BNR pune in circulatie o moneda de argint dedicata lui Henri Coanda

Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 17:44
1965 citiri
BNR pune in circulatie o moneda de argint dedicata lui Henri Coanda
Foto: Arhiva

Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 11 octombrie 2010, o moneda de argint, dedicata aniversarii a 100 de ani de la construirea primului avion cu reactie de catre Henri Coanda.

Moneda va avea valorea nominala de 10 lei, un diametru de 37 mm si 31,103 grame, potrivit unui comunicat al bancii centrale.

BNR va emite moneda aniversara intr-un tiraj de 1.000 de bucati.

Pe aversul monedei vor fi imprimate stema Romaniei, anul de emisiune "2010", valoarea nominala "10 LEI" inscriptia "ROMANIA" si reprezentarea aeroplanului cu reactie construit de Henri Coanda. In plan secund, va fi conturul apartului de zbor, vazut de deasupra.

Pe revers, in partea stanga, va fi inscriptionat "PRIMUL AVION CU REACTIE", "100 ANI" si "1910", iar in dreapta va fi portretul lui Henri Coanda si numele acestuia.

Pretul de vanzare, fara TVA, va fi de 220 de lei. Monedele de argint vor fi ambalate in capsule de metacrilat transparent si vor fi insotite de brosuri de prezentare in limbile romana, engleza si franceza. De asemenea, brosurile vor contine certificatul de autenticitate, pe care se vor gasi semnaturile guvernatorului BNR si a casierului central.

Monedele vor fi puse in vazare prin sucursalele BNR din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#moneda aniversara Henri Coanda, #BNR moneda argint , #banci