Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Am ratat tinta de inflatie prin shopping-ul excesiv de tigari si telefoane

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 08:46
2079 citiri
Am ratat tinta de inflatie prin shopping-ul excesiv de tigari si telefoane

Consilierul personal al guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, sustine ca Romania a fost cea care a ratat tinta de inflatie, nu banca centrala.

Comportamentul romanilor a dus la situatia in care inflatia a depasit tinta BNR prin consumul excesiv de paine, tigari, alcool si telefoane.

"Rata de inflatie la nivelul anului 2009 a fost de 4,74%. Ea daca ar fi fost de 4,50 era in tinte. 1,77 inseamna numai tigari. Daca scadem 1,77 avem 2,77. Deci nu numai ca suntem sub coridor, ci suntem sub tinta ca atare. Tigarile au cat painea aproape. Painea are 500 de puncte si tigarile 500. Romanii sunt un popor mancator de paine si fumator.

La servicii avem o alta nebunie. Acolo sunt telefoanele, tot cu o pondere foarte mare, ceva mai mare decat la tigari cu 540. Chiar si peste paine. Pentru ca la noi si copiii de gradinita au telefoane", a explicat Vasilescu pentru Money.

Rata inflatiei a ajuns la 4,74%, in luna decembrie, peste nivelul tintit de Banca Nationala a Romaniei pentru 2009, de 3,5 la suta. Inflatia a urcat dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,32 de procente fata de luna noiembrie, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

"Tinta de inflatie este un reper. Nimic altceva. Ea ne arata unde trebuie sa mergem si mai ales unde putem sa mergem daca nu facem greseli. Daca nu facem nimic din ce ne-am propus sa facem inseamna ca au fost greseli. Sau au fost aberatii cum au fost anul asta cu tutunul", a adaugat Adrian Vasilescu.

Marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,54%, iar cele alimentare cu 0,34 de procente. In schimb, tarifele la servicii au scazut cu 0,25%. Conform INS, alimentele au reprezentat 37,58% din cheltuielile romanilor, in 2009, in timp ce marfurile nealimentare au reprezentat 44,05%.

In decembrie, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat la oua (4,63%), tutun si tigari (3,58%), legume si conserve de legume (2,96%), cartofi (1,24%), apa, canal si salubritate (1,13%).

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#tinta inflatie, #consum excesiv, #consum tigari alcool , #banci