BNR ne linisteste in privinta bancilor grecesti

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 15:58
2549 citiri
BNR ne linisteste in privinta bancilor grecesti
Foto: The Guardian

Problema bancilor grecesti este mult usurata in acest moment, a declarat, sambata, la Sinaia, directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza.

Potrivit acestuia, "un eventual faliment al unei banci din Grecia ar fi putut provoca un efect de domino asupra bancilor din Romania care au capital grecesc".

"Din punctul nostru de vedere al Directiei de Supraveghere, problema bancilor grecesti este mult usurata si ceea ce am reusit sa realizam, si evidentiez aici inca o data colaborarea exceptionala cu Autoritatea de Supraveghere din Grecia, in toata perioada aceasta trecuta. Pe mine personal m-a convins ca problema aceasta practic incepe usor-usor sa dispara. Exista un risc extern asociat unor evolutii nefavorabile, dar comportamentul bancilor-mama in toata aceasta perioada si al Autoritatii de Supraveghere din Grecia s-a dovedit foarte bun", a afirmat reprezentantul BNR, citat de Agerpres.

Cinteza a apreciat ca riscul producerii unui efect de domino exista inca, in cazul unui eventual faliment bancar in Grecia, dar a explicat ca a fost creata o plasa de siguranta.

"Exista acest risc, insa am creat o plasa de siguranta, masurile de stabilizare propuse prin noul proiect de ordonanta care ar modifica Ordonanta 99 sunt convins ca vor elimina eventuale efecte nedorite", a adaugat directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR.

Ordonanta reglementeaza conditiile de acces la activitatea bancara si de desfasurare a acesteia pe teritoriul Romaniei, supravegherea prudentiala a institutiilor de credit ti a societatilor de servicii de investitii financiare si supravegherea sistemelor de plati si a sistemelor de decontare a operatiunilor cu instrumente financiare.

Bancile grecesti din Romania au pierdut depozite de aproape 1,2 miliarde de euro

Tot referit la Grecia, Cinteza a declarat ca, de la sfarsitul lui 2010, pe fondul stirilor care apareau din Grecia, bancile cu capital elen din Romania au pierdut depozite de aproape 1,2 miliarde de euro.

"Este enorm. Si totusi ele au in momentul de fata o solvabilitate si o lichiditate foarte buna, fac fata cu succes pietei", a spus Nicolae Cinteza, in cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR si Alpha Bank.

El a explicat ca a existat o situatie in care una dintre banci, pe fondul unei performante mai scazute in activitatea de creditare, a fost obligata de BNR sa provizioneze suplimentar si a existat riscul ca solvabilitatea bancii sa cada destul de mult.

"Banca a fost perceputa in piata ca avand probleme si cotatiile pe care le ofereau celelalte banci pe piata monetara incepusera sa sara, erau mai mari cu 1 - 1,5% decat cotatiile care se faceau in mod normal.

Atunci, avand o colaborare foarte buna cu autoritatea de supraveghere din Grecia, s-a luat legatura in Grecia si s-a solicitat (majorare de capital - n.red.) direct actionarului grec printr-un ordin semnat de conducerea Bancii Nationale. Actionarul grec fiind o banca cu capital grecesc, s-a transmis o scrisoare semnata de Mugur Isarescu guvernatorului Bancii Nationale a Greciei si in doua saptamani problema a fost rezolvata, chiar inainte de termenul pe care ni-l stabilisem noi. Astfel, s-a majorat capitalul bancii", a explicat Cinteza citat de NewsIn.

El a adaugat ca de la banca aceasta a plecat discutia cu FMI despre "bridge bank" (banca- punte - n.red.) si de aici a aparut necesitatea crearii unei plase de siguranta. "In final, bridge-bankul este o plasa de siguranta", a precizat Cinteza.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#banci grecesti Romania BNR, #banci Grecia pierderi , #banci