Cutremur pe piața criptomonedelor. Analist: ”Bitcoin este ținta tradițională a jucătorilor speculativi de pe piață”

Duminica, 04 Decembrie 2022, ora 21:30
11668 citiri
Cutremur pe piața criptomonedelor. Analist: ”Bitcoin este ținta tradițională a jucătorilor speculativi de pe piață”
Criptomonede Bitcoin FOTO: pixabay.com

Moneda virtuală Bitcoin a devenit ținta unor critici grave venite chiar din partea celei mai importante instituții financiare din Europa. Acesta ar urma să devină irelevant pe piața cripto.

Pe fondul consecințelor larg răspândite pe piețele cripto în urma prăbușirii unui schimb major de cripto, Ulrich Bindseil, șeful diviziei BCE de infrastructură de piață și plăți și Jürgen Schaaf, consilier, aruncă o privire asupra situației în care ne aflăm față de Bitcoin.

Într-o postare pe blogul BCE intitulată ”Ultima rezistenţă a bitcoin”, cei doi experți au spus că, pentru susţinătorii bitcoin, stabilizarea aparentă a preţului său în această săptămână ”semnalează o pauză în drumul către noi culmi”.

”Mai probabil, totuşi, este o ultimă respiraţie indusă artificial înainte de drumul către irelevanţă – şi acest lucru era deja previzibil înainte ca FTX să se prăbuşească şi să trimită preţul bitcoin cu mult sub 16.000 de dolari”, au scris cei doi specialiști.

”Bitcoin este ținta tradițională a jucătorilor speculativi de pe piață”

Analistul economic Christian Năsulea a explicat într-un interviu pentru Ziare.com a dat câteva explicații privind această situație de pe piața criptomonedelor.

”Bitcoin este ținta tradițională a jucătorilor speculativi de pe piață. Și nici nu are întrebuințări secundare cum are Ethereum. Mai precis Blockchain-ul de la Ethereum este folosit în foarte multe aplicații, de la Smart Contracts la Registre Independente de Cadastru. Pe termen lung acest lucru va ține valoarea ETH mai sus”, a explicat Christian Năsulea.

Ar putea înlocui ETH Bitcoin?

”Fiecare își are locul”, a mai precizat analistul financiar. ”Nu cred că ETH înlocuiește BTC, dar în momentul acesta ETH este mai valoros și mai stabil”, este de părere Christian Năsulea.

Sunt, însă, investitori care dețin cantități mari de criptomonede, iar căderea dramatică a unora dintre acestea le subțiază finanțele.

Astfel, în acest moment, a avut de pierdut ”cine a avut mulți bani investiți în Bitcoin”. Analistul a mai precizat că nu se poate estima dacă Bitcoin se va redresa vreodată, în sensul că ar mai putea ajunge la peste 60.000 de dolari cât a fost maximul istoric.

”Piața cripto este de fapt mult mai complicată. Majoritatea investitorilor serioși par să aibă portofolii diversificate în care există relativ puțini BTC sau ETH”, a mai spus Christian Năsulea.

Și războiul din Ucraina are o influență asupra pieței cripto deoarece ”unii intermediari financiari nu mai pot fi folosiți pentru că aveau operațiuni în Rusia”. ”Există însă factori mai importanți care influențează piața cripto, cum ar fi problemele economice din China și modificările de algoritmi care nu mai permit minarea cu plăci grafice”, a mai precizat specialistul.

Două țări, El Salvador și Republica Centrafricană, au adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată. Ce s-a întâmplat cu acestea? ”În El Salvador oamenii au pierdut cam 1/8 din banii investiți în Bitcoin și în general populația preferă să nu folosească BTC”, a spus analistul economic.

Ce au spus oficialii BCE despre Bitcoin

Oficialii BCE, Bindseil şi Schaff au spus că bitcoin nu se potriveşte modelului unei investiţii şi nici nu era potrivită ca mijloc de plată.

”Designul conceptual al Bitcoin şi deficienţele tehnologice îl fac discutabil ca mijloc de plată: tranzacţiile reale cu bitcoin sunt greoaie, lente şi costisitoare”, au scris ei.

”Bitcoin nu a fost niciodată folosită într-o măsură semnificativă pentru tranzacţii legale din lumea reală. De asemenea, Bitcoin nu este potrivită ca investiţie. Nu generează fluxuri de numerar (cum ar fi imobiliare) sau dividende (cum ar fi acţiunile), nu poate fi utilizată în mod productiv (cum ar fi mărfurile) sau să ofere beneficii sociale (cum ar fi aurul). Prin urmare, evaluarea de piaţă a Bitcoin se bazează exclusiv pe speculaţii”, au spus ei.

Analiştii spun că insolvenţa FTX ar putea grăbi reglementarea monedelor digitale. În Uniunea Europeană, o nouă lege numită Markets in Crypto Assets, sau MiCA, este de aşteptat să armonizeze reglementarea activelor digitale în întreaga bloc.

Bindseil şi Schaff au spus că este important să nu confundăm regulamentul ca un semn de aprobare.

Ce faci dacă ai băgat bani în criptomonede care s-au ”prăbușit”

Pe de altă parte, economistul Claudiu Năsui a explicat, într-un interviu anterior pentru Ziare.com cât de riscant este acum să bagi bani în criptomonede și în ce ai putea investi, totuși, dacă îți dorești neapărat să deții și un astfel de portofoliu.

”Nu recomand cripto în perioada următoare decât dacă cineva are motive foarte bune să creadă că o monedă va crește. Eu recomand ca lumea să stea pe dolar. Din informațiile care sunt în acest moment, aceasta este recomandarea mea”, a explicat Claudiu Năsui.

Ideea Bitcoin a apărut în 2008, însă abia în ianuarie 2009 a fost creată platforma criptomonedei, conform wikipedia. La început, valoarea Bitcoin era negociată de utilizatori, iar prima tranzacție a avut loc în 2010, când un utilizator a cumpărat două pizza cu 10.000 de Bitcoins. De atunci moneda a trecut prin numeroase cicluri de apreciere și depreciere. În 2011 valoarea a crescut rapid de la 0,32 dolari la 30 de dolari și s-a întors la fel de rapid la 2 dolari.

În luna ianuarie 2017, valoarea Bitcoin era de 1000 de dolari, însă spre finalul acelui an ajunsese la peste 16.500 de dolari.

Cel mai mare nivel de preț Bitcoin înregistrat vreodată este de 64.863 dolari pe 14 Aprilie 2021. Iar cel mai mic nivel înregistrat vreodată este de 0.08 USD, când Bitcoin a început să se tranzacționeze pentru prima dată de la un preț de aproximativ 0,0008 dolari în iulie 2010.

Joi, 1 decembrie 2022, valoarea unui BTH era de 16.156 de dolari.

HP a prezentat soluțiile sale de inteligență artificială la un eveniment în București. Tehnologii avansate de securitate
HP a prezentat soluțiile sale de inteligență artificială la un eveniment în București. Tehnologii avansate de securitate
HP a organizat la București un eveniment în cadrul unui Roadshow european, unde a prezentat cele mai noi soluții tehnologice bazate pe inteligență artificială. Evenimentul a subliniat...
O companie de zboruri ieftine scumpește bagajele. Cum se schimbă politica operatorului aerian
O companie de zboruri ieftine scumpește bagajele. Cum se schimbă politica operatorului aerian
Compania aeriană de zboruri la preț redus Ryanair își schimbă simțitor politica de taxare a bagajelor suplimentare și de tarifare pentru rezervarea locurilor. Noile modificări îi...
#Bitcoin scadere motiv, #Piata criptomonedelor, #ethereum, #investitii criptomonede , #Criptomonede
  1. HP a prezentat soluțiile sale de inteligență artificială la un eveniment în București. Tehnologii avansate de securitate
  2. O companie de zboruri ieftine scumpește bagajele. Cum se schimbă politica operatorului aerian
  3. Un gigant al petrolului schimbă macazul și accelerează investițiile în țiței. Greenpeace: „Pune profitul înainte de orice altceva”
  4. Smart TV-urile devin "sisteme de supraveghere" în beneficiul companiilor de publicitate, arată un studiu CDD
  5. Revolut își va deschide sucursala din România până la finalul anului. La ce schimbări trebuie să se aștepte clienții
  6. ”România încă este o ţară a cash-ului. Există apetitul acesta de a ne îmbogăţi peste noapte”, susține un director din BNR
  7. Trei asocieri au depus oferte pentru extinderea Magistralei M4 de metrou. Când va fi desemnat câștigătorul
  8. O eroare majoră din Microsoft Word șterge documentele în loc să le salveze. Cum se poate rezolva
  9. Ce îi lipsește Uniunii Europene. Comisar UE influent: „Nu suntem prezenți în top 20”
  10. Google elimină o serie de aplicații populare din magazinul Play Store. Care este motivul