Ziare.com

Bancile straine, obligate sa aduca fiecare 900 de milioane de euro in tara

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 08:16

   

Bancile straine, obligate sa aduca fiecare 900 de milioane de euro in tara
BNR a impus bancilor straine sa-si majoreze capitalul cu 900 de milioane de euro, iar o parte din bani au fost deja varsati. Bancile se pare ca au acceptat aceasta decizie, iar o parte din bani au fost deja varsati.

"Pe baza propriului test de stres al BNR facut conform metodologiei proprii, a rezultat o suma de 900 de milioane de euro, iar cateva sute de milioane din aceasta suma au fost deja virate de actionarii bancilor", au declarat surse bancare, pentru Cotidianul.

Decizia impusa de BNR a aparut inainte ca FMI sa ceara, pentru acordarea imprumutului, determinarea necesarul de capital suplimentar pentru bancile comerciale, pe baza testelor de stres, astfel incat sa se asigure ca rata de solvabilitate a fiecarei institutii va fi mentinuta peste 10%.

Testele de stres vor fi aplicate tuturor bancilor cu o cota de piata, dupa active, de peste 1%. Nici bancile mai mici nu vor avea tratament preferential, acestea fiind selectate pe baza calitatii si vulnerabilitatii portofoliilor de credit.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Astfel, bancile cu un grad de solvabilitate de sub 10% vor fi obligate sa isi majoreze capitalul la acest nivel pana in luna septembrie. Aceasta obligatie este mentionata in scrisoarea de intentie semnata de Guvern cu FMI.

Citeste mai multe despre BNR banci straine majorare capital acord FMI
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1201 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor