Ziare.com

Analisti: BNR va taia dobanda cu numai 0,25% din cauza tensiunilor politice

Duminica, 01 Noiembrie 2009, ora 21:37

   

Analisti: BNR va taia dobanda cu numai 0,25% din cauza tensiunilor politice
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) va reduce cu doar 0,25% dobanda cheie in sedinta de marti, ultima din 2009, dupa ce tensiunile politice au amplificat presiunea pe cursul de schimb si risca sa intarzie urmatoarea transa de la FMI, estimeaza analistii, care nu exclud nici mentinerea dobanzii la 8%.
Totodata, lipsa lichiditatii a ridicat dobanzile pe piata interbancara, decuplandu-le semnificativ de dobanda de politica monetara.

Leul s-a depreciat cu peste 11 bani, respectiv 2,64%, de la ultima sedinta de politica monetara, din 29 septembrie, in conditiile in care, intre timp, coalitia de guvernare s-a destramat, iar cabinetul Boc a fost demis de Parlament.

BNR va actiona astfel cu prudenta la urmatoarea sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie, stabilita pentru marti, 3 noiembrie, iar majoritatea analistilor mizeaza pe o reducere cu 0,25 puncte procentuale a dobanzii cheie, la 7,75%.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Un factor important in decizia de marti vor fi incertitudinile mari create de mediul politic, situatie ce pune presiune pe leu, dar duce si la probleme legate de acordul cu FMI (Fondul Monetar International, n.r.). BNR va cobori dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale ca un semn de prudenta intr-o perioada cu turbulente", a declarat economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, pentru NewsIn.

"Am revenit la o perioada in care deciziile BNR au o relevanta scazuta, ca si la finalul lui 2008 - inceputul lui 2009, deoarece este o diferenta mare intre dobanzile din piata monetara si dobanda cheie, ca urmare a unei implementari slabe a politicii monetare si concentrarii puternica pe controlul cursului de schimb", sustine economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandu Chidesciuc.

El estimeaza, de asemenea, o taiere a dobanzii cheie la 7,75% ca un semnal pozitiv transmis de banca centrala, in conditiile unor "riscuri semnificative prezente in economia romaneasca (in special ca urmare a tensiunilor politice) si a pietelor externe nefavorabile", insa impactul deciziei va fi redus atat asupra dobanzilor din piata, dar si asupra cursului de schimb, ale carui evolutii "sunt controlate de BNR".

"Estimarea noastra de baza era o reducere la 7,5% a dobanzii cheie, insa noile evenimente determinate de instabilitatea politica scad sansele ca aceasta ipoteza sa se realizeze. Cu toate acestea, BNR va taia, cel mai probabil, dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, pentru ca vor mai trece inca doua luni pana la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie si o usoara relaxare ar fi buna", spune si seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila.

Ea sustine ca decizia de marti a BNR va fi cea mai grea pentru acest an, pe fondul unei instabilitati politice, dar si a dobanzilor din piata, ce raman la niveluri ridicate si prin intermediul BNR, "care a evitat sa atenueze aceasta presiune".

Scaderea dobanzii cheie nu se va simti

Economistul-sef al Unicredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, spune insa ca BNR va mentine dobanda cheie la 8%, in conditiile in care "dobanzile pe piata interbancara sunt mult deasupra dobanzii cheie, riscurile sunt in crestere si exista o concentrare pe cursul de schimb".

"Chiar daca ar fi o reducere cu 0,25 puncte procentuale, scaderea (dobanzii cheie, n.r.) nu s-ar simti, iar BNR va pastra o plasa de siguranta si va da lichiditate bancilor prin modificarea rezervelor minime obligatorii", a spus Pal.

La mijlocul lunii octombrie, presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, estima ca BNR va mentine dobanda de politica monetara la 8%, dar si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii.

"Ma astept ca BNR sa mentina dobanda de politica monetara pana la finalul acestui an. Nu vad deocamdata motive de noi relaxari. Pe de alta parte, lichiditatea din piata este suficienta si nu vad necesare scaderi ale rezervelor minime obligatorii in urmatoarea sedinta a BNR", a afirmat Bruynseels.

BNR a scazut dobanda cheie de cinci ori in acest an, de la 10,25% la 8% in prezent, si a coborat nivelul rezervelor minime obligatorii solicitate bancilor comerciale la 15% din pasivele in lei si 30% din cele in valuta. Ultima sedinta de politica monetara din acest an este programata pentru 3 noiembrie, cand BNR va aproba si raportul trimestrial asupra inflatiei.

Rata anuala a inflatiei a coborat nesemnificativ in septembrie, la 4,94%, insa preturile de consum au crescut fata de august cu 0,39%, ca urmare a majorarii preturilor la marfurile nealimentare si servicii, arata datele publicate de Institutul National de Statistica. Un nivel atat de scazut al ratei anuale a inflatiei nu a mai fost atins din iulie 2007, cand indicele anual al preturilor de consum a fost 3,99%.

Sursa: rNews

Articol citit de 422 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor