"Fereste-ma, Doamne, de prieteni", lectie de istorie primita cu bratele deschise de bistriteni

   

Volumul "Fereste-ma, Doamne, de prieteni" a fost lansat ieri dupa-masa la Bistrita, in prezenta unor invitati speciali care nu au facut altceva decat sa starneasca curiozitatea cititorilor si amatorilor de istorie din sala si sa-i determine sa achizitioneze cartea, de la standul pus la dispozitie de Awa Group si Editura RAO.

Volumul, un tribut adus Romaniei de ziua sa tocmai de un american, a fost primit cu bratele deschise si cu o curiozitate debordanta de oamenii politici, din administratie si din zona culturii care a luat parte, ieri, la lansarea care avut loc la Bistrita. Discursurile ziaristului Victor Roncea, a fostului sef SIE Ioan Talpes, a lui Oreste Teodorescu, a directorului editurii RAO, Ovidiu Encescu, a colonelului in rezerva Ioan Gaftone si a directorului Bibliotecii Judetene, Oliv Mircea au punctat valoarea si importanta Romaniei scoase in evidenta de volum, dar si curajul cu care un reputat istoric american le vorbeste romanilor despre ei, in propria ograda.

Cartea poate fi abordata din n variante de gandire. Este ceva cu totul deosebit. Poate n-ar fi asa de deosebit, si imi pare rau ca spun asta, daca noi ne-am fi comportat normal incepand cu '89. (...) Istoricul Larry Watts ne pune in fata niste momente extraordinare din existenta noastra, spune Ioan Talpes, fostul sef al Serviciilor de Informatii Externe.

In cele 28 de capitole ale volumului, la care au fost atasate 25 de harti explicative, Larry L. Watts prezinta situatia interna si externa a Romaniei inainte cu 1989, cu strategiile sale, cu dusmanii sai, dar si cu prietenii sai.

Dupa parerea mea este un cadou facut de America, Romaniei. La 67 de ani de cand romanii ii asteapta pe americani, iata ca acestia au venit. Nu cred ca exagerez cand spun ca lupta lui Larry Watts echivaleaza cu cea a unei intregi ostiri care lupta pentru adevar, spune ziaristul
Victor Roncea.

Larry L. Watts a inceput munca de documentare la acest volum inca din 2002, cand diferite proiecte legate de reforma serviciilor de informatii din Romania si Europa de Est l-au condus la un voiaj intelectual presarat cu descoperiri socante care au acaparat "Fereste-ma, Doamne, de prieteni".

Nu cred ca vreun roman ar fi putut scrie o asemenea carte. In primul rand pentru ca n-ar fi fost crezut. (...)Americanul Larry Watts are o calitate extraordinara pentru ca ne face pe noi sa ne revizuim, in primul rand, relatiile dintre noi. "Fereste-ma, Doamne, de prieteni" nu ar trebui sa lipseasca din biblioteca oricarui tanar. Tinerii ar trebui sa citeasca aceasta carte, pentru ca istoria le demonstreaza in fiecare zi ca nimic nu se pierde, totul se transforma. Larry Watts nu ne da voie sa uitam, preciza Oreste Teodorescu.

Istoricul Larry L. Watts i-a dat dreptate realizatorului TV, sustinand si ca:

Romania a fost o zona cu o ceata groasa, din aceasta cauza, cand am abordat aceasta carte am evitat in mod special documentele si arhivele romanesti. Sa nu se spuna ca este o carte privita din punct de vedere romanesc.

.
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 10:12
Sursa: Bistrita 24

Bistrita 24
Cele mai citite stiri
Rata de incidenta in Bistrita, in crestere! Situatia din localitatile judetului!
O singura comuna este in scenariul rosu, cu o rata de incidenta de peste 3 la mia de locuitori. ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor