De ce nu ar trebui să vă spălați niciodată blugii: "Puneți-i într-o pungă etanșă înainte de a-i pune în congelator peste noapte"

Duminica, 27 Noiembrie 2022, ora 04:48
32064 citiri
De ce nu ar trebui să vă spălați niciodată blugii: "Puneți-i într-o pungă etanșă înainte de a-i pune în congelator peste noapte"
Blugi puși la uscat FOTO Pixabay

Dacă ți-ai aruncat perechile de blugi în mașina de spălat alături restul rufelor, ai făcut totul greșit. Blugii trebuie spălați rar sau niciodată.

Există multe motive financiare sau legate de protejarea mediului pentru care să nu vă spălați blugii este alegerea inteligentă.

Funcționarea mașinii de spălat rufe de 220 de ori pe parcursul anului, adică de patru ori pe săptămână, ar putea costa mult.

Noțiunea de a nu-i spăla a venit chiar de la regele denimului, directorul și președintele Levi’s, Charles ‘Chip’ Bergh.

În 2014, acesta a declarat că nu și-a spălat niciodată în 10 ani perechea de blugi preferată.

„Dacă vorbești cu adevărații pasionați de denim, toți vor fi de acord că nu ar trebui să-ți pui niciodată blugii la spălat”, a spus el pentru CNN.

„Îmi curăț blugii când trebuie să fie spălați”, a continuat acesta.

„În cel mai rău caz, îmi spăl blugii manual. Și o fac singur. Adică îmi iubesc blugii și am grijă de ei.”

Levi’s recomandă să vă spălați blugii cel mult o dată la 10 purtări (dacă puteți) pentru a-i menține în formă.

De ce nu ar trebui să-ți speli niciodată blugii

Liniile și cutele distincte care se formează pe blugii tăi, acel aspect unic provine din purtarea blugilor pentru perioade lungi de timp fără spălare, potrivit Levi’s.

John Reid, director general la retailerul de îmbrăcăminte Garment Quarter, este de acord că sfatul lui Bergh are foarte mult sens.

„Spălarea blugilor denim poate modifica aspectul materialului în sine și, de fapt, perechea ta de blugi preferată nu trebuie spălată atât de des pe cât ai putea crede”, a spus el pentru Yahoo UK.

„Cantitatea mare de apă la care sunt expuși într-o mașină de spălat poate fi de vină pentru afectarea aspectului și culorii denimului prin estomparea în timp. Blugii din denim pe bază de bumbac, cu elasticitate mică, vor deveni mai confortabili în timp.”

Există, totuși, o excepție de la regulă – și asta dacă blugii tăi sunt confecționați dintr-un amestec de materiale care conține elastan, mai degrabă decât dintr-un amestec de denim brut.

„Dacă blugii au o componentă de elastan, spălarea regulată poate ajuta de fapt materialul să se restrângă după ce a fost întins din cauza uzurii.”

Cum să-ți păstrezi blugii curați fără a-i spăla

Dacă este pur și simplu vorba de pete de mâncare, puteți folosi această metodă pentru a le curăța.

„Păstrează-ți blugii de designer în stare optimă, „curățând” orice pete folosind o periuță de dinți și un amestec de apă cu un detergent delicat”, spune Reid.

„Făcând acest lucru nu numai că va reduce riscul de decolorare a vopselei, dar veți ajuta și mediul prin reducerea consumului de apă.”

Congelatorul nu este doar pentru mâncare, se pare că îl poți folosi și pentru a-ți menține blugii igienizați, fără a le compromite aspectul, potrivit lui Reid.

„Îndoiți blugii și puneți-i într-o pungă de congelare etanșă înainte de a-i pune în congelator peste noapte și orice bacterie va fi ucisă de temperaturile scăzute”, ne sfătuiește el.

Încercați un spray neutralizant

O altă metodă de a împrospăta blugii uzați, dar nu murdari, este folosirea unui spray de spălare uscată care funcționează în același mod ca șamponul uscat.

Cum să speli corect blugii

Spălați blugii în apă rece. Temperaturile apei fierbinți pot face culoarea blugilor să iasă la spălare.

Spălarea cu apă rece îi protejează împotriva decolorării și micșorării și păstrează culoarea originală mai mult timp.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#blugi, #spalare, #masina de spalat, #apa rece, #deteriorare, #culoare , #stiri magazin