BMW implineste luni 100 de ani de existenta: Iata intreaga istorie a constructorului german

Luni, 07 Martie 2016, ora 19:11
14491 citiri
BMW implineste luni 100 de ani de existenta: Iata intreaga istorie a constructorului german
Foto: BMW Group

BMW, una dintre cele mai de succes companii auto din lume, implineste, luni, o suta de ani de existenta.

Intr-un comunicat de presa remis Ziare.com, BMW Group Romania prezinta punctele cheie din istoria fructuoasa a constructorului german, dupa cum urmeaza:

7 martie 1916

Bayerische Flugzeugwerke AG este infiintata ca succesoare a companiei constructorului de avioane Gustav-Otto-Flugmaschinenfabrik cu sediul social in Lerchenauer Strabe din Munchen. Gustav Otto era fiul Nicolaus August Otto, cel care a creat motorul in patru timp.

In 1922, constructia de motoare, numele si logo-ul marcii Bayerische Motoren Werke AG sunt transferate catre aceasta companie. De aceea, data de 7 martie 1916 este considerata ca fiind data de infiintare a noului "BMW AG".

21 iulie 1917

Constructorul de motoare aero Rapp-Motorenwerke GmbH, fondat in 1913, este inregistrat la Registrul Comertului cu numele de Bayerische Motoren Werke GmbH si, curand dupa aceea, noi facilitati de productie sunt construite in Moosacher Strabe din Munchen.

10 decembrie 1917

Logo-ul rotund al marcii, cu literele BMW si elicea stilizata in culorile nationale ale Bavariei - albastru si alb -, este inregistrata cu numarul 221388 in Registrul de Marci Inregistrate al Oficiului Imperial pentru Patente. La finalul anilor '20, acest design apare pentru prima data in reclame ca o elice rotativa stilizata, care de atunci a reprezentat baza interpretarii logo-ului.

17 iunie 1919

Pilotul de teste Franz Zeno Diemer a atins o altitudine de 9760 de metri cu avionul sau produs de Deutsche Flugzeugwerke si propulsat de motorul BMW IV, cu sase cilindri dispusi in linie, stabilind astfel un nou record mondial de altitudine. Cateva luni mai tarziu, pe 13 septembrie 1919, Diemer stabile un record mondial de altitudine pentru un avion de pasageri de 6750 de metri, cu un Junkers F.13 propulsat de aceasta data de un BMW IIIa.

6 iulie 1922

Bayerische Flugzeugwerke AG preia numele companiei de Bayerische Motoren Werke, logo-ul marcii si constructia motoarelor de la proprietarul de atunci, Knorr-Bremse AG.

28 septembrie 1923

La Salonul Auto de la Berlin este prezentata BMW R 32: prima motocicleta produsa sub marca, dezvoltata sub conducerea lui Max Friz, propulsata de un motor Boxer cu doi cilindri, dispusi orizontal in opozitie, in patru timpi. Friz era acelasi inginer care crease motoarele de aviatie BMW IIIa si BMW IV.

Februarie 1924

Inginerul si pilotul de curse Rudolf Schleicher obtine cel mai bun timp, cu un model BMW R 32, in cursa de coasta pe abruptul versant Mittenwalder Gsteig - si aduce prima victorie pentru BMW in istoria motorsportului.

1 octombrie 1928

BMW preia constructorul auto Fahrzeugfabrik Eisenach din Turingia, unde micutul automobil Dixi 3/15 PS era produs ca versiune sub licenta a britanicului Austin Seven. Aceasta transforma companie in constructor de automobile.

22 martie 1929

Primul BMW 3/15 PS paraseste linia de asamblare din cladirea de productie inchiriata de constructorul de caroserii Ambi-Budd pe vechiul aerodrom Berlin-Johannisthal.

22 iunie 1931

"Rail Zeppelin", propulsat de motorul aero BMW VI cu 12 cilindri si construit de designerul de cai ferate Franz Kruckenberg, atingeo viteza de 230 km/h si astfel stabileste un nou record mondial de viteza pentru vehicule feroviare.

1 martie 1932

BMW termina acordul de licenta cu Austin - curand prezinta primul design auto al companiei, realizat intern: BMW 3/20 PS, cu un nou motor cu patru cilindri si caroserie cu doua usi, realizata integral din otel.

22 iulie 1932

Pilotul Wolfgang von Gronau decoleaza cu hidroavionul Dornier "Wal" (balena), propulsat de doua motoare BMW VIIa cu 12 cilindri, de 600 CP, pentru a realiza prima circumnavigatie a lumii, in care a parcurs o distanta de 44.800 de kilometri.

11 februarie 1933

BMW 303 este prezentat la Salonul International Auto de la Berlin ca primul automobil al marcii ce dispune de motor cu sase cilindri, dar si primul model ce avea grila radiatorului dubla, in forma de "rinichi", un element care va deveni emblematic pentru designul marcii.

21 decembrie 1934

Constructia de motoare aero este cedata unei companii dedicate, cu efect retroactiv de la 1 ianuarie 1934, si devine BMW Flugmotorenbau GmbH.

15 februarie 1936

BMW 326 este prezentat la Salonul International Auto de la Berlin ca model nou de clasa medie, propulsat de motor cu sase cilindri dispusi in linie, conceput cu sasiu-cadru, caroserie cu linii aerodinamice si sistem hidraulic de franare.

14 iunie 1936

Masina sport BMW 328 cu motor de 2,0 litri este prezentata publicului in premiera la cursa Eifel de la Nurburgring - Ernst Jakob Henne obtine imediat o victorie clara, de la start pana la sosire, pilotand noul model.

28 noiembrie 1937

Pilotul oficial BMW Ernst Henne porneste in ultimul din numeroasele proiecte de stabilire de record mondial si obtine o viteza-record de 279,503 km/h cu o motocicleta BMW cu carena integrala si supraalimentare - un record ce va fi doborat abia peste 14 ani.

21 mai 1939

Pilotul roman Petre Cristea se impune cu un BMW 328 modificat de el in celebra cursa Eifelrennen din Nurburgring, in fata echipei de uzina a marcii. A fost una din multele din multele performante internationale pe care Cristea le-a obtinut alaturi de BMW 328, dar si una din numeroasele victorii majore pe care acest model le-a obtinut.

30 aprilie 1945

Soldatii din Armata 7 a SUA au ajuns la asa-numita uzina-umbra si tabara din Allach, in apropiere de Munchen. Din decembrie 1939, prizonierii de razboi, condamnatii, forta de munca silita si detinutii lagarelor de concentrare au fost utilizati acolo si in alte locatii pentru a produce motoare aero.

17 decembrie 1948

Productia de motociclete a fost reluata la Munchen. BMW R 24, model propulsat de un motor cu un singur cilindru, este produs aici ca primul vehicul al BMW AG din era postbelica.

11 martie 1954

BMW 502, prezentat la Salonul Auto de la Geneva, este propulsat de un motor cu opt cilindri, primul motor V8 din aliaj din lume ce a fost montat pe un automobil de serie.

1 octombrie 1954

BMW cumpara licenta de productia a unui micromasini cu doua locuri, cu usa dispusa in fata, de la constructorul italian Iso. BMW Isetta are o multime de detalii rafinate, este propulsat de motoare BMW pentru motociclete si este comercializat ca "Motocoupe", cel mai bine vandut model al marcii in anii '50.

15 ianuarie 1955

O noua serie de modele este prezentata la Salonul Auto de la Bruxelles, BMW R 50 si BMW R 69, motociclete cu suspensie cu brat oscilant integral. Seria a definit programul de motociclete BMW pana in 1969.

22 septembrie 1955

BMW 507 are prima aparitie publica la Salonul International Auto de la Frankfurt. Acest roadster a fost creat de designerul Albrecht Graf Goertz, cu un motor cu opt cilindri care dezvolta 150 CP, si a fost catalogat de presa ca "Dream from the Isar" (Visul de pe Isar).

9 iunie 1959

Consiliul de Administratie al BMW AG prezinta presei internationale noul BMW 700 Coupe cu ocazia lansarii. Acest automobil va pune bazele unei productii de automobile la scara larga care sa fie profitabila.

9 decembrie 1959

La Adunarea Generala Anuala a BMW AG, un grup de actionari minoritari a impiedicat preluarea de catre Daimler-Benz AG. Actionarul majoritar Herbert Quandt decide sa creasca implicarea in companie si asigura astfel independenta BMW.

30 noiembrie 1960

Adunarea Generala Anuala a BMW AG aproba planul de restructurare pentru realinierea companiei, iar acesta traseaza traiectoria pentru un viitor de succes.

21 septembrie 1961

BMW 1500 are premiera mondiala la Salonul International Auto de la Frankfurt - inceputul "New Class", un succes deschizator de drumuri.

18 iunie 1965

BMW AG isi vinde ultimele actiuni la BMW Triebwerkbau GmbH catre MAN AG si pentru moment incheie implicarea sa in productia de motoare aero.

7 martie 1966

BMW 1600, model cu doua usi, este prezentat oaspetilor in fata Operei de Stat a Bavariei cu ocazia sarbatoririi celei de-a 50-a aniversari a companiei.

2 ianuarie 1967

BMW AG preia companie Hans Glas GmbH, care produce o serie de vehicule, inclusiv micromasina Goggomobil, numeroase alte modele si utilaje agricole, cu centrul de productie in Dingolfing.

25 septembrie 1968

Noile modele BMW 2500 si BMW 2800, cu motoare cu sase cilindri, sunt prezentate la o receptie pentru presa la Tegernsee. Dupa o pauza de cativa ani, marca intra din nou in clasa de lux cu aceste automobile.

31 decembrie 1968

BMW AG inchei un nou an-record. Pentru prima data, de-a lungul unui an sunt produse peste 100.000 de automobile.

13 mai 1969

Productia de motociclete la uzina principala BMW din Munchen se incheie. Productia este relocata la uzina din Berlin, unde noua serie BMW /5 iese de pe linia de productie cu incepere din septembrie 1969.

24 mai 1972

BMW Motorsport GmbH este infiintata. Este responsabila pentru toate activitatile de motorsport si dezvoltarea masinilor de curse si a automobilelor sport omologate pentru utilizare pe sosea. Proiectul este o initiativa a lui Robert (Bob) Lutz, membru din Consiliul de Administratie BMW AG la acea vreme. Jochen Neerpasch este adus la conducerea noi createi comapnii.

10 septembrie 1972

La Jocurile Olimpice de la Munchen, un BMW 1602 Elektro este utilizat ca automobil de deschidere pentru cursa de maraton. Acesta este primul automobil cu propulsie exclusiv electrica sub marca BMW.

12 septembrie 1972

Cu primul BMW Seria 5 ca succesor al "New Class", BMW lanseaza o noua nomenclatura pentru modele. Aceasta ofera BMW o desemnare bine definita a modelelor, care este usor de retinut, iar principiul care sta la baza sistemului continua si in prezent. Prima cifra reprezinta seria, iar urmatoarele doua cifre specifica modelul pe baza capacitatii motorului.

30 iunie 1975

Pe Stadionul Olimpic din Munchen, Consiliul de Administratie al BMW AG prezinta BMW Seria 3, care este lansat ca succesor al modelului de succes BMW Seria 02, cu o noua tehnologie si o noua denumire a modelului.

11 martie 1976

Coupe-urile noii BMW Seria 6 sunt prezentate la Salonul International Auto de la Geneva.

5 octombrie 1978

BMW M1 este prezentat la Mondial de l'Automobile de la Paris. Acesta este un automobil sport cu motor central, care oferea 277 CP si era dezvoltat de BMW Motorsport GmbH. Versiunea sa de curse a creat senzatie in curse, inclusiv Procar Series in sustinerea programului Formulei 1 in Europe, in 1979 si 1980, un proiect unic care a adus cei mai buni piloti din Formula 1 de la acea vreme intr-o competitie monomarca.

20 ianuarie 1981

Pilotul francez Hubert Auriol castiga Raliul Paris-Dakar cu un model BMW R 80 G/S si furnizeaza o noua dovada a fiabilitatii modelului Enduro ce fusese lansat cu un an inainte si care era propulsat de un motor Boxer flat-twin.

13 iunie 1983

BMW prezinta prima serie de automobile din istoria companiei care erau propulsate de un motor diesel - BMW 524td avea un motor turbodiesel cu sase cilindri dispusi in linie, care dezvolta 85 kW/115 CP.

15 octombrie 1983

La Grand Prix-ul Africii de Sud, pilotul brazilian Nelson Piquet devine campion mondial de Formula 1, la comenzile unui monopost Brabham BMW - la doar 630 de zile de la premiera BMW in competitia de elita, fiind si primul campion cu o masina cu motor turbo.

12 septembrie 1985

BMW prezinta primul model cu tractiune integrala la Salonul International Auto de Frankfurt, BMW 325i Allrad, dar si supersportivul BMW M3.

5 martie 1987

BMW 750i este prezentat la Salonul Auto de la Geneva, primul model cu motor cu 12 cilindri ce iese de pe o linie de productie din Germania dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial.

11 septembrie 1987

Roadsterul BMW Z1, dezvoltat de BMW Technik GmbH, este prezentat la Salonul International Auto de la Frankfurt. Succesul de care se bucura acest model inovator determina lansarea lui in productie.

1 iulie 1990

BMW AG isi uneste fortele cu partenerul sau Rolls-Royce Plc pentru a pune bazele unei companii independente, Rolls-Royce GmbH, pentru dezvoltarea, constructia si vanzarea turbinelor pentru avioane, iar acest joint-venture reorienteaza compania catre originile sale. In urma realinierii companiei, BMW AG isi vinde actiunile la Rolls-Royce plc la finalul anului 1999.

1 august 1993

BMW Motorsport GmbH, fondata in 1972, isi schimba numele in BMW M GmbH Gesellschaft fur individuelle Automobile (BMW M GmbH: Pentru individualisti).

29 ianuarie 1994

Prin semnarea contractului de achizitie, BMW AG preia British Rover Group, care include marcile Rover, MG, MINI si Land Rover.

8 iunie 1998

Compania anunta continuarea marcii MINI, achizitionata prin cumpararea Rover Group, intr-un design independent.

14 iunie 1998

BMW 320d este primul automobil cu motor diesel care castiga cursa de 24 de ore de la Nurburgring. Sub coordonarea echipei Schnitzer Motorsport, acestea era pilotat de Marc Duez, Andreas Bovensiepen, Christian Menzel si Hans-Joachim Stuck.

10 ianuarie 1999

BMW prezinta conceptul de automobil al Sports Activity Vehicle la Salonul Auto de la Detroit. BMW X5 combina sportivitatea specifica marcii cu versatilitatea unui model cu tractiune integrala - astfel, prin acest concept, este fondat un nou segment de piata.

9 mai 2000

BMW AG vinde Rover Group fara marcile MINI si Land Rover catre Phoenix Venture Group, iar Ford Motor Corporation preia, doua saptamani mai tarziu, Land Rover. Doar MINI ramane in cadrul BMW Group.

26 aprilie 2001

La cateva luni de la relansarea marcii, primul MINI din noua generatie iese de pe linia de asamblare a uzinei de productie din Oxford (Marea Britanie), locul de origine al clasicului Mini.

13 septembrie 2001

Debutul mondial al noului BMW Seria 7 la Salonul International Auto de la Frankfurt. In premiera la cea de-a patra generatie a sedanului de lux, BMW introduce revolutionarul sistem de operare iDrive, cu display central si comanda printr-un controller special, tip joystick.

31 decembrie 2002

BMW Group incheie anul fiscal cu un nou record de vanzari. Pentru prima data, peste un milion de automobile ale marcilor BMW si MINI sunt vandute in decurs de un an.

3 ianuarie 2003

De la inceputul anului, marca Rolls-Royce a devenit oficial parte a BMW Group. Rolls-Royce Motor Cars Limited prezinta primul model al noii ere la noul sediu social al companiei, in Goodwood: Rolls-Royce Phantom.

25 septembrie 2004

Placerea de a conduce specifica marcii este experimentata pentru prima data in segmentul compact prin BMW Seria 1, prezentat la Mondial de l'Automobile de la Paris.

7 septembrie 2005

Pentru prima data, BMW Group este listata in Dow Jones Sustainability Index ca fiind lider in industria auto in ceea ce priveste dezvoltarea durabila.

13 septembrie 2006

Cand productia este lansata pentru noua generatie de modele MINI, triunghiul de productie MINI din Marea Britanie incepe sa functioneze oficial cu locatiile din Swindon, Hams Hall si Oxford.

19 noiembrie 2008

MINI E este prezentat la Salonul Auto de la Los Angeles. Acesta este un automobil de clasa mica, cu propulsie integral electrica, pentru teste de teren in rutina traficului cotidian. Este un produs al "project i", creat de BMW Group pentru dezvoltarea unor solutii de mobilitate sustenabila.

21 februarie 2011

Noul sub-brand BMW i este prezentat la BMW Welt. Inovatiile dezvoltate de companie pentru sub-brand includ automobile cu propulsie electrica si servicii inovatoare de mobilitate.

15 ianuarie 2012

Echipa privata X-raid din Germania duce MINI ALL4 Racing spre victorie in Raliul Dakar. Masina a fost conceputa pe baza MINI Countryman si a fost dezvoltata special pentru raliurile de anduranta.

18 septembrie 2013

Productia BMW i3 incepe la uzina BMW din Leipzig. Aceasta permite BMW Group sa lanseze primul automobil electric din segmentul premium. Masina a fost conceputa inca de la inceput pentru acest tip de propulsie.

5 iunie 2014

Primele unitati ale automobilului sport hybrid plug-in BMW i8 sunt livrate clientilor intr-o ceremonie la BMW Welt din Munchen. Modelul vine cu multe premiere mondiale absolute, printre altele este si primul model din lume cu faruri Laser.

10 iunie 2015

Noul BMW Seria 7 este prezentat la BMW Welt. A sasea generatie a sedanului de lux ofera inovatii unice, inclusiv structura a caroseriei cu carbon core, control BMW prin gesturi si parcare de la distanta.

6 decembrie 2015

BMW primeste Premiul "Momentum of Change" din partea Organizatiei Natiunilor Unite, la Conferinta pentru Mediu a Natiunilor Unite de la Paris, pentru angajamentul de extindere a infrastructurii publice de incarcare. Acesta este apogeul unei serii unice de titluri nationale si internationale din domeniul auto, inclusiv "Grunes Lenkrad" (Volanul Verde) pentru BMW i3 si "World Green Car Award" primit consecutiv de BMW i3 si BMW i8. Aceste premii au fost deja acordate marcii BMW i si automobilelor sale in timpul fazei de lansare pe piata.

7 martie 2016

A 100-a aniversare a companiei este sarbatorita printr-un eveniment de gala in sala multifunctionala Olympiahalle din Munchen.

C.S.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#istorie BMW, #aniversare BMW, #puncte cheie istorie BMW, #masini BMW, #modele BMW , #stiri BMW
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Și-atunci, de unde bârfa că s-ar trage din motocicletele cu care-au