Proiectul privind modificarile Codului de procedura penala, ADOPTAT in Camera Deputatilor. PNL si USR vor sesiza CCR

   

Camera Deputatilor a adoptat, luni seara , proiectul de lege privind Codul de procedura penala, prin care procurorii vor avea interdictie de a da informatii in timpul urmaririi penale a unor persoane, dupa ce Comisia pentru legile justitiei a dat in aceeasi zi raport favorabil acestei initiative.
Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala a fost adoptat de Camera Deputatilor cu 175 de voturi "pentru", 78 voturi "impotriva" si o abtinere.

Toate amendamentele Opozitiei au fost respinse.

In cadul dezbaterilor generale, liberalii au anuntat ca vor ataca la Curtea Constitutionala "aceasta eroare" pe care a facut-o majoritatea PSD, ALDE, UDMR.

Parlamentarii USR si PMP au protestat impotriva modalitatii rapide de adoptare a modificarilor aduse Codului de procedura. Toti deputatii USR au purtat in timpul sedintei de plen tricouri cu mesajul "Fara penali in functiile publice", in vreme de deputatul PMP Robert Turcescu a insirat pe holul Camerei foile raportului de peste 300 de pagini elaborat de comisia condusa de Florin Iordache. Turcescu a filmat acest demers si l-a postat pe Facebook.

Opozitia si asociatiile profesionale ale magistratilor au criticat dur modificarile aduse de PSD, ALDE si UDMR Codului de procedura penala, despre care au spus ca vor avea efecte devastatoare asupra anchetelor penale, eliminand o serie de instrumente legale indispensabile prin care organele de ancheta pot investiga infractiunile.

Modificarile controversate aduse Codului de procedura penala au fost adoptate miercurea trecuta de Senat cu 74 de voturi "pentru" si 28 "impotriva". Senatorii au aprobat toate modificarile propuse in raportul Comisiei speciale pentru Legile Justitiei, condusa de Florin Iordache. Niciunul dintre amendamentele Opozitiei respinse in comisie nu a trecut in plen.

Cele mai importante modificari aduse de PSD - ALE - UDMR Codului de procedura penala:

Art. 4, aliln (3): In cursul urmaririi penale si al judecarii cauzei sunt interzise comunicarile publice, declaratiile publice precum si furnizarea de alte informatii, direct sau indirect, provenind de la autoritati publice referitoare la faptele si persoanele ce fac obiectul acestor proceduri si nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca si cum acestea ar fi fost condamnate(amendament PSD si UDMR).

Art. 4, alin (4): In cursul urmaririi penale sau al judecarii organele de urmarire penala sau instanta de judecata pot comunica public date despre procedurile penale care se desfasoara doar atunci cand datele furnizate justifica un interes public prevazut de lege sau acest lucru este necesar in interesul descoperirii si aflarii adevarului in cauza.

Art. 15: Actiunea penala se pune in miscare si se exercita cand exista probe din care rezulta indicii temeinice (prevedere in vigoare - presupunerea rezonabila) ca o persoana a savarsit o infractiune si nu exista cazuri care impiedica punerea in miscare sau exercitarea acesteia (amendament Ministerul Justitiei).

Art. 92, alin (2): Suspectul sau inculpatul poate participa la efectuarea oricarui act de urmarire penala sau la orice audiere, la solicitarea acestuia. In cazul in care martorii sau subiectii procesuali considera ca au motive de temere in legatura cu aceste imprejurari pot solicita, potrivit legii, procurorului sau judecatorului statut de persoana amenintata sau protejata, dupa caz, atat in faza de urmarire penala, cat si de judecata.

Art. 103, alin (2): Condamnarea se dispune doar atunci cand instanta are convingerea ca acuzatia a fost dovedita din toate probele administrate(prevederea in vigoare - dincolo de orice indoiala rezonabila).

Art. 103, alin (4): Condamnarea, renuntarea in aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei nu pot fi dispuse pentru alte fapte decat cele pentru care s-a dispus trimiterea in judecata. Nu se poate dispune extinderea procesului penal in faza de judecata pentru alte fapte sau circumstante decat cele pentru care s-a dispus trimiterea in judecata. Schimbarea incadrarii juridice poate fi dispusa numai in cazul in care situatia de fapt poate primi o alta incadrare juridica decat cea retinuta in actul de trimitere in judecata.

Art. 106, alin (1'): Audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore. Perioadele de 6 ore nu pot fi consecutive, intre acestea intervenind un interval de 12 ore (amendament PSD, ALDE, UDMR si PNL).

Art. 143, alin (4'): Convorbirile, comunicarile sau conversatiile inregistrate, care nu privesc fapta ce formeaza obiectul cercetarii sau persoanele care fac obiectul cercetarii ori care nu contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor nu pot fi folosite sau atasate la dosarul de urmarire penala (amendament PSD).

Art. 168, alin (15'): Datele obtinute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legatura cu infractiunea pentru care se efectueaza urmarirea penala si pebtru care a fost autorizata perchezitia in acea cauza se sterg definitiv si nu pot fi folosite in alte cauze penale si pentru dovedirea altor fapte, pentru care nu exista mandat de perchezitie. In cazul in care, pe parcursul perchezitionarii sistemului de stocare a datelor informatice, se descopera indicii din care rezulta suspiciuni de savarsire a altor fapte penale, se poate solicita mandat de perchezitie informatica si in legatura cu acele fapte sau persoane.

Art. 211: In cursul urmaririi penale, procurorul poate dispune luarea masurii controlului judiciar fata de inculpat, pe o perioada de cel mult 30 de zile care poate fi prelungit cu cel mult 160 de zile, daca aceasta masura preventiva este necesara pentru realizarea scopului prevazut la art. 202 alin (1). (Prevederea in vigoare - fara limita. Amendament Marton Arpad).

Art. 406: Redactarea si semnarea hotararii - In caz de impiedicarea vreunuia dintre membrii completului de judecata de a semna, cauza se repune pe rol si se reiau dezbaterile.

Art. 421, alin (2): Instanta de apel nu poate desfiinta sentinta primei instante prin care s-a dispus achitarea inculpatului si nu poate pronunta o hotarare de condamnare direct in apel deact daca sunt readministrate probe noi care sa conduca la desfiintarea solutiei de achitare a primei instante pentru infirmarea motivelor pentru care a fost dispusa achitarea (amendament PSD).

Art. 434, alin (2) Nu pot fi atacate cu recurs in casatie: f)hotararile pronuntate ca urmare a admiterii acordului de recunoastere a vinovatiei - ABROGAT

Art. 453 alin (1) Revizuirea hotararilor judecatoresti definitive, cu privire la latura penala, poate fi ceruta cand:

g) neredactarea si/sau nesemnarea hotararii de condamnare de judecatorul care a participat la solutionarea cauzei. (amendament PSD si ALDE).

i) un judecator sau un procuror a fost sanctionat disciplinar definitiv pentru exercitarea functiei cu rea credinta sau grava neglijenta, daca aceste imprejurari au infuentat solutia pronuntata in cauza (amendament PSD).

Art. 457, alin (1): Cererea de revizuire in favoarea condamnatului se poate face oricand, chiar dupa ce pedeapsa a fost executata sau considerata executata ori dupa moartea acestuia (amendament PSD, ALDE, UDMR) / alin (2) Cererea de revizuire in defavoarea condamnatului, a celui achitat sau a celui fata de care s-a incetat procesul penal se poate face in termen de 3 luni.

Art. 539 alin (1): Reprezinta privare nelegala de libertate orice masura preventiva privativa de libertate dispusa intr-o cauza in care persoana a fost achitata pentru orice motiv sau daca la data dispunerii masurii privarii de libertate exista o cauza de incetare a procesului penal.

Art. 587 - Contestatia impotriva executarii hotararii penale se poate face in urmatoarele cazuri: lit. d)cand se invoca amnistia, prescriptia, gratierea sau orice alta cauza de stingere ori de micsorare a pedepsei, inclusiv o lege penala mai favorabila sau o decizie a Curtii Constitutionale referitoare la continutul infractiunii pe care s-a intemeiat hotararea penala pronuntata.
Marti, 19 Iunie 2018, ora 10:20
Sursa: Mesagerul de Bistrita-Nasaud

Mesagerul de Bistrita-Nasaud
Cele mai citite stiri
Condoleante ! Emilia Dragan, sotia lui Gelu Dragan, proprietarul EMI CORPORATION, a trecut la cele vesnice !
aEuro Suntem alaturi de Gelu Dragan, proprietarul EMI CORPORATION, in aceste momente grele ...
Tragedie: O fetita de 10 ani a murit, dupa ce a participat la o provocare pe Tik Tok
O fetita de 10 ani a murit dupa ce a participat la o provocare de tip "blackout challenge" pe Tik ...
Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud pregateste un proiect amplu de eficientizare energetica a Spitalului Judetean!
Presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud anunta ca se lucreaza la un proiect amplu pentru ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor