BNR le raspunde datornicilor in franci: Iata ce solutii exista (Video)

Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 17:31
3118 citiri
BNR le raspunde datornicilor in franci: Iata ce solutii exista (Video)

Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au transmis, joi, solutiile pe care institutiile financiare din tara noastra le pot aplica pentru rezolvarea crizei in care se afla cei cu credite in franci elvetieni.

Bancile care au acordat astfel de imprumuturi au avut o intalnire de lucru cu conducerea executiva a BNR si cu cea a Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Scopul a fost gasirea unor "solutii de reducere a serviciului datoriei debitorilor care au fost afectati de turbulentele recente de pe piata financiara internationala determinate de decizia Bancii Centrale a Elvetiei", potrivit unui comunicat al BNR.

Adevarata solutie pentru criza francului elvetian? Interviu cu un expert BNR

In acest sens, s-au agreat o serie de principii care sa stea la baza negocierilor intre banci si clienti.

"Exista o multitudine de situatii individuale specifice (in functie de situatia diferita a veniturilor debitorilor, de particularitatile creditelor, de expunerile diferite ale bancilor) care pot fi abordate cu o serie de solutii diferentiate. Nu exista o singura situatie general valabila care sa reclame o singura abordare general valabila", se arata in comunicatul BNR.

De asemenea, banca centrala arata ca stabilitatea sistemului financiar bancar este esentiala pentru finantarea cresterii economice, pentru crearea de locuri de munca, pentru cresterea veniturilor cetatenilor si crearea conditiilor de rambursare a creditelor.

"Banca Nationala protejeaza stabilitatea sistemului financiar bancar din Romania si, prin aceasta, protejeaza interesele milioanelor de deponenti care au depozite in bancile comerciale. Banca Nationala subliniaza ca situatia creditarii in CHF nu reprezinta un risc sistemic (din perspectiva ponderii reduse in PIB), dar adoptarea unor masuri inadecvate poate induce un astfel de risc", potrivit sursei citate.

BNR, despre criza francului elvetian: Conversia creditelor va falimenta bancile

Negocierea oricarei solutii trebuie sa aiba in vedere, potrivit BNR:

  • sa fie bine tintita catre persoanele care au o reala nevoie de a fi sprijinite;
  • sa se bazeze pe o impartire rezonabila a costurilor ajustarii;
  • sa nu afecteze stabilitatea sistemului financiar - bancar - adica sa nu creeze riscuri pentru milioane de deponenti;
  • sa nu creeze hazard moral - adica sa nu genereze asteptari nerezonabile pe viitor (privind neplata serviciului datoriei) si sa nu discrimineze debitorii in alte monede (lei, euro, dolari) ;
  • sa nu incalce Tratatul privind Uniunea Europeana si conditiile de aderare a Romaniei - adica sa nu restrictioneze libera circulatie a capitalului.

Care sunt solutiile gasite de BNR

Bancile comerciale vor evalua, de la caz la caz, capacitatea de rambursare a datoriilor de catre debitori, in functie de veniturile acestora si de istoricul lor, sfatuieste BNR.

Adrian Vasilescu, despre creditele in franci: Conversia in lei nu e convenabila. Cheia e in alta parte

Mai mult, reprezentantii institutiei conduse de Mugur Isarescu au identificat solutiile pe care bancile comerciale le au la dispozitie:

  • Solutii individualizate care sa mentina ratele lunare in lei aferente creditelor in CHF la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014;
  • Conversia creditelor din CHF in lei la cursul zilei si/sau acordarea unui discount privind cuantumul servicului datoriei;
  • Reducerea temporara a ratei dobanzii la creditele in CHF pentru a compensa efectul aprecierii CHF;
  • Flexibilizarea mecanismului de rescadentare si a duratei in raport cu capacitatea financiara a debitorilor, prin aplicarea prevederilor Ordonantei 46/2014, cu modificarile avute in vedere privind extinderea sferei de cuprindere a acesteia; simplificarea procedurilor administrative; intarirea protectiei debitorilor in raport cu banca (astfel incat in procesul rescadentarii creditelor sa nu se inaspreasca termenii contractului de credit precum rata dobanzii, comisioane, solicitarea constituirii de noi garantii).

"Solutiile sunt complementare; fiecare banca poate aplica un mix adecvat de solutii adaptat fiecarui caz individual. Ele sunt valabile si pentru creditele acordate in alte monede si pot fi optimizate de la caz la caz", conchid cei de la BNR.

C.P.

Citeste si:
Orban, despre Alina Gorghiu: „Era atât de fericită că au pierdut oameni de valoare ai PNL și că au ajuns în funcție oameni cu moralitate dubioasă”
Orban, despre Alina Gorghiu: „Era atât de fericită că au pierdut oameni de valoare ai PNL și că au ajuns în funcție oameni cu moralitate dubioasă”
Președintele PNL Ludovic Orban a criticat joi, 16 septembrie, mai mulți membri din tabăra lui Florin Cîțu, printre care și vicepreședintele Senatului Alina Gorghiu, care ar fi ocupat...
Ministrul interimar al Transporturilor a numit un nou Consiliu de Administrație la CNAIR
Ministrul interimar al Transporturilor a numit un nou Consiliu de Administrație la CNAIR
Ministrul interimar al Transporturilor Dan Vîlceanu a numit joi, 16 septembrie, un nou Consiliu de Administrație la Compania de Drumuri (CNAIR), din care face parte și inginerul constructor...
Sursa: Ziare.com
Comentarii