BNR, despre criza francului elvetian: Conversia creditelor va falimenta bancile

Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 14:31

   

BNR, despre criza francului elvetian: Conversia creditelor va falimenta bancile
Impunerea conversiei creditelor din franci elvetieni in lei sau in alta moneda prin intermediul unui act normativ ar putea genera falimentul mai multor banci, a declarat, miercuri, directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, Nicolae Cinteza, in cadrul dezbaterilor din Camera Deputatilor pe tema creditelor in franci elvetieni.

"Problema exista si sunt total de acord ca ea trebuie rezolvata, dar prin act normativ nu este posibil. Solutia (pentru cei cu credite in franci elvetieni - n.red.) nu este posibila decat pe baza discutiilor dintre banci si clienti. (...)

Orice decizie luata prin act normativ produce pierderi, deci orice act normativ trebuie sa precizeze clar entitatea care suporta pierderile. Sunt mai multe banci care pot da faliment in cazul in care conversia se face la cursul istoric. S-a spus aici ca volumul creditelor in franci nu reprezinta un risc sistemic, dar falimentul unei banci da", a explicat Cinteza.

El a subliniat ca sunt 14 banci care au in sold credite in franci, dar nu toate ridica probleme din punctul de vedere al Directiei Supraveghere.

Nicolae Cinteza a precizat ca pierderile din conversia creditelor la un curs diferit de cel al pietei ar putea fi acoperite din capitalul bancilor, din reducerea dobanzilor la depozitele clientilor sau din costuri mai mari pentru creditele celor care platesc.

"Perceptia bancilor este ca solutia de a reglementa conversia la alt curs decat cel a pietei este neconstitutionala pentru ca afecteaza capitalul bancii, averea bancii, respectiv a actionarilor. Iar dreptul la proprietate este garantat de Constitutie", a explicat Cinteza, adaugand ca BNR apara stabilitatea sistemului bancar, capacitatea bancilor de a relua creditarea si protectia deponentilor.

Directorul Directiei Supraveghere din BNR a amintit si de cazul Ungariei, mentionat ca exemplu pentru Romania, dar a explicat ca acolo pierderile nu au fost suportate de banca centrala, ci de statul ungar care a oferit forinti bancii centrale in schimbul sumelor cheltuite din rezerva valutara pentru a asigura conversia creditelor in franci la un curs inghetat.

Criza francului elvetian: Ce fac Romania, Ungaria, Croatia si Polonia pentru cei afectati

Probleme si pentru cei cu credite in euro?

Nicolae Cinteza a mai spus ca daca astazi s-ar adopta un act normativ pentru cei cu credite in franci, maine ar aparea problema celor cu credite in euro, pentru ca si in cazul acestora cursul a crescut de la 3,13 lei/euro la jumatatea anului 2007 la aproximativ 4,5 lei/euro in prezent.

Directorul BNR a raspuns si acuzatiilor potrivit carora BNR ar trebui sa stabileasca un culoar de evolutie pentru cursul leu/franc, mentionand ca raportul dintre leu si franc nu se stabileste direct, pe piata romaneasca, ci prin intermediul cursului euro/franc, iar stabilirea acestui curs nu este de competenta Bancii Nationale a Romaniei.

El a mai spus ca nici Legea insolventei persoanelor fizice nu reprezinta o solutie, dar, pe termen scurt, aplicarea Ordonantei 46, modificata conform propunerilor Ministerului Finantelor, ar putea oferi un avantaj clientilor pana la finalizarea discutiilor cu fiecare banca in parte.

Referitor la acuzatiile potrivit carora BNR ar fi trebuit sa interzica acordarea creditelor in franci elvetieni in perioada dinaintea crizei, Cinteza a explicat ca intrarea Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007 a obligat banca centrala sa liberalizeze contul de capital, iar interzicerea unui produs care, la acel moment nu prezenta niciun risc, ar fi fost considerata un abuz cras, iar reprezentantii BNR ar fi putut fi trasi la raspundere chiar penal.

Francul s-a apreciat brusc

Francul elvetian s-a apreciat puternic, in data de 15 ianuarie, pe pietele internationale, castigand aproape 30% in raport cu moneda euro, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a renuntat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat in ultimii trei ani.

In aceeasi zi, la Bucuresti, leul a pierdut aproape 16% fata de franc, pana la un minim istoric de 4,3287 lei, cu 58,7 bani peste cotatia din sedinta de miercuri, de 3,7415 lei/franc.

In context, a reaparut discutia referitoare la romanii cu credite in franci, care, potrivit autoritatilor sunt in numar de aproximativ 75.000.

Una dintre solutii este rescadentarea creditelor ("electorata"), alta ar fi conversia creditelor din valuta in moneda nationala, la un curs care nu poate depasi cu mai mult de 20% cursul din momentul contractarii creditului si fara costuri suplimentare pentru client. De asemenea, se ia in calcul si o lege a falimentului personal.

Criza francului elvetian: Solutia Guvernului - "Electorata" din 1 martie cu noi criterii

Miercuri, francul a atins un nou maxim istoric, de 4,5054 lei/unitate.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5470 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
tata
rank 5
Fiecare se
Spala pe miini,clientu este cel vinovat,ca a crescut fracu elvetian.Pai de ce nu se face valoarea inprumutului,in euro si dupa aia se trece pe plata in euro.Nu e de ajuns ca bancile straine practica o dobinda dubla,fata de tara de origine,nu mai vorbesc de comisioane...si te mai miri ce.Nu sunt deja o gramada de case la faliment,pe care bancile reusesc greu sa le gereze.Le mai trebuie alte probleme.Nu trebuie uitat ca suntem in Romania,cu salariile de aici....
DR.STRANGELOVE
rank 5
Pentru aprecierea francului nu este vinovat
nici clientul, nici banca. De vina sunt persoanele fizice si juridice din Europa si de aiurea care incearca sa-si protejeze capitalul de inflatia monedei euro cumparand masiv franci.
AdyCa
rank 4
Nu vi se pare că băncile declanșază multe crize???
Statele ar trebui să-și protejeze cetățenii și să nu mai permită băncilor să-i jecmănească. Așa că activitatea bancară ar trebui să devină monopol de stat, iar statul să dea credite cu niște dobanzi mici care să nu falimenteze intreprinzătorii și să incurajeze investițiile. Cred că ar fi mai bine ca activitatea bancară să mărească bugetul de stat, decat să mărească averile unor cămătari lacomi....
Utilizator sters
Aici se ajunge daca castigi intr-o moneda si te imprumuti in alta
Dar mai este ceva: a remarcat cineva ca in Romania exista cel putin jumatate din preturi si tarife in euro iar moneda nationala in care se fac platile este leul? Este o anomalie pe care onor guvernul ar trebui s-o remarce, aici nu mai este vorba de a respecta sau nu un contract, bine sau prost facut ci de a corecta o aiureala cat casa: castigi lei si platesti euro convertit in lei la data platii. Mai pe romaneste pierzi incontinuu si nu mai este vorba de o parte a cetatenilor tarii, ci de TOTI cetatenii tarii. Iar oficialitatile noastre au alte treburi, asa de cinstite incat sunt arestati pe capete.
maxi
rank 5
Falimentul clientzilor versus falimentul bancilor?
Cursul actual al francului elvetzian este rodul unor actiuni administrative ale Bancii Elvetiei!
creditele in chf ar trebui interzise in Romania, de catre BNR, CHF a incalcat regulile economiei de piatza, au afisat un curs mincinos!
Clientzii trebuie salvatzi de lacomia elvetzienilor!
DR.STRANGELOVE
rank 5
:)
Nu intelegeti. Banca Centrala a Elvetiei a facut tot ce a putut pentru ca francul sa NU explodeze. Elvetia NU are niciun interes ca moneda ei sa se aprecieze in raport cu euro. A cumparat euro cu franci pana nu a mai putut, timp de trei ani. Ce s-a intamplat acum s-ar fi produs inca de atunci, daca BC elvetiana nu intervenea.
maxi
rank 5
Banca Elvetziei e o organizatie privata!
Actionarii decid cursul, nu statul sau reprezentantzi ai statului elvetian sau bursa ....!
Elvetzia doar asigura gazduire acestui jok piramidal care este Banca Elvetiei!
Neutru
rank 5
Iar vii cu "boleroul" tau de stânga !!!
Mai Maxi tu stii cine sunt clientzii bancilor elvetziene de-i aperi cu atata pasiune sau doar ti-a ramas reflexul "Stefan Gheorghiu" al maniei proletare impotriva bancilor ????
DR.STRANGELOVE
rank 5
:)))
Lasati ca de dansul ma ocup eu, il scot cu binisorul din cutumele marxiste.
maxi
rank 5
Elvetzia va fi noul Cipru!
Peste cateva luni rusii care acum se bulucesc dupa franci in Elvetzia vor primi 30% din economiile lor, prin devalorizarea CHF cu 50% fatza de actuala valoare!
Germania le intinde o mana, vinde OBLIGATIUNI cu dobanda 0(zero), rusii ar putea sa fie desteptzi si sa cumpere de la Merkel!
Elvetia are antecedente, au mai tras astfel de tzepe investitorilor ....
DR.STRANGELOVE
rank 5
Falimentul bancilor ar fi un adevarat dezastru.
Ar afecta nu numai 75.000 de romani, ci 20.000.000 de romani. Sper ca nu-si doreste cineva ca Statul Roman sa injecteze zeci de miliarde din bani publici pentru salvarea bancilor, caci alta solutie nu va fi.
dragos_66
rank 5
Preasfintele banci
Acesti domni de la BNR ,platiti cu sume foarte grase, nu au facut nimic pentru reglementarea pietei bancare din Romania. Aici bancile fac ce vor ele fara sa se teama ca patesc ceva. BNR nu a sanctionat vreodata o banca. Comportamentul acestor banci se bazeaza si pe faptul ca guvernul este tot timpul dator la ele si stiu ca au o pozitie ,,forte". Victimele suntem noi clientii ,de foarte multe ori obligati de legislatie si asa se face ca la noi comisioanele si alte costuri sunt uriase.
De ce cand o banca urla ca e in pericol statul poate sa o ajute iar cand o firma cu mii de angajati se apropie de faliment ,,nu e legal" sa primeasca ajutor?
Utilizator sters
Daca esti
..ultima ragalie,atunci nu-ti tragi credit de sute de mii de franci,ca sa-ti construiesti casa.Cite mii de euro reusesti sa pui deoparte pe an?Asta-i puterea ta financiara.
Daca erau 4 franci la euro,ce faceati,dadeati bani inapoi bancilor,ca ati luat credite cu 2franci/euro?
Tome
rank 5
Nu zauuuuuu ... ???
Dar toate crizele financiare cine le-a declansat ??
Bau bau ???
Cine se imbogateste atunci cand intram noi in faliment ?
De ce sa nu dea si bancile faliment ca toate celelalte societati comerciale ??
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor