Baltazar: BNR vrea "sa dea sah" bancilor

Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 11:38
1400 citiri
Baltazar: BNR vrea "sa dea sah" bancilor

Analistul financiar Bogdan Baltazar sustine ca daca BNR va scadea dobanda de politica monetara cu 0,25 - 0,5% in cadrul sedintei de politica monetara de miercuri inseamna ca-si doreste ca bancile comerciale sa impulsioneze creditarea.

"M-ar surprinde daca nu ar modifica rata dobanzii de politica monetara, este evident ca BNR vrea sa dea sah bancilor, vrea ca bancile sa se revigoreze mai rapid. BNR vrea sa vada bancile comerciale ca dau mai multi bani, sa fie mai relaxate. (...)

Cred ca BNR ar trebui sa mai scada rata politicii de dobanda monetara cu 0,25 - 0,5% si sa mai elibereze 5% din rezerva in lei. Din euro, nu cred. Daca nu se intampla nimic, voi crede ca dorinta BNR de impulsionare a creditarii are o usoara urma de ipocrizie", a spus Baltazar, citat de Money.

La randul sau, consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu apreciaza ca membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) au fost "generosi" cand au estimat o reducere a dobanzii de politica monetara de 0,5%.

AAFBR estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va reduce dobanda de politica monetara la 7% pe an in a doua sedinta de politica monetara din acest an.

"O eventuala scadere de peste un procent a dobanzii de politica monetara ar putea avea consecinte asupra leului. Moneda nationala s-a apreciat in aceasta luna pe seama dobanzilor atractive la depozite oferite de sistemul bancar romanesc", a mai spus Baltazar.

La ultima sedinta de politica monetara de la inceputul lui ianuarie, Consiliul de Administratie (CA) al BNR a decis sa reduca dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5% pe an.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#BNR, #sah banci, #dobanda BNR, #Bogdan Baltazar , #banci