BNR limiteaza suma cu care imprumuta bancile - Se vor scumpi creditele in lei?

Marti, 07 August 2012, ora 07:44
2770 citiri
BNR limiteaza suma cu care imprumuta bancile - Se vor scumpi creditele in lei?

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, luni, ca va acorda bancilor comerciale cel mult 6 miliarde de lei, aceasta fiind prima plafonare din ultima vreme a sumei imprumutate institutiilor de credit prin operatiuni repo. Potrivit specialistilor, decizia va scadea presiunea asupra cursului, iar ratele interbancare vor creste usor.

Banii se vor acorda pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a motivat luarea acestei decizii.

"Singura sursa a acestei masuri este analiza din piata. BNR imprumuta bancile pentru a asigura un echilibru de lichiditate in sistemul bancar. Intotdeauna, analizele si limitarile se fac din nevoile pietei. Nu exista o alta conotatie", a explicat Adrian Vasilescu, pentru Ziare.com.

Economistul-sef al Volksbank, Melania Hancila, a explicat ca exista implicatii benefice ale acestei masuri. "Decizia BNR va afecta dobanzile interbancare pe termen scurt, care vor creste usor, si va reduce presiunile pe curs", a spus aceasta, pentru Ziare.com.

Prin licitatiile repo, banca centrala ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an.

De catva timp, BNR a anuntat doar ca are loc o licitatie repo, iar bancile transmiteau ordinele de subscriere pentru sumele pe care le vizeaza si activele cu care garanteaza. Sumele sunt imprumutate pe termen de o saptamana.

Insa BNR a anuntat, luni, ca nu va da un imprumut mai mare de 6 miliarde de lei.

"Limitarea este oarecum normala pentru ca banii nu circula pe piata interbancara si atunci unele banci care au exces de lichiditate plaseaza la facilitatea de depozit a BNR, iar cele care au deficit, merg la licitatia repo. Probabil ca prin limitarea sumei se incearca fluidizarea tranzactiile interbancare.

Aceasta practica este una comuna pentru BNR, care doar a reluat-o acum. Anormal era ca banca centrala sa ofere nelimitat lichiditati, insa acest lucru a fost doar pentru o perioada scurta de timp", a spus economistul-sef de la Volksbank.

Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank, a afirmat ca decizia BNR va afecta piata monetara, insa trebuie privita ca ansamblu.

"Impactul acestei deciziei a fost modic, astfel ca, per total, desi a fost o miscare deosebita, efectele au fost limitate. In acest fel, daca nu vor avea loc schimbari deosebite, cum ar fi limitarea prea mare a plafonului, este posibil sa nu vedem modificari semnificative la nivelul ratelor de dobanda", a declarat Muscalu, pentru Ziare.com.

Se vor scumpi creditele populatiei?

Potrivit lui Vasilescu, creditele in lei nu se vor scumpi, si nici dobanda nu va urca.

"Nu vor exista presiuni asupra populatiei, de genul scumpirii creditelor in lei sau majorarea dobanzilor. Nu are de ce", a sustinut consilierul guvernatorului BNR.

Aceeasi idee este impartasita si de Melania Hancila. "Nu cred ca se vor scumpi creditele in lei, pentru ca de aceste licitatii depind mai mult creditele pe termen foarte scurt. Creditele populatiei sunt legate la dobanda ROBOR la trei luni, la sase luni, etc. Dobanzile la termen lung nu fluctueaza in functie de miscarile pe termen scurt", a subliniat economistul.

In schimb, Vlad Muscalu observa ca populatia ar putea fi afectata, insa extrem de putin.

"E posibil sa urmeze niste cresteri ale ratelor interbancare, insa unele modice, care se vor transmite intr-o masura limitata asupra clientilor non-bancari. Impactul evenimentului de astazi va fi unul marginal", a sustinut acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#BNR limita imprumut banci, #BNR plafon imprumut banci, #BNR imprumut banci, #BNR imprumut repo , #banci
Comentarii
Poza Mutul
Mutul
rank 5
BNR a mai stopat astfel tendinta de crestere cursului leu/Euro si