Cum poți obliga furnizorul de căldură să-ți plătească facturile la electricitate. Un avocat explică în detaliu procedura

Vineri, 18 Noiembrie 2022, ora 11:56
5793 citiri
Cum poți obliga furnizorul de căldură să-ți plătească facturile la electricitate. Un avocat explică în detaliu procedura
Centrală termică FOTO: Pixabay.com

În prag de iarnă sunt peste 1.300 de blocuri în București în care temperaturile din interior sunt mai scăzute față de cele de afară. Probleme de acest fel au început să fie și în alte mari orașe din țară. Există metode legale de a-i trage la răspundere pe cei care ar trebui să le asigure oamenilor agentul termic.

Avocatul Adrian Cuculis a lansat un ghid al ”înghețatului de frig” în care explică ce soluții au cei care rămân fară apă caldă și căldură mai mult decât este tolerabil.

”Mai în glumă dar mai ales în serios, criza de energie termică îi afectează pe bucureșteni nu doar prin prisma confortului de a putea sta la o temperatură rezonabilă în casă. Cel mai grav este că în mai mult de 1.356 de blocuri din București, la momentul prezentului articol, energia termică lipsește.

Prin energie termică înțelegem de fapt pentru moment criza apei calde în București, iar peste încă o lună de zile vom înțelege și criza căldurii din apartamentele bucureștenilor.

Din nefericire, treaba cu căldura și cu apa caldă a devenit o problemă sistemică și nu se regăsește doar în București, ci și în Timișoara, un oraș despre care nu ne-am fi așteptat să auzim lucruri atât de proaste.

În tot cazul, important este să vedem în mod concret ce puteți face dacă rămâneți fără apă caldă și căldură mai mult decât este tolerabil”, punctează avocatul.

Cum poți să ceri daune morale furnizorului de agent termic dacă nu ai apă caldă și căldură

Cei care ar trebui să furnizeze apa caldă și căldura ar trebui să știe că pot fi buni de plată dacă nu-și onorează contractele. Iar locatarii blocurilor cu probleme au metode legale de a-i trage la răspundere pe cei care nu își respectă promisiunile.

”În principal trebuie să știți că între asociația de proprietari, care este titularul unei autorizații de exploatare a unui branșament de furnizare a energiei termice - în cazul Bucureștiului acesta fiind Termoenergetica, există un contract de furnizare a energiei termice care după toate condițiile lui și clauzele atașate, este încălcat în mod repetat și flagrant de către furnizorul de energie termică”, a explicat avocatul Cuculis.

Mai întâi trebuie făcută o distincție între Producător, Furnizor și Consumator, pentru a înțelege foarte clar pe cine chemăm în judecată atunci când nu avem apă caldă la robinet. Apoi ne putem apela la justiție.

DA, putem da în judecată Compania Municipală Termoenergetica în condițiile în care în mod repetat rămânem fără apă caldă și căldură însă acest lucru se poate petrece în două variante –

a) Asociația de proprietari decide că în mod colectiv în urma votului membrilor asociației să dea în judecată Termoenergetica;

b) Fiecare consumator în parte da în judecată asociația de proprietari fiindcă nu primește căldură și apa caldă, iar asociația de proprietari cheamă în garanție Termoenergetica pentru a răspunde.

În varianta prezentată la litera a) toți membri asociației sau majoritatea lor, pot decide inițierea unui proces colectiv prin care Asociația, în numele lor, să ia decizia de a chema în judecată furnizorul de energie termică, iar pentru toate inconvenientele să îi ceară acestuia despăgubiri și chiar și daune morale, materiale, interese iar acest lucru este posibil în mod direct fiindcă cel care are contractul încheiat cu Termoenergetica SA nu este proprietarul persoană fizica ci asociația de proprietari în sine.

În varianta prezentata la litera b), dacă în mod greșit asociația nu ia decizia chemării în judecată a Termoenergetica SA, atunci fiecare proprietar din bloc poate demara pe cont propriu sau în proces colectiv, o acțiune de a solicita despăgubiri și chiar și daune morale, materiale, interese de la compania de furnizare a energiei termice.

Nu ai apă caldă de o săptămână. Iată ce poți să faci împotriva Termoenergetica SA

”În primul rând trebuie să avem în vedere că o săptămână fără apă caldă sau căldură, fac dintr-un apartament fie că este el în București sau Timișoara, un loc unde nu mai poți locui.

Chiar dacă UE ne spune că ar trebui să avem 19 grade în casă, sunt totuși familii cu copii mici, cu persoane cu dizabilități, cu circulația proastă sau pur și simplu care nu își doresc să locuiască în mijlocul orașului cu facilitați ca de fundul curții.

Prin urmare, îi sfătuiesc pe toți ce care ajung deja la câteva zile de lipsă a apei calde și a căldurii, să notifice imediat Asociația de proprietari care are obligația să ia legătură cu furnizorul de energie termică și să remedieze imediat orice problemă legată de furnizarea agentului termic și apă caldă de la robinet.

În caz contract, sunt responsabili cei din conducerea asociației de proprietari iar locatarii se pot îndrepta și împotrivă lor.

Astfel, legea asociațiilor de proprietari 196/2018 art. 67 alin. 4 arata că:

(4) În cazul în care administratorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile sau le îndeplineşte în mod defectuos, cauzând prejudicii asociaţiei de proprietari, asociaţia de proprietari, în baza hotărârii adunării generale, poate retrage din garanţia administratorului o sumă de bani pentru acoperirea prejudiciilor create sau poate hotărî diminuarea venitului în funcţie de gravitatea faptei, în condiţiile prevăzute în contractul de administrare, precum şi de a acţiona în instanţă pentru recuperarea prejudiciilor provocate.

În completare, poate fi dată în judecată asociația în condițiile în care prin organele statutare nu ia decizii corecte și coerente în legătură cu situația lipsei apei calde și a căldurii”, a mai precizat avocatul.

Am dat drumul la apa caldă, dar pe țeavă a curs apă rece

”Era o glumă pe vremea comuniștilor care suna cam așa – “A venit apa caldă? Da, dar este rece!” Ceva de genul acesta se întâmplă acum în casele Bucureștenilor și a Timișorenilor.

Haideți să vă prezint niște date – sau cel puțin așa cum ne păcălește TEB că livrează parametrii de apă caldă.

Este de netăgăduit faptul că dacă dai drumul la apă caldă și pe acolo curge o bună perioadă de timp apă rece, la final de lună vei plăti către asociația de proprietari cuantumul apei reci la preț de apă caldă.

Din nou revenim și spunem că pe un anumit tronson de timp în care apă caldă a fost efectiv sistată, toate cheltuielile cu apa din acel bloc, trebuie puse la preț de apă rece iar proprietarii acelor imobile să nu plătească ceva în mod ilegal și abuziv.

Astfel, dacă în loc de apă caldă curge apă rece la robinet, vă sfătuiesc să luați indexul pe care îl aveți pe contorul de apă caldă să îl notați fix în momentul acela și eventual să îl și imortalizați printr-o poză iar ulterior să notificați asociația de proprietari”, se mai arată în ”Ghidul înghețatului de frig”.

Ce trebuie să facă asocțiațiile de proprietari? Acestea trebuie să-și noteze toate solicitările proprietarilor iar dacă factura de la TERMOENERGETICA S.A vine cu consum pe apă caldă, să acționeze compania în judecată și să anuleze facturile.

”După cum vedeți, jocul acesta cu notificarea este obligatoriu să fie făcut în condițiile în care asociația de proprietari are obligații clare față de locatari în sensul în care trebuie să notifice interesele acestora către furnizorul de energie termină și să încerce să scadă valoarea facturilor emise în mod ilegal”, a mai arătat avocatul.

Montarea repartitoarelor, obligatorie

”Legea 325/2006 – Art. 29. – (1) În cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentaţi printr-un branşament termic comun, sunt obligatorii montarea de către proprietari a repartitoarelor de costuri şi stabilirea unei metodologii de repartizare a costurilor, aprobată în adunarea generală a asociaţiei de proprietari/locatari, în baza

metodologiei-cadru elaborate de A.N.R.S.C.

(2) Repartitoarele de costuri fac parte integrantă din instalaţiile de utilizare aferente

proprietăţii.

(3) Montarea, întreţinerea şi exploatarea repartitoarelor de costuri pentru energia termică, atât pentru încălzire, cât şi pentru apă caldă de consum, se efectuează numai de către persoane juridice autorizate de A.N.R.S.C”, se mai arată în ghid.

Cum ne debranșam de la căldura centralizată și de la apa caldă menajeră?

”În principal, pentru a putea solicita debranșarea, asta după ce temperatura apei este scăzută și mai avem și frig în casă, trebuie respectată o anumită procedură, după cum urmează.

Ce acte am nevoie pentru debranșare

Art. 30. – (1) Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu se vă face în următoarele condiţii cumulative:

a) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale;

b) anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare.

(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:

a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală;

b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale,

asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;

c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţîn 30 de

zile înainte.

(6) Cheltuielile de deconectare/debranşare se suportă de către solicitant”, se mai arată în articolul de pe indrumari-juridice.eu.

Cum tragi autoritățile la răspundere pentru că nu ai apă caldă și căldură

Potrivit avocatului, în cazul bucureștenilor, ”Primăria Capitalei să răspundă”.

”Haideți să vedem ce spune legea.

Legea 325/2006 a serviciului public cu alimentare cu energie termică, arată clar încă de la art. 2 următorul aspect:

Art. 2. – (1) Serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat face parte din sfera serviciilor comunitare de utilităţi publice şi cuprinde totalitatea activităţilor privind producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice, desfăşurate la nivelul unităţilor administrativ teritoriale sub conducerea, coordonarea şi responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale sau asociaţiilor de dezvoltare comunitară, după caz, în scopul asigurării energiei termice necesare încălzirii şi preparării apei calde de consum pentru populaţie, instituţii publice, obiective social-culturale şi operatori economici.

1 (2) Serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat se realizează prin intermediul infrastructurii tehnicoedilitare specifice aparţînând domeniului public sau privat al autorităţii administraţiei publice locale ori asociaţiei de dezvoltare comunitară, care formează sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al localităţii sau al asociaţiei de dezvoltare comunitară, denumit în continuare SACET.

În cazul Bucurestiului discutăm evident despre unitățile administrativ teritoriale însă toate răspund prin Primăria Capitalei.

Dacă vrem să tragem la răspundere Compania Municipală Termoenergetica S.A este clar că trebuie să chemăm în judecată că atare și Primăria Municipiului București”, a mai arătat avocatul.

Ce ar trebui să facă bucureștenii care nu au căldură și apă caldă

Situația cu agentul termic este gravă. ”Problema apei calde și a căldurii este cronicizată și nu mai poate fi rezolvată decât prin procese”, este de părere avocatul.

”Cunoaștem deja faptul că până în momentul de față nu există litigii colective pe acest subiect și bucureștenii dar și timișorenii și ați romani din alte orașe, au răbdat și încearcă să-și rezolve probleme acestea prin tot felul de invenții cum ar fi încălizarea apei prin fierbătoare și folosirea încălzirii electrice”, a punctat Cuculis.

Pașii de urmat atunci când ai probleme cu agentul termic

Cum să dai în judecată Termoenergetica și Primăria Capitalei

Acționarea în instanță a furnizorului

Înainte de a merge în instanța de judecată vă sfătuim să urmați câțiva pași:

  • Notificați furnizorul de energie termică;

  • Faceți plângere la ANRE;

  • Începeți procedura de negociere individuală sau colectivă pentru plata de despăgubiri;

  • Acțiune în instanță.

”Puteți chema în mod colectiv sau după cum spuneam prin reprezentarea asociației de proprietari, în judecată, furnizorul sau după caz asociația de proprietari, pentru a obține despăgubiri de natură materială morală și alte daune pe care le considerați oportune cum ar fi daunele interese în condițiile în care din pricina frigului ai fost nevoit să anulezi un proiect de a lucra de acasă sau alte asemenea.

De asemenea, ați putea solicita furnizorului de energie termică să vă plătească contravaloarea facturii de energie electrică care oricum este foarte mare, în cazul în care v-ați încălzit folosind energia electrică.

Arată legea foarte clar prin Ordinul nr. 91/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică că:

Art. 202. – Furnizorul răspunde pentru toate daunele provocate utilizatorilor din culpa sa, în condiţiile stabilite prin contract, şi, în special, dacă:

a) nu începe furnizarea energiei termice la termenul contractat sau nu livrează energia

termică în condiţiile stabilite în contract;

b) nu anunţă utilizatorul din timp cu privire la limitările sau la întreruperile programate

pentru lucrările planificate;

c) după sistarea furnizării energiei termice cerută de utilizator nu reia furnizarea în prima zi lucrătoare după primirea în scris a înştiinţării privind încetarea motivului sistării;

d) nu respectă parametrii de calitate contractaţi”, se mai arată în ghidul înghețatului.

Când poate limita Termoenergetica livrarea de agent termic

Practic, trebuie să fiți informați și nu se fac lucrări de reparații iarna, așa cum suntem noi obișnuiți să vedem și să simțim.

Art. 204. – Operatorii serviciului au dreptul să limiteze sau să întrerupă, pentru un grup cât mai restrâns de utilizatori şi pe o durată cât mai scurtă, furnizarea energiei termice în următoarele situaţii:

a) când este periclitată viaţa sau sănătatea oamenilor ori integritatea bunurilor

materiale;

b) pentru prevenirea, limitarea extinderii sau remedierea avariilor în sistemul energetic

urban;

c) pentru executarea unor manevre şi lucrări care nu se pot efectua fără întreruperi.

Art. 205. – Distribuitorii/furnizorii de energie termică stabilesc programul lucrărilor de reparaţii şi mentenanţă planificate la reţelele termice şi la instalaţiile de distribuţie/furnizare, corelat cu programele similare ale producătorilor/transportatorilor cu care au interfaţă; realizarea lucrărilor se vă programa, de regulă, în sezonul cald astfel încât după începerea sezonului de încălzire să se asigure continuitatea serviciului”, se mai arată în ghid.

În ce situații furnizorul este obligat să asigure de permanență furnizarea serviciului de termoficare

”Deja cunoaștem faptul că și spitalele din București și căminele de bătrâni și școlile și alte asemenea instituții se confrunta cu lipsa de energie termică, deși în lege se arată clare că trebuie să asigure furnizarea continuă a energiei termice către următoarele instituţii publice:

  • spitale;

  • policlinici;

  • staţii de salvare;

  • cămine de bătrâni;

  • leagăne de copii;

  • grădiniţe;

  • creşe;

  • cămine pentru persoane cu handicap;

  • centre de resocializare minori;

  • şcoli;

  • alte obiective de interes social deosebit aflate în administrarea autorităţii

”Ce putem obține dacă îi dăm în judecată? Având în vedere aceste aspecte trebuie să știți că în urma procesului pe care îl deschideți, puteți solicita o reparație pentru orice neplăcere cauzată de faptul că ați avut energia termică întreruptă și vom da câteva exemple:

  • cei care au copii mici se pot îmbolnăvi din pricina frigului și mai ales a faptului că trebuie să îi spele poate cu apă rece;

  • cei care folosesc anumite surse alternative de încălzire pot solicita în instanță plata acelor facturi la energia electrică în condițiile în care prețul la electricitate a explodat;

  • cei care sunt nevoiți să nu mai lucreze de acasă și trebuie să meargă la prieteni sau în alte locuri pentru a lucra la proiecte lor, pot cere daune morale;

  • disconfortul generat de lipsa căldurii și a apei calde poate naște dreptul de a cere despăgubiri de natură morală;

  • orice altă situație stânjenitoare, generată de lipsă apei calde și a căldurii până la defectarea anumitor aparate care nu funcționează la temperaturi joase.
”, se mai arată în ghidul avocatului.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#blocuri fara caldura Bucuresti, #blocuri fara apa calda, #termoenergetica, #dare in judecata, #daune morale, #ghidul inghetatului de frig , #factura energie