SEC dă în judecată Binance. Ce trebuie să facă românii care au crypto: ”Cel mai mare risc este fenomenul bank run”

Marti, 06 Iunie 2023, ora 21:50
4351 citiri
SEC dă în judecată Binance. Ce trebuie să facă românii care au crypto: ”Cel mai mare risc este fenomenul bank run”
Platforma Binance FOTO Marco Verch via ccnull.de - CC-BY 2.0

Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) a dat în judecată platforma pentru criptomonede Binance şi pe cofondatorul acesteia, Changpeng Zhao, pentru delicte financiare. În contextul în care 4 din 10 români dețin criptomonede, Ziare.com analizează efectele pe termen scurt și mediu ale situației și răspunde la întrebările imediate pe care le au românii despre fondurile lor.

SEC a depus 13 acuzaţii împotriva Binance, cea mai mare platformă de tranzacţionare a criptomonedelor din lume, şi pe cofondatorul acesteia, Changpeng Zhao (CZ). SEC susţine că aceştia au combinat fonduri ale utilizatorilor în valoare de miliarde de dolari şi le-au trimis unei companii europene controlate de CZ, transmite CNBC citat de News.ro.

SEC a susţinut că CZ şi platforma sa au lucrat pentru a submina ”propriile lor controale”, pentru a permite investitorilor şi clienţilor americani cu valoare netă ridicată să continue tranzacţionarea pe bursa internaţională nereglementată a Binance. CZ a respins acuzaţiile pe Twitter spunând ”4”, un refren popular în comunitatea Binance care îndeamnă utilizatorii să ignore frica, incertitudinea şi îndoiala, sau ”FUD”.

Conform acuzațiilor, Binance şi CZ au încălcat prevederile ”critice” ale legilor federale privind instrumentele financiare, inclusiv auto-negocierea şi manipularea pieţei prin Merit Peak Limited şi Sigma Chain, ambele controlate şi deţinute de CZ. Plângerea vine după ce Commodity Futures Trading Commission (CFTC) – agenția guvernamentală din SUA responsabilă de supravegherea și reglementarea pieței futures și opțiunilor pe mărfuri – a depus acuzaţii similare împotriva platformei pentru criptomonede, susţinând că nu a reuşit să împiedice clienţii din SUA să o acceseze.

”Vom emite un răspuns după ce vom vedea plângerea. Media primeşte informaţiile înaintea noastră”, a spus CZ pe Twitter. Inculpaţii au arătat o ”desconsiderare flagrantă” faţă de legea federală, a susţinut SEC.

Prognoza experților. Ce ar trebui să știe românii care dețin fonduri în crypto

Conform unui studiu de piață independent realizat de IPSOS România in 2022, 4 din 10 români deţin criptomonede. 96% dintre adulţii români conectaţi la internet au auzit de criptomonede, iar 84% dintre români vor să cumpere criptomonede. Același studiu dezvăluia la momentul publicării că 84% dintre români vor să cumpere criptomonede, indicatorul fiind mai mare în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 44 ani, respectiv în rândul rezidenţilor din Bucureşti şi oraşele de mărime medie (50.000-200.000 locuitori).

Ziare.com a luat legătura cu Mihai Daniel, expert în criptomonede și fondatorul BitMarket.ro, pentru a elucida impactul imediat pe care situația din Statele Unite l-ar putea avea pentru cei care dețin fonduri în criptomonede în momentul de față: ”Trebuie să avem în vedere că Binance nu este o singură entitate, Binance este o companie globală formată din multiple entități juridice. SEC ar putea să ajungă să închidă o companie, însă nu va putea intra peste funcționarea operațiunilor din Dubai, Singapore, Hong Kong sau alte zone în care Binance activează. Un proces cu CZ s-ar putea să aibă soarta celor de la Ripple cu al lor XRP, și anume să continue ani de zile fără o soluționare imediată”, a declarat Mihai Daniel.

Expertul a continuat să explice că cel mai mare risc imediat este fenomenul ”bank run”, momentul în care toți deponenții doresc să își retragă fondurile în același timp. ”În momentul în care s-a prăbușit FTX, au fost retrageri semnificative și de pe platforma Binance și la momentul respectiv, Binance-ul a rezistat.” Daniel nu crede că în ipoteza în care CZ ar fi reținut de autoritățile americane, Binance ar înceta să funcționeze, mai alex în contextul în care piața globală de criptomonede cumulează cel puțin 62 de miliarde de dolari conform Forbes.

Sfaturi pentru românii care dețin fonduri în criptomonede

Cel mai important sfat pe care Mihai Daniel îl dă oamenilor care dețin fonduri în criptomonede, dacă nu sunt daily traderi, ar fi să nu își țină banii pe platforme de schimb precum Binance, Coinbase, Kraken, acestea fiind nu doar supuse fluctuațiilor imediate ale pieței, dar și primele ținte ale fenomenului bank run. Totodată, platformele bursiere dețin activele utilizatorilor.

În contrast, portofele electronice precum MetaMask, Trust Wallet, Ledger sau Trezor au crescut în popularitate deoarece oferă auto-custodie, și anume faptul că utilizatorii au acces direct la propriile active și sunt singurii lor deținători.

Mihai Daniel explică, totuși, că pentru persoanele care se angajează în trading zilnic pe platformele de schimb precum Binance, momentan nu ar trebui să existe repercusiuni financiare vizibile.

Binance nu se află la prima anchetă judiciară

Bloomberg a realizat o cronologie detaliată a confruntării Binance cu autoritățile încă din 2018 când Procuratura din New York a emis capete de acuzare pentru Binance și încă două platforme FX pentru activități de tranzacționare fără o licență de funcționare în raport cu legislația de stat în vigoare.

Din 2018 până în prezent, Binance a avut nenumărate confruntări legale cu CFTC, iar în 2021, platforma Binance a fost supusă unei investigații de către Departamentul de Justiție al Statelor Unite și Serviciul Federal de Administrare Fiscală (IRS) pentru acuzații de spălare de bani și infracțiuni fiscale.

Financial Conduct Authority, autoritatea de supraveghere fiscală a Regatului Unit, a ordonat Binance să oprească toate activitățile reglementate în Regatul Unit în iunie 2021. În același an, Binance a furnizat datele clienților, inclusiv nume și adrese, guvernului rus, conform unui raport special realizat de Reuters.

Primele repercusiuni pe piața crypto

Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a înregistrat o scădere de 5,45% după ce a ajuns la cel mai redus nivel din mijlocul lunii martie. Criptomoneda deținută de Binance – BNB – a înregistrat o scădere de 9,72%, conform unor informații recente titrate de Reuters. Ethereum a scăzut la 1.807 dolari luni seara față de maximul de duminică de 1.912 dolari.

Eveniment Quarterly Report

Scade cererea pentru mașinile noi. Ce mărci conduc în topul preferințelor românilor
Scade cererea pentru mașinile noi. Ce mărci conduc în topul preferințelor românilor
Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut în România cu 11,59% în septembrie faţă de aceeaşi perioadă din 2022, până la un volum de 10.545 de unităţi, potrivit datelor Asociaţiei...
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu peste 5 miliarde de euro într-o lună. Cât valorează aurul din depozite
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu peste 5 miliarde de euro într-o lună. Cât valorează aurul din depozite
Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 59,238 miliarde de euro la 30 septembrie 2023, în creştere cu 9,9% faţă de 53,901 miliarde de euro la 31 august 2023,...
#binance, #binance coin, #criptomonede, #criptomonede Romania , #Criptomonede