BNR: Bancile vor cauta noi garantii, daca se aproba legea falimentului personal

Marti, 23 Martie 2010, ora 21:16
1907 citiri
BNR: Bancile vor cauta noi garantii, daca se aproba legea falimentului personal
Foto: bloombiz.ro

Adoptarea legii falimentului personal ar putea forta bancile sa caute garantii suplimentare pentru finantare si va restrictiona accesul la credite, sustine Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, aratand ca banca centrala a transmis Parlamentului un punct de vedere defavorabil proiectului, informeaza Mediafax.

"Proiectul legii falimentului personal in aparenta este generos ... Intr-un moment in care asteptam zorii increderii in economia noastra, care sa stimuleze bancile sa relanseze creditarea, un astfel de act normativ ar putea sa descurajeze procesul si sa vedem bancile in cautare de garantii peste garantii ca sa dea un credit", a declarat Vasilescu pentru sursa citata.

"Cei care intr-o prima faza s-ar bucura ca li se face o favoare, intr-o a doua faza s-ar putea sa vada ca ajung foarte greu la creditele pe care si le doresc. De altfel, BNR nu s-a pronuntat in favoarea acestui proiect de act normativ prin opiniile transmise Parlamentului", a afirmat Vasilescu.

De asemenea, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a transmis Parlamentului un punct de vedere prin care se opune promulgarii acestei legii, considerand ca poate induce un risc suplimentar in sistem, mai ales in conditii de criza.

"In 99% din cazurile in care se va aplica legea va fi vorba de cineva care a luat un credit mare de la banca si exista in garantie un activ mare. Daca nu ramburseaza creditul, casa si terenul sunt vandute, iar banii merg la banca. Pentru asta nu e nevoie de o lege speciala. Legea va reprezenta un risc pentru ca va fi vazuta ca o oportunitate", a spus vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Steven van Groningen, pentru Adevarul.

Senatorii au adoptat, marti, o propunere legislativa privind insolventa persoanelor fizice, initiata de senatori PDL, dar care a fost sustinuta in plen de toate grupurile parlamentare.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#legea insolventei, #Legea falimentului personal , #banci