BEC explică îndrumarul pentru persoanele transgender: asigură "solemnitatea procedurii electorale, cât şi demnitatea şi libertatea alegătorilor vizaţi"

Joi, 30 Mai 2024, ora 16:35
972 citiri
BEC explică îndrumarul pentru persoanele transgender: asigură "solemnitatea procedurii electorale, cât şi demnitatea şi libertatea alegătorilor vizaţi"
Urnă de vot FOTO Facebook /Nicușor Dan

Biroul Electoral Central a oferit mai multe detalii despre îndrumarul trimis secțiilor de votare cu privire la conduita personalului electoral față de românii transgender care își vor exercita în 9 iunie dreptul la vot, pentru a corecta „informaţii eronate apărute în spaţiul public”.

„Îndrumarul privind interacţiunea cu persoanele transgender în context electoral” realizat de Asociația ACCEPT a fost trimis birourilor electorale de circumscripţie. Avocatul Poporului a transmis o solicitare similară BEC cu privire la respectarea demnității alegătorilor.

„Ca urmare a informaţiilor eronate apărute în spaţiul public în legatură cu circulara nr. 1786C/BEC2024 prin care a fost comunicat birourilor electorale de circumscripţie, la solicitarea Asociaţiei ACCEPT, ”Îndrumarul privind interacţiunea cu persoanele transgender în context electoral”, realizat de aceasta, în virtutea dreptului la replică şi a corectei informări a opiniei publice, Biroul Electoral Central pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 (BEC) face următoarele precizări: Alegerile democratice reprezintă principala modalitate de celebrare a drepturilor fundamentale ale omului. Un proces electoral organizat în condiţii democratice presupune respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, dintre care reamintim libertatea de exprimare şi informare, dreptul de asociere, adunare şi mişcare, dreptul de a înfiinţa liber partide politice şi de a candida la funcţii publice, precum şi absenţa discriminării şi asigurării egalităţii de tratament pentru toţi cetăţenii, inclusiv pentru cei aparţinând grupurilor minoritare de orice gen, cărora statul trebuie să le protejeze libertatea de acţiune fără intimidare şi presiune”, arată BEC, în comunicatul de presă.

„Inclusivitate, solemnitate, respect şi egalitate de tratament”

BEC mai arată că alegerile libere, într-un stat democratic, presupun ca toate persoanele care au drept de vot să aibă posibilitatea să îşi exercite acest drept în mod liber, fără a se simţi intimidate prin oricare formă de violenţă sau agresiune sau oricare alte forme de interferenţă administrativă.

„Astfel, administraţia electorală trebuie să adopte decizii care, alături de alte deziderate democratice, favorizează un proces electoral caracterizat de inclusivitate, solemnitate, respect şi egalitate de tratament. Subliniem că, în concret, «Îndrumarul privind interacţiunea cu persoanele transgender în context electoral», realizat de Asociaţia ACCEPT, face referire doar la conduita oficialilor electorali şi emite o recomandare menită a asigura atât solemnitatea procedurii electorale, cât şi demnitatea şi libertatea alegătorilor vizaţi”, conform sursei citate.

În acest sens, este recomandat a fi tratat cu tact, implicit discreţie şi respect „aspectele aflate în legătură cu înfăţişarea tuturor persoanelor, în contextul legitimării acestora la secţia de votare, pentru a le proteja dreptul la viaţă privată şi pentru a evita situaţii sau comportamente care ar putea instiga la ură şi/sau la săvârşirea unor nelegiuri motivate de aceasta, precum hărţuirea, agresiunile fizice şi/sau verbale”, mai spune BEC.

Protecția drepturilor și libertăților fundamentale

Reprezentanţii BEC subliniază că „dreptul la viaţa intimă, familială şi privată este ocrotit

prin legea fundamentală, autorităţile publice fiind obligate să respecte şi ocrotească acest drept inerent cetăţenilor. Astfel, opinăm că limitarea interferenţei unui stat, a unei autorităţi sau a altor actori în aspectele private ale vieţii unei persoane reprezintă o formă de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale acesteia”.

Sursa menționată mai afirmă că „respectiva recomandare prevăzută în îndrumar şi promovată prin circulara BEC nu vizează omisiunea verificării identităţii alegătorului sau excepţii de la procedurile prevăzute la art. 1 alin. (11)-(12) din Hotărârea BEC nr. 169H/28.05.2024, ci derularea respectivelor verificări astfel încât drepturile şi libertăţile fundamentale ale acestuia să nu fie lezate”.

Recent, Biroul Electoral Central a transmis, printr-o circulară, birourilor electorale din ţară, cât şi şi Autorităţii Electorale Permanente (AEP) un îndrumar redactat de către Asociaţia Accept cu recomandări privind interacţiunea la urne cu persoanele transgender, la alegerile din 9 iunie. „În multe cazuri, în ceea ce priveşte persoanele transgender, datele ce se regăsesc în actele de identitate nu corespund sau nu corespund în totalitate cu înfăţişarea persoanei. Astfel, pot exista situaţii în care prenumele şi menţiunile privind sexul să difere de modul în care persoana se prezintă lumii, ca bărbat sau femeie”, precizează ACCEPT, în solicitarea făcută către BEC privind transmiterea acestui îndrumar către birourile electorale din România. O solicitare similară a fost făcută către BEC şi de Avocatul Poporului.

Ultimele rezultate parțiale publicate de BEC. Unde se organizează un nou tur de departajare între candidați
Ultimele rezultate parțiale publicate de BEC. Unde se organizează un nou tur de departajare între candidați
PSD a obţinut 35,56% din voturile pentru funcţiile de primar la alegerile de duminica trecută, fiind urmat de PNL cu 30,27%, AUR - 6,39%, Alianţa Dreapta Unită - 5,49%, UDMR - 4,51%, arată...
Cele mai noi rezultate provizorii ale alegerilor locale. PSD se menține în fruntea clasamentului
Cele mai noi rezultate provizorii ale alegerilor locale. PSD se menține în fruntea clasamentului
PSD a obţinut 35,55% dintre mandatele de primar, în urma alegerilor de duminică, 9 iunie, arată rezultatele parţiale transmise, sâmbătă, 15 iunie, de Biroul Electoral Central (BEC). PNL a...
#Biroul Electoral Central, #alegeri locale 2024, #Asociatia Accept, #persoane transgender , #alegeri 2024
  1. Ultimele rezultate parțiale publicate de BEC. Unde se organizează un nou tur de departajare între candidați
  2. Florian Coldea ar fi fost consilierul secret al premierului unei țări NATO din Balcani. Legăturile cu un cunoscut cartel al drogurilor
  3. Schimbare la 180 de grade. Cum s-a modificat discursul lui Klaus Iohannis despre PSD. Politolog: „Nu a spus niciodată ceva din capul lui”
  4. Ultima spaimă a Dianei Șoșoacă: A cerut să-i fie pus telefonul în frigider. „Sistemul îmi anulează telefonul și îmi atacă TikTok-ul”
  5. Mircea Geoană nu vrea să fie candidatul PSD la prezidențiale. „Va fi anul independenților”
  6. Un nou candidat la prezidențiale își face apariția. „Sunt singurul preşedinte al partidului după 1990 care îşi asumă această misiune”
  7. Un nou protest pentru renumărarea voturilor de pe 9 iunie, organizat în Piața Victoriei. Ce transmit organizatorii participanților
  8. Cele mai noi rezultate provizorii ale alegerilor locale. PSD se menține în fruntea clasamentului
  9. Mircea Geoană, discurs cu iz electoral: ”România are nevoie să se lepede de moliciunea liderilor confecţionaţi din combinaţii şi mediocritate”
  10. George Simion, despre candidatura pentru funcția de președinte al României: „Am făcut multe greşeli, dar am fost capabil să ajung până aici”