Ziare.com

Adrian Vasilescu: Criza va iesi din scena, lumea se pregateste pentru un nou ciclu lung

Marti, 26 Martie 2013, ora 15:32

   

Adrian Vasilescu: Criza va iesi din scena, lumea se pregateste pentru un nou ciclu lung
Activitatea bancara este riscanta si nici macar in cele mai performante economii nu sunt rambursate toate creditele, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Criza actuala va iesi candva din scena. Lumea se pregateste pentru un nou ciclu lung. In noua cursa globala, problema cardinala a Romaniei ce le sintetizeaza pe toate celelalte este castigarea unui loc mai bun in topul competitivitatii europene si, desigur, al celei mondiale. (...) Nici teoria si nici practica nu pun semne egale intre criteriile de performanta ale bancilor si cele care vizeaza ansamblul economiei. In banci, potrivit practicii si legii, grosul capitalului il constituie activele financiare.

O valoare, deci, care se erodeaza dramatic in vremuri de criza. Intr-o companie din economia reala, partea cea mai mare a capitalului o formeaza masinile, utilajele, instalatiile, computerele si asa mai departe, capitalul fix, valori pe care criza le depreciaza mai putin. Acest capital este evaluat periodic, iar cifrele inscrise in patrimoniu cresc chiar si in cazul in care respectivele active industriale sau economice aduc pagube in loc de profit. In banci este altfel", a spus Vasilescu.

Potrivit acestuia, in banci, capitalul de baza, activele financiare, se erodeaza continuu.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Mai mult, se imputineaza si se scumpesc. Este absolut necesar pentru ca o banca sa-si pastreze substanta capitalului sa faca o rata a profitului peste rata inflatiei, cu doua conditii, profitul sa fie net si intregul profit sa fie capitalizat, ceea ce ar insemna sa nu mai ramana nici macar un singur leu pentru investitii, dividende, provizioane sau rezerve.

Daca banca nu isi mareste in acest fel capitalul, va fi obligata sa isi limiteze plafonul de credite. Cine va pierde? Economia si populatia, desigur. Activitatea bancara este riscanta. Nici macar in cele mai performante economii nu toate creditele sunt rambursate. In Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania, incidenta creditelor neperformante, sau depreciate, cum le numim acum, este mai mare.

Nu este vorba despre cauzele sonore, intens mediatizate, cat despre sume importante ale unor companii mari de stat ori private ce nu pot sa-si plateasca datoriile. Aceste companii si-au garantat creditele cu active pe care bancile, daca si le-ar revendica, fie ca n-ar putea sa le vanda, fie ca n-ar avea ce sa faca cu ele. Sau despre persoane fizice ajunse in incetare de plata", a afirmat consilierul guvernatorului BNR.

Societatea are nevoie de banci putenice

El a mai spus ca este normal in aceste conditii ca bancile sa-si faca provizioane, sa puna 'in camara' sume importante din profit pentru a-si acoperi creditele depreciate.

"Societatea are nevoie de banci puternice, care sa faca fata unei economii cu probleme si, in plus, sa o traga spre Uniunea Europeana. Societatii i se cere sa se ingrijeasca de banci. Edificiul bancar urmeaza sa fie consolidat si inca repede. Tara are nevoie de o sursa solida de creditare a economiei reale si a populatiei. Atat de solida incat sa confere creditului mult ravnita sustenabilitate, ceea ce ar insemna recastigarea unei reale increderi in viitor atat de catre banci cat si de clientii bancilor, fie companii, sau cercuri largi ale populatiei. Bancile, partea care imprumuta, trebuie sa aiba ce sa imprumute, sa fie finantate, pentru ca mai departe sa poata finanta.

Apoi li se cere sa fie cu ochii in patru in selectarea clientelei ca sa nu piarda banii acordand credite unor persoane, unor familii care ar putea deveni, la un moment dat, insolvabile. In egala masura, sa nu dea bani unor visatori sau unor persoane cu viitor profesional incert care ar putea oricand sa isi piarda sursele de venit si, in consecinta, sa isi piarda bunurile cumparate pe datorie, chiar casa. La banca nu se sta la coada ca la fiecare magazin unde, cand iti vine randul, ceri marfa , o platesti si pleci.

Aici poti sa ajungi la ghiseu, sa soliciti un credit, iar banca sa nu ti-l dea. Important este ca banca sa nu refuze creditarea, doar pentru ca sefii ei pleaca de la simple suspiciuni de neincredere, uneori cauzate de o analiza nu indeajuns de profunda si de profesionala. Un nu este adeseori mai tentant decat un da. De partea cealalta a publicului creditarea este deseori judecata cu argumentele "populismului", prelevand convingerea ca imprumuturile date de banci ar putea devansa performantele economice pentru a stimula munca, fenomen la fel de periculos", a explicat Vasilescu.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3609 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Am intzeles....

Din cauza ciclului prelungit si a pierderii de sange, situatzia economico-financiara a devenit extrem de anemica....

 

GOYM1. Ma intreb de unde va gasi atita vata la ciclul asta

prelungit!

E dulce viata inca vor folosi vata de zahar pe bat

.

Probabil tov. vasilescu se refera la un ciclu...

...lung ca al domniei sale (inceput prin anii '50) in slujba comunismului si al securitatii, fara sa lase vreo urma a activitatii sale profesionale, dar in schimb cu un dosar gros de personal la doua si un sfert, de unde isi va lua pensia (daca mai apuca)...

 

du-te d-omle cu bancile tale!

Din cauza unor dastia ca tine, care din ziarist la ,,Scanteia", ai ajuns marele specialist in economie de piata, a ajunt Romania, unde a ajuns.

 

Si pana la "coada" cum vafi,,,

...donule Vasilescu?.Va fi un cilu,dar cum va fi.
Un ciclu luuuuuuung.Boala lunga,sanatate curata!.
"Romania va trebui sa iaba o pozitie mai buna in competitivitate....".Vai ce noutate!!!.
Parole,parole,parole,le,le,le

 

Precum grait-a tastatura-mi, inca de la debutu' crizei, si aceasta,

la fel ca toate celelalte 5, incepand din 1608, la fiecare exact 80 ani, va dura tot exact 60 de luni, adica, pana-n septembrie 2013.

 

"Criza actuala va iesi candva din scena"

Cata inteligenta!!! Uimitor! Atat de clar, atat de transparent!

Consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor