miliarde de dolari, in special prin fundatia pe care o are impreuna cu sotia sa Betty, care lupta pentru salvarea mediului, in special a padurii tropicale din America de Sud.

Exista insa anumite sabloane dupa care miliardarii lumii acorda aceste burse si donatii.

"Oamenii care ajung bogati prin propria munca sunt cei mai generosi. Ei inteleg ca au fost binecuvantati si ca succesul afacerilor lor depinde de calitatea invatamantului si a comunitatilor cu care lucreaza", sustine Leslie Lenkowsky, profesor la Centrul de Filantropie de la Universitatea din Indiana.

Printre alti miliardari generosi se numara primarul New York-ului, Michael Bloomberg, cel mai bogat om din Hong Kong, Li Ka-shing sau Michael Dell.

Un european foarte generos este miliardarul elvetian Stephen Schmidheiny, care si-a donat intreaga companie, Grupo Nueva, unui fond care isi directioneaza profiturile catre cauzele sociale din America Latina.

Insa chiar si acesti oameni mega-generosi mai strang punga acum, cand pietele sunt la pamant. Acest lucru se explica prin faptul ca o mare parte din aceste donatii sunt facute sub forma de actiuni si valoarea multora dintre acestea a scazut dramatic in ultimul an.

De asemenea, cei cu averi foarte mari prefera sa faca donatii pe masura cand pietele sunt in urcare pentru ca astfel scapa de anumite impozite.

In 2006, atunci cand Buffett si-a inceput istorica donatie, doar in SUA s-au inregistrat 22 de astfel de acte de caritate in valoare totala de cel putin 100 de milioane de dolari. De atunci, insa, nu s-a mai donat nici a treia parte din aceasta suma.

Ca un exemplu de cum a influentat criza actele filantropice, Warren Buffett a donat in 2009 cu 500 de milioane de dolari mai putin decat in 2007.

De pe lista lipsesc anumiti miliardari care, desi au facut donatii de peste un miliard de dolari, nu s-au incadrat pentru moment in criteriile impuse de Forbes.

Un astfel de exemplu este William Barron Hilton care, desi a donat peste un miliard de dolari fundatiei sale, nu a intrat inca in top pentru ca banii acestia vor fi activi dupa moartea multi-miliardarului.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#miliardari filantropi, #donatii miliarde dolari, #Bill Gates, #Waren Buffett, #George Soros , #stiri Bill Gates