BNR: Majorarea plafonului la programul "Noua Casa" va antrena inevitabil o crestere a preturilor

Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 21:14
1985 citiri
BNR: Majorarea plafonului la programul "Noua Casa" va antrena inevitabil o crestere a preturilor
Sediul BNR

O majorare a plafonului de garantare in Programul "Noua Casa" trebuie tratata cu foarte multa prudenta, deoarece ea ar antrena in mod inevitabil o tendinta de crestere a preturilor, a afirmat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, Eugen Radulescu, director al Directiei de Stabilitate din Banca Nationala a Romaniei (BNR).

"Propunerea pe care o are Guvernul in momentul de fata de majorare a plafonului pentru noua prima casa are in vedere a pastra o piata care poate, altminteri, sa fie sub presiune, legat de faptul ca unii oameni castiga mai mult, altii mai putin, unii stau pe ajutoare de somaj... Situatie care nu incurajeaza, in orice caz, investitiile imobiliare. Punctul de vedere al Directiei din care fac parte este ca o majorare a plafonului trebuie tratata cu foarte multa prudenta. A existat chiar si in CNSM o propunere in acest sens, respectiv de transformare mai degraba intr-un program cu caracter social a sistemului de << Prima Casa >> . El se transformase intr-un program care ducea la cumpararea de case de vacanta, case pentru inchiriere, or nu aici este obiectivul pe care l-a avut Guvernul in momentul in care a lansat acest program", a declarat Radulescu.

Reprezentantul Bancii Nationale a mentionat ca, in masura in care se va majora plafonul de garantare din fonduri publice la acest program, "va antrena in mod inevitabil o tendinta de crestere a preturilor pietei, nu putem sa evitam asa ceva".

"Sigur ca, in masura in care se va majora plafonul de garantare din fonduri publice, va antrena in mod inevitabil o tendinta de crestere a preturilor pietei, nu putem sa evitam asa ceva si numai daca are o amploare mare. Daca se vor da 10.000 de credite este una, daca se vor da 50.000 de credite este alta. Personal, as fi mai prudent, nu as merge la ideea de dublare a plafonului de la 70.000 la 140.000 de euro. Ar trebui sa o luam usor-usor, in cazul in care va mai fi nevoie. Sa nu uitam ca inainte de aparitia acelei blestematii care a fost darea in plata, piata imobiliara se asezase foarte bine, iar << Prima Casa >> putea foarte bine sa dispara. A aparut acea ciudatenie ca nicaieri pe fata pamantului si piata imobiliara s-a blocat in ultimul hal. Nu suntem acum in aceasta situatie, dar oricum ar fi mai e de lucru pana sa avem o piata functionala a creditului ipotecar", a subliniat oficialul BNR.

Pe data de 9 iulie, Guvernul a aprobat, in prima lectura, Programul "Noua casa", una dintre prevederile acestuia fiind majorarea plafonul pentru creditele pentru achizitia de locuinte noi de la 70.000 de euro la cel putin 140.000 de euro.

Horoscop zilnic. Miercuri, 24 aprilie. Zodia care își va petrece seara în compania prietenilor
Horoscop zilnic. Miercuri, 24 aprilie. Zodia care își va petrece seara în compania prietenilor
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Relația cu...
Horoscop zilnic. Marți, 23 aprilie. Zodia care se va confrunta cu o problemă de sănătate
Horoscop zilnic. Marți, 23 aprilie. Zodia care se va confrunta cu o problemă de sănătate
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Manifești un...
#BNR, #credite, #plafon, #majorare, #bani, #preturi , #banci