Interviu exploziv cu Sepp Blatter! Cum a ajuns Cupa Mondială în Qatar: "Au cumpărat avioane de la francezi de 14 miliarde! Platini a fost presat de Sarkozy"

Marti, 08 Noiembrie 2022, ora 16:51
5212 citiri
Interviu exploziv cu Sepp Blatter! Cum a ajuns Cupa Mondială în Qatar: "Au cumpărat avioane de la francezi de 14 miliarde! Platini a fost presat de Sarkozy"
Blatter îl acuză pe Platini că a direcționat Mondialul în Qatar

Era nevoie ca un eveniment de anvergura Cupei Mondiale să se desfășoare într-o țară atât de mică și cu atât de multe probleme legate de drepturile omului?

Probabil că nu, însă banii au dictat. Aceasta este credința fostului președinte al FIFA, Sepp Blatter, care a oferit un interviu exploziv pentru Tribune de Geneva.

Acesta crede că alegerea Qatarului drept gazdă a Cupei Mondiale a fost o greșeală, el fiind un susținător al SUA. Blatter consideră că Platini, presat de preșdintele francez de la acea vreme, Nicolas Sarkozy, a dirijat voturile spre țara asiatică.

Tribune de Genève: Când această Cupă Mondială a fost acordată în 2010, ați fost în favoarea Statelor Unite și nu a Qatarului. Cum vedeți acum situația?

Sepp Blatter: Alegerea Qatarului a fost o greșeală. La momentul respectiv, aveam un acord în comitetul executiv. Am convenit că Rusia ar trebui să obțină Cupa Mondială din 2018 și Statele Unite să organizeze Cupa Mondială din 2022. Ar fi fost un gest de pace dacă cei doi adversari politici ar fi organizat competiția unul după altul.

Care sunt argumentele împotriva Qatarului?

Este o țară prea mică. Fotbalul și Cupa Mondială sunt prea mari pentru asta.

De ce nu ați împiedicat această alegere? Ca președinte, ați fost cel mai puternic om din FIFA.

Cu o săptămână înainte de Congresul FIFA din 2010, Michel Platini m-a sunat și mi-a spus: Sepp, nu mai merge. Prin asta a vrut să spună că planul nostru nu va mai funcționa.

Michel Platini era președinte al UEFA și membru al Comitetului Executiv al FIFA. Ce l-a făcut să se răzgândească?

Mi-a spus că a fost invitat la Palatul Elysée, unde președintele francez de atunci, Nicolas Sarkozy, tocmai luase cina cu prințul moștenitor al Qatarului. Sarkozy i-ar fi spus lui Platini: Uitați-vă la ce puteți face dumneavoastră și colegii dumneavoastră de la UEFA pentru acordarea Cupei Mondiale Qatarului. Apoi l-am întrebat: Ce se întâmplă acum?

Răspunsul lui Michel Platini?

Sepp, ce ai face dacă președintele republicii te-ar întreba ceva? Apoi i-am spus că pentru mine nu există această întrebare pentru că Elveția nu are președinte de republică.

Nu mai puteați conta pe Platini.

Da. Datorită celor patru voturi ale lui Platini și ale echipei sale, Cupa Mondială a mers în Qatar, și nu în Statele Unite. Este adevărul. Dar, desigur, a fost vorba și despre bani. Șase luni mai târziu, Qatarul a cumpărat avioane de la francezi în valoare de 14,6 miliarde de dolari.

Când vedeți cât de controversate sunt FIFA și Cupa Mondială din Qatar, vă simțiți responsabili?

Pentru mine, este clar: Qatarul este o greșeală. Alegerea a fost greșită. Ce mă întreb este de ce noul președinte FIFA locuiește în Qatar? El nu poate fi șeful organizației locale a Cupei Mondiale. Nu acesta este rolul său. Există două comitete de organizare pentru acest lucru – unul local și unul FIFA.

Mondialul de snooker a început cu un scandal! Cine e jucătorul de top care spune că "miroase urât"
Mondialul de snooker a început cu un scandal! Cine e jucătorul de top care spune că "miroase urât"
Campionatul Mondial de snooker a început la Sheffield, având la start toate marile staruri ale sportului. În vreme ce Ronnie O'Sullivan caută al optulea succes, conaționalul său Judd Trump...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#blaater, #platini, #cupa mondiala, #cm qatar, #Campionatul Mondial, #Campionatul Mondial 2022, #Qatar 2022 , #stiri World Cup