Închisoare de 2 ani pentru persoanele care ”fac glume” despre biserică. Inițiativă lansată de ministrul Justiției din Polonia

Vineri, 29 Iulie 2022, ora 21:12
11224 citiri
Închisoare de 2 ani pentru persoanele care ”fac glume” despre biserică. Inițiativă lansată de ministrul Justiției din Polonia
Iniţiativa are nevoie de cel puţin 100.000 de semnături pentru a putea fi supusă votului în parlament FOTO Pixabay

Ministrul Justiției din Polonia vrea să îi pedepsească pe cei care ”fac glume” despre Biserica Catolică sau o ”ridiculizează”.

Zbigniew Ziobro, care ocupă și funcția de vicepremier, a iniţiat colectarea de semnături pentru o iniţiativă de revizuire a Codului Penal care să prevadă pedepsirea cu doi ani de închisoare a acestor persoane, relatează agenţia EFE.

El şi-a motivat demersul ca urmare a ”nivelului ridicat de agresivitate” care, în opinia sa, există într-o parte a societăţii poloneze faţă de Biserica Catolică.

”Profanarea unei sinagogi sau a unei moschei provoacă un răspuns dur din toate mediile. În schimb, profanarea unei biserici este adesea calificată drept "libertate de exprimare"”, a argumentat la rândul său purtătorul de cuvânt al formaţiunii din care face parte ministrul Justiţiei, Polonia Solidară, un mic partid naţionalist care se află în coaliţia de guvernare împreună cu formaţiunea Lege şi Justiţie (PiS).

Iniţiativa lui Ziobro are nevoie de cel puţin 100.000 de semnături pentru a putea fi supusă votului în parlament sub formula denumită ”propunere cetăţenească”. Partidul Polonia Solidară a propus şi anterior un proiect de lege similar, care a fost respins.

În Codul Penal polonez în vigoare delictul de ofensă la adresa credinţei religioase - împotriva oricărei confesiuni - este deja pasibil cu doi ani de închisoare, dar de obicei instanţele decid doar aplicarea unei amenzi.

De pildă, o femeie din oraşul Poznan a fost condamnată luna trecută la o amendă penală de 420 de euro, după ce a aruncat cu ouă în poarta unei biserici în timpul unui protest împotriva interzicerii avortului.

#Biserica Catolica Poloneza, #inchisoare, #glume, #Ministrul Justitiei, #Cod penal , #Polonia