Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bancile austriece vor bani de la statul roman

Vineri, 12 Decembrie 2008, ora 08:40
2453 citiri
Bancile austriece vor bani de la statul roman

Bancherii austrieci spun ca ajutorul venit de la bancile-mama nu este suficient pentru a continua creditarea, cerand sprijinul BNR care, la randul sau, afirma ca primii care trebuie sa intervina sunt actionarii.

Bancile austriece, care detin o treime din activele bancare romanesti, cer ajutorul BNR si al Ministerului de Finante pentru deblocarea creditarii prin stabilizarea lichiditatii, continuarea reducerii rezervelor minime si garantarea tranzactiilor interbancare, scrie Ziarul Financiar.

"Estimez ca ar fi suficient un pachet de circa 5 miliarde de euro, care poate fi discutat si cu Bruxelles-ul. Este nevoie de masuri care sa ajute la restabilirea increderii intre banci, ajutand astfel bancile sa se imprumute intre ele si apoi sa dea credite in economia reala", spune Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International, care detine Raiffeisen Bank Romania.

Bancile austriece, franceze, italiene, elene si olandeze detin 80% din sistemul bancar romanesc, iar statele lor au facut deja injectii de capital sau au garantat tranzactiile interbancare.

Daca Romania vine in sprijinul acestor banci slabite de pozitiile lor speculative, va plati cu banii contribuabililor erori strategice ale unor banci cu capital strain, in timp ce statul austriac, francez, olandez, italian sau elen a intervenit pentru a-si ajuta propriile banci.

Bancile romanesti cu capital privat sau de stat - CEC, Banca Transilvania, Eximbank si Banca Carpatica - nu au facut plasamente riscante in strainatate, dar sunt atinse acum de instabilitatea generala de pe piata bancara.

Bancile locale nu dau semne, in acest moment, privind eventuale probleme de capitalizare, iar pe piata interbancara lichiditatea este acceptabila.

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania si vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, afirma ca in prima instanta bancile nu cer bani de la contribuabilii romani, ci in primul rand eliberarea rezervelor minime care le apartin.

"Este o greseala sa se spuna: sunt banci straine, sa se ocupe actionarii. Bancile au adus in Romania miliarde de euro, care au contribuit la cresterea economica, desi uneori au dat prea mult si prea repede", spune Van Groningen.

Erste Bank a obtinut de la statul austriac o participare la capital de 2,7 miliarde de euro, pentru care urmeaza sa plateasca o dobanda de circa 8% pe an, negocierile pe detalii fiind inca in curs.

Raiffeisen este in negocieri intense cu Ministerul Finantelor austriac, insa participatia solicitata ar putea fi considerabil mai mica.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#banci austriece, #injectare capital, #creditare , #banci