Adrian Vasilescu: Banii nu au fugit din Romania, ei se plimba!

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 14:27
2175 citiri
Adrian Vasilescu: Banii nu au fugit din Romania, ei se plimba!
Foto: Arhiva

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat ca decizia bancii centrale de a reduce rata dobanzii de politica monetara ar trebui sa transmita un mesaj de incredere bancilor, privind continua scadere a inflatiei.

"Decizia BNR de a reduce rata de politica monetara poate produce efecte in sistemul bancar in cateva luni, dar important este mesajul, unul de incredere in dezinflatie", a afirmat Vasilescu.

Adrian Vasilescu crede ca, la rata anuala de 3,43%, nu se poate vorbi de deflatie, ci despre o inflatie scazuta, adica dezinflatie.

"Indiferent de anticipatiile care se manifesta, si sunt multe, BNR continua sa aiba incredere in scaderea inflatiei, adica in plasarea inflatiei pe culoarul lor de tintire. Sigur ca bancile comerciale au problemele lor, criteriile lor, trebuie sa fie atente la decalajul dintre dobanda pe care o incaseaza cand remunereaza depozitele si dobanda pe care o incaseaza cand au credit. Bancile s-ar putea sa aiba o usoara retinere in a urma mesajul bancii centrale", a opinat acesta.

E normal ca cine este platit in lei sa se imprumute in lei

Guvernatorul BNR a mentionat ca regulamentul pe care l-a adoptat banca centrala nu este si unul pentru populatie.

"Cine este platit in lei este normal sa se imprumute in lei ca sa evite complicatiile pe care le au din cauza cursului valutar. Peste tot in lume, cursul valutar are fluctuatii mari, volatilitati mari, nu e stabil. Riscurile valutare sunt la tot pasul, iar mesajul BNR este sa te imprumuti in lei, daca esti platit in lei".

Consilierul guvernatorului BNR crede ca nu exista nici o presiune pe moneda nationala, presiunile fiind la nivel regional.

"Banii circula, investitorii cauta oportunitati de moment, nu se mai gandesc la oportunitati pe termen lung. Am vazut o scadere a nivelului de rezerve internationale, asta arata in primul rand ca aceste capitaluri care sunt volatile intra si ies din Romania. Banii nu au fugit din Romania, ei se plimba".

Guvernatorul BNR asigura ca nu exista nici un fel de pericol la nivel financiar, prin faptul ca banca centrala a luat masuri de prevenire si ca nu exista nici un fel de pericole si semnale ca Romania ar putea avea necazuri in viitorul previzibil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#BNR, #Adrian Vasilescu, #reducerea ratei dobanzi, #politica monetara , #banci
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Astfel de declaratii mai mult intaresc decat atenueaza temerile!
Poza bum
bum
rank 5
banii se plimba de la cei bogati , la cei si mai bogati !