Un mediu de lucru armonios și organizat este extrem de important pentru performanța și productivitatea angajaților. Deși mulți angajatori se străduiesc să ofere un spațiu de lucru plăcut și confortabil, în care angajații să se simtă încurajați și motivați, sunt studii care indică faptul că angajații care își amenajează propriul lor spațiu de lucru pot fi și cu 30% mai productivi.
Sorina Faier, specialist în resurse umane, a explicat fenomenul într-un interviu pentru Ziare.com.
„Unul dintre factorii-cheie ai creșterii semnificative a productivității este legat de sentimentul de proprietate asupra spațiului și de libertate în a-l personaliza conform preferințelor. Atunci când angajații au posibilitatea de a-și decora propriul lor birou, ei simt că au un control mai mare asupra mediului de lucru și se simt mai încrezători în a-și exprima ideile și creativitatea.
De asemenea, această posibilitate oferă angajaților un sentiment de apartenență și conectare la locul de muncă, creșterea valorii lor personale și a fidelității față de companie. Angajații care se simt confortabil și inspirați în propriul spațiu de lucru sunt mai dispuși să investească timp și energie suplimentară în a-și îmbunătăți performanța în cadrul organizației.
Totodată, angajații care își personalizează spațiul de lucru își pot organiza echipamentele și materialele în funcție de preferințele lor, facilitând navigarea și accesibilitatea acestora. Organizarea personalizată îmbunătățește eficiența și reduce timpul consumat în căutarea și găsirea de resurse necesare pentru desfășurarea activităților”, spune Sorina Faier.
Specialistul este de părere că trebuie să ținem cont de mai multe aspecte.
„Un mediu de lucru personalizat și amenajat în conformitate cu preferințele angajaților poate avea un impact semnificativ asupra stării de spirit și bunăstării emoționale. Culorile, iluminarea și elementele decorative pot contribui la crearea unei atmosfere pozitive și confortabile. Un astfel de mediu reduce nivelul de anxietate și de stres al angajaților și îi poate ajuta să se concentreze mai bine și să rămână motivați pe parcursul zilei.
De asemenea, existența spațiilor de relaxare și a elementelor distractive în cadrul biroului poate contribui la creșterea creativității și a productivității.
Însă este important să se țină cont de limitele și constrângerile impuse de politica organizațională și de siguranța la locul de muncă. Angajații ar trebui să respecte regulile companiei pentru a asigura un spațiu de lucru sigur și eficient.
Este important de menționat că fiecare persoană este diferită și ceea ce funcționează pentru unii angajați poate să nu funcționeze pentru alții. Totodată, este esențial ca personalizarea spațiului propriu să nu afecteze concentrarea și colaborarea cu colegii de echipă”, a adăugat expertul în HR.
Sorina Faier susține că este important și domeniul de activitate.
„Amenajarea spațiilor de lucru depinde în mare măsură și de domeniul de activitate. Este important să ai un mediu de lucru care să te inspire, să te motiveze și să te ajute să fii cât mai productiv. Dacă lucrezi într-un birou sau în domeniul corporate, este necesar să ai un spațiu de lucru organizat și ordonat. Un birou suficient de mare pentru a-ți putea așeza toate echipamentele și documentele, un scaun ergonomic și suficientă iluminare sunt elemente de bază. Ar trebui să ai și un sistem de organizare pentru documente și un loc pentru toate celelalte accesorii de birou, astfel încât să le găsești ușor atunci când ai nevoie de ele.
În plus, dacă lucrezi într-un domeniu creativ, poți alege să-ți personalizezi spațiul de lucru cu elemente care să-ți reprezinte personalitatea și să-ți ofere inspirație. Poate fi un perete cu postere sau artă care îți place, pot fi obiecte decorative sau plante care să creeze o atmosferă plăcută și relaxantă. De asemenea, poți alege culori și materiale care să-ți transmită starea de spirit dorită pentru a-ți stimula creativitatea.
Dacă lucrezi în domeniul IT, un aspect important în amenajarea spațiului de lucru poate fi organizarea cablurilor. Este esențial să ai un sistem de gestionare a cablurilor care să evite încurcarea lor și să faciliteze accesul la toate dispozitivele folosite. De asemenea, poți opta pentru un birou care să aibă suficiente locuri de depozitare pentru echipamentele și componentele IT.
Pentru cei care lucrează de acasă, amenajarea spațiului de lucru poate fi o provocare. Este important să ai un colț dedicat doar muncii și să-ți creezi o rutină pentru a separa clar timpul de muncă de cel de odihnă. Poate fi util să îți alegi un birou sau o zonă de lucru care să fie cât mai departe de zonele de relaxare sau de somn pentru a putea avea un spațiu de lucru clar definit”, a adăugat Sorina Faier.
Un alt aspect important este să ai o sursă bună de lumină naturală sau, în lipsa acesteia, să investești într-o iluminare adecvată pentru a preveni oboseala ochilor și a-ți menține nivelul de energie ridicat pe tot parcursul zilei.
„Indiferent de domeniul în care lucrezi, este important să ai o zonă organizată pentru depozitare. Fie că este vorba de un sertar, o bibliotecă sau o etajeră, un spațiu de depozitare bine organizat te va ajuta să-ți păstrezi documentele și accesoriile în ordine și să le găsești rapid atunci când ai nevoie.
Nu în ultimul rând, este important să îți personalizezi spațiul de lucru pentru a te simți confortabil și motivat. Fie că este vorba de fotografii cu familia și prietenii, de o listă cu obiectivele personale sau de o colecție de cărți sau obiecte preferate, este important să te simți într-un mediu care te reprezintă și care te inspiră în fiecare zi”, spune Sorina Faier.