BNR a salvat garantiile pentru Prima Casa, depuse la Bank of Cyprus

Joi, 16 Mai 2013, ora 23:30
1861 citiri
BNR a salvat garantiile pentru Prima Casa, depuse la Bank of Cyprus

Fondul de Garantare al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a avut un depozit la Bank of Cyprus in valoare de peste 100 de milioane de lei, bani ce constituiau garantii pentru 1.300 de credite pentru programul "Prima Casa".

In urma crizei bancare din Cipru, Banca Nationala a Romaniei a comunicat ca toate depozitele clientilor sucursalei din Romania a BoC, persoane fizice si companii, cu exceptia depozitelor constituite de unii clienti drept garantii pentru creditele primite de la aceasta sucursala, vor fi transferate catre Marfin Bank, institutie cu capital elen, dar care institutie de credit inregistrata in Romania si supravegheata de BNR.

BNR confirma ca depozitele Bank of Cyprus Romania vor fi preluate de Marfin Bank

In aceste conditii, si depozitul FNGCIMM a fost salvat, informeaza sursele citate de Mediafax.

Pe langa garantiile acordate pentru creditele atrase de intreprinderile mici si mijlocii, FNGCIMM este institutia prin care Guvernul acorda garantii la creditele ipotecare, prin programul Prima Casa.

Potrivit acelorasi surse, un depozit mai mare ar fi fost constituit de catre un dezvoltator imobiliar, insa drept colateral la un credit atras de la Bank of Cyprus, iar acea suma nu a facut obiectul acordului cu Marfin Bank Romania.

Potrivit Bancii Comerciale Romane, una dintre institutiile cele mai active din programul Prima Casa, valoarea medie a unui credit pentru locuinte se situeaza la nivel national la circa 38.000 de euro (165.000 de lei).

In aceste conditii, suma depusa la Bank of Cyprus de catre FNGCIMM echivaleaza cu garantiile cumulate aferente unui numar de aproape 1.300 de credite, intrucat Fondul acopera incepand de anul trecut doar jumatate din valoarea contractata.

Dupa mai bine de trei saptamani de negocieri, Marfin Bank Romania a preluat de la sucursala din Romania a Bank of Cyprus depozite in valoare totala de 77 de milioane euro si active brute de 82 de milioane euro, deci circa o treime din valoarea depozitelor Bank of Cyprus preluate o reprezinta plasamentul FNGCIMM.

La finalul afacerii, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a reiterat ca banca centrala a negociat si s-a implicat direct in rezolvarea situatiei.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#BNR salvat depozite garantii Prima Casa, #BNR depozite Prima Casa, #BNR depozit Fond Garantare, #BNR depozite Bank of Cyprus , #banci