De ce se bazează investitorii români pe criptoactive, considerate cea mai bună investiție

Marti, 25 Ianuarie 2022, ora 22:17
2747 citiri
De ce se bazează investitorii români pe criptoactive, considerate cea mai bună investiție

Investiţia în criptomonede poate fi foarte profitabilă, putând genera randamente impresionante, dar în acelaşi timp presupune şi asumarea unor riscuri ridicate. Şi, deşi este un domeniu volatil, domeniul în care mai mulți români plănuiesc să investească în acest an este chiar cel al criptoactivelor, 51% declarând că intenționează să aibă acest instrument în portofoliu, față de 49% cu un trimestru înainte.

De asemenea, două treimi din investitorii români (66%) consideră că Bitcoin va fi cea mai bună opțiune de cumpărare de investiții în următoarele 3 luni, urmată de Ethereum (40%) și Litecoin (23%).

Potrivit unui sondaj al unei platforme sociale de investiții, anul trecut, top 5 cele mai cumpărate criptoactive de către românii au fost, în ordine, Cardano, Bitcoin, Ethereum, Ripple și Dogecoin.

În 2022, 39% intenționează să investească mai mult, în timp ce 37% vor investi aceeași sumă ca în 2021.

Toate celelalte alocări de instrumente sunt în scădere. Mai puțini intenționează să aibă acțiuni străine 24% față de 27% cu un trimestru înainte și acțiuni locale 29% față de 31% în urmă cu trei luni.

Tehnologia rămâne cel mai interesant sector (43%), urmat de energie (39%), sănătate (35%) și imobiliare (31%).

Românilor le plac acțiunile din zona de tehnologie, anul trecut, cele mai deținute 5 acțiuni fiind Nio, UiPath, Tesla Motors, Apple și GameStop.

"Transformarea digitală, criptoactivele și plățile digitale sunt temele de investiții pe termen lung preferate de români, urmate de tehnologia nepoluantă, robotică și automatizare. Paradoxal, cea mai puțin preferată temă de investiții, într-o țară în care vârsta medie este de 43 de ani și populația este în scădere, este cea legată de investițiile în industria dedicată fenomenului de aging / îmbătrânirea populației, doar 18% dintre respondenți declarându-se interesați de aceasta", spune analistul eToro, Bogdan Maioreanu.

Piața americană, puternic concentrată pe tehnologie, a înregistrat pierderi săptămâna trecută din cauza temerilor legate de măsurile antiinflaționiste ale Fed. Indicele NASDAQ a suferit o "corecție" de -10%, în timp ce piețele internaționale mai ciclice au avut performanțe superioare. Randamentul obligațiunilor americane pe 10 ani a atins pentru scurt timp 1,9%, iar prețul petrolului Brent s-a apropiat de 90 de dolari. Investitorii sunt îngrijorați că inflația va duce la creșterea ratelor dobânzilor, la încetinirea economiilor și la scăderea profiturilor companiilor.

Conform sondajului, pentru investitorii români, inflația rămâne cea mai mare îngrijorare și cel mai mare risc extern în următoarele 3 luni - 53% (față de 51% în T3), urmată de economia românească (45%) și economia globală (40%).

În ciuda intensificării amenințărilor din regiune, mai puțini investitori români se tem de un conflict internațional, 24% în ultimul sondaj, față de 26% cu un trimestru înainte. Aceasta este o tendință contrară celei prezente în regiune. Investitorii polonezi se tem mai mult de război, de la 19% în trimestrul al treilea din 2021 la 32% în ultimul trimestru al anului trecut. Și temerile cehilor privind un posibil conflict au crescut de la 19% la 26%.

În România, cei mai puțin îngrijorați de un posibil conflict în regiune sunt investitorii tineri, de până la 34 de ani, respectiv 22%. Singura generație a cărei îngrijorare cu privire la un conflict a crescut, este cea de peste 55 de ani, procentul ajungând la 27%, în creștere de la 26% în ultimul trimestru.

Același nivel de îngrijorare ca și în cazul unui conflict internațional îl manifestă investitorii români și pentru posibilitatea creșterii taxelor (24%).

În ceea ce privește economia românească, 81% dintre investitori au declarat că sunt foarte încrezători în siguranța locului de muncă iar 77% sunt încrezători în ceea ce privește veniturile și nivelul de trai. Cu toate acestea, 74% dintre români nu au încredere în evoluția viitoare a economiei locale.

Legat de măsurile antiinflaționiste, 70% dintre respondenți cred că Banca Națională a României va majora în continuare dobânzile în 2022. Pentru a se pregăti pentru acest lucru, 28% au declarat că au rambursat datorii, 22% au economisit mai mult și 19% au cumpărat mai multe active criptografice. 22% nu au luat nicio măsură pentru a se proteja de un astfel de eveniment.

Banca Mondială prognozează pentru anul 2022 o creștere economică de 4,3% a Produsului Intern Brut în România, în scădere cu 0,2 puncte procentuale față de estimarea anterioară, din iunie, după arată noul raport al instituției. Banca Mondială estimează totodată că România a încheiat anul 2021 cu o creștere economică de 6,3%, iar avansul PIB-ului va decelera treptat în anii următori, la 4,3% în 2022 și la 3,8% în 2023.

Citeste si:
Miliardar de pe piața criptomonedelor: "Bitcoin nu are niciun viitor ca rețea de plăți"
Miliardar de pe piața criptomonedelor: "Bitcoin nu are niciun viitor ca rețea de plăți"
Fondatorul bursei de criptomonede FTX a spus că Bitcoin nu are viitor ca rețea de plăți și a criticat moneda digitală pentru ineficiența sa și costurile mari de mediu, potrivit Financial...
Piața criptomonedelor a pierdut 200 de miliarde de dolari într-o singură zi. Cum stau Bitcoin și Ether
Piața criptomonedelor a pierdut 200 de miliarde de dolari într-o singură zi. Cum stau Bitcoin și Ether
Bitcoin a scăzut joi, temporar, sub 26.000 de dolari pentru prima dată în ultimele 16 luni, pe fondul unei vânzări mai ample de criptomonede care a şters peste 200 de miliarde de dolari de pe...