Povestea lui Bill Gates - De la "oportunist agresiv", la "forta a binelui"

Duminica, 06 Octombrie 2013, ora 13:11
14765 citiri
Povestea lui Bill Gates - De la "oportunist agresiv", la "forta a binelui"

Bill Gates nu a iesit niciodata de sub lumina reflectoarelor, dar anuntul retragerii prietenului sau de o viata, Steve Ballmer, a determinat multe publicatii sa prezinte povestea miliardarului care a infiintat Microsoft.

Multi si-ar dori ca Gates sa revina la Microsoft, in locul lui Ballmer, in calitate de CEO, pentru ca el este cel care a infiintat Microsoft si a condus compania in anii '80-'90, cladind monopolul sistemului de operare Windows pe piata computerelor personale.

De nu este Bill Gates printre candidatii la functia de CEO al Microsoft

Cel mai probabil, Gates nu va reveni la Microsoft, pentru ca cel care va prelua conducerea companiei trebuie sa fie dispus pentru o cursa lunga, in timp ce antreprenorul este ocupat cu activitatile sale filantropice.

In schimb, Gates va face parte din consiliul care va decide cine va fi urmatorul director executiv. In acest context, Business Insider face o analiza a vietii celui mai bogat om din lume, mentionand ca Bill Gates nu are doar bani, ci si o viziune fabuloasa.

Bill Gates a crescut in Seattle, tatal sau fiind avocat. A fost un copil inteligent, insa dificil. A citit numeroase carti in copilarie. La 11 ani, a "inflorit intelectual", devenind "o mica pacoste" pentru parintii sai, potrivit unui profil Wall Street Journal.

La varsta de 13 ani, Gates a mers la Lakeside School in Seattle, unde a descoperit calculatoarele. "Lakeside a fost unul din cele mai bune lucruri care mi s-au intamplat vreodata", marturisea Gates intr-un interviu. Gates, alaturi de prietenul sau, Paul Allen, nu ezitau sa le exploreze.

Dupa Lakeside, Bill Gates a mers la Harvard, unde l-a intalnit pe Steve Ballmer. A stat la Harvard doar doi ani, dupa care a renuntat la studii, pentru a infiinta Microsoft, alaturi de Paul Allen.

Cei doi au pus bazele Microsoft in Albuquerque. Ei au construit o versiune a limbajului de programare BASIC pentru MITS Altair, primul calculator personal. Compania a fost mutata din Albuquerque la Washington in 1979.

Allen a parasit Microsoft in 1982, dupa ce a fost diagnosticat cu boala Hodgkin. Desi a urmat cu succes un tratament, nu s-a intors niciodata full-time in compania pe care a infiintat-o.

In anul 1980, Gates l-a adus pe Steve Ballmer de la Procter & Gamble, oferindu-i un numar generos de actiuni. Ballmer a devenit primul manager profesionist al companiei Microsoft.

In acelasi an, IBM a angajat Microsoft sa creeze un sistem de operare pentru computere. Microsoft a cumparat sistemul de operare Q-DOS de la o companie tehnologica din Seattle, apoi a vandut-o, cu licenta, catre IBM. Denumit apoi MS-DOS, a ajuns dominant pe piata sistemelor de operare pentru calculatoare.

Prietenia intre Gates si Steve Jobs

Nu se stie cand s-au intalnit prima data cei doi titani tehnologici, Gates si Jobs. Insa la sfarsitul anilor '70, Microsoft obtinea cei mai multi bani de pe urma vanzarii de software pentru calculatoare Apple.

Atunci cand Steve Jobs a dezvoltat primul MacIntosh, a incercat sa-l convinga pe Gates sa dezvolte programe pentru Mac. In urmatorii ani, pe cei doi i-a legat o prietenie puternica.

In anul 1983, Microsoft a dezvaluit planurile pentru Windows, care era o interfata grafica pentru utilizator si semana cu cea a Apple, oferita pentru Macintosh. Jobs s-a suparat si i-ar fi reprosat lui Gates ca "am avut incredere in tine si furi de la noi!". Gates ar fi replicat ca Apple a furat de la Xerox, astfel incat este e ok ca Microsoft sa fure de la Apple.

Doi ani mai tarziu, Microsoft a lansat Windows, care avea, la acea vreme, vanzari anuale de 140 milioane dolari, iar in anul 1986, Microsoft a fost listata la bursa. Intre 1986 si 1996, actiunile Microsoft au crescut rapid. New York Times estimeaza ca Microsoft a determinat ca 10.000 de oameni sa devina milionari in dolari.

In 1990, Microsoft a prezentat Office si Windows 3.0, ambele dominand industria programelor pentru calculatoare. In anul 1994, Gates s-a casatorit cu angajata Microsoft, Melinda French. Ei au astazi trei copii, iar Melinda a fost cofondatoarea fundatiei Bill and Melinda Gates, prin care doneaza o mare parte din averea familiei.

In 1995, Gates a avertizat Microsoftul ca "vine Internetul". "Internetul este cea mai importanta inventie de la IBM PC, care a fost lansat in 1981", spunea atunci. Gates a avut dreptate, pentru ca Internetul a pus punct dominatiei Microsoft in industria tehnologica.

Microsoft a prezentat Windows 95 in 1995, iar compania a crescut si mai mult.

Gates si-a construit o casa uriasa in anii '90, impozitele acesteia ajungand anual la un milion de dolari. Tot in 1995, Gates a devenit cel mai bogat om din lume, pastrandu-si titulatura aproape in fiecare an.

Doi ani mai tarziu, in 1997, Microsoft a investit 150 milioane dolari in Apple. Gates a facut anuntul investitiei de pe un ecran urias, amplasat la Macworld, si a fost huiduit.

In '98, Bill Gates a fost adus in fata instantei, fiind acuzat ca face abuz de influenta si pune monopol pe piata de software. Acuzatia a compromis evolutia companiei pe termen lung, iar Gates a avut reputatia de "oportunist agresiv".

In anul 2000, Gates a renuntat la functia de CEO in cadrul Microsoft, devenind CSA (Chief Software Architect) si l-a desemnat pe Ballmer in functia de CEO. In 2002, s-a alaturat Augusta National, cel mai exclusivist club de golf. Isi dorea de cativa ani acest lucru si astfel si-a indeplinit visul.

In anul 2004, Gates s-a alaturat board-ului Berkshire Hathaway, o companie de investitii condusa de prietenul sau, Warren Buffet, iar in 2008 plecat definitiv de la Microsoft, devenind presedinte non-executiv. Totusi, Gates inca este implicat in luarea deciziilor la Microsoft.

Tot in anii 2000, Fundatia Bill si Melinda Gates si-a dedicat o mare parte din timp in scopuri caritabile. Fundatia Gates combate mai ales mortalitatea infantila, boli ca poliomielita, lupta pentru reducerea cazurilor de malarie, incearca cultivarea unei banane mai bune, inovarea unei toalete mai eco, sustine eradicarea HIV etc. Gates a devenit tot mai iubit. Acum, zilele in care Gates era vazut drept un oportunist agresiv apartin trecutului, el fiind vazaut ca "o forta a binelui".

Acum, Bill Gates nu sta in umbra. El va ajuta la gasirea unui nou CEO pentru Microsoft si va continua sa lucreze la fundatia sa umanitara.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#poveste Bill Gates, #Gates oportunist agresiv, #Gates Apple prietenie Jobs , #stiri Bill Gates