BNR reduce dobanda cheie cu 0,5 puncte

Duminica, 27 Septembrie 2009, ora 17:25
867 citiri
BNR reduce dobanda cheie cu 0,5 puncte

Banca Nationala va reduce marti dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, pana la 8%, in conditiile scaderii inflatiei si a necesitatii relansarii activitatii economice.

Analistii anticipeaza ca BNR va reduce dobanda de politica monetara, in conditiile in care singura modalitate de a sprijini activitatea economica este reducerea dobanzilor la credite, insa au viziuni diferite asupra rezervelor minime obligatorii, informeaza Mediafax.

Economistul-sef al Raifeissen Bank, Ionut Dumitru, crede ca "exista ceva sanse pentru o diminuare a ratei pentru pasivele in valuta cu 5 puncte procentuale, dar acestea sunt mai reduse decat cele pentru scaderea dobanzii de politica monetara".

Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania, nu crede ca marti BNR va decide si diminuarea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, pentru ca exista suficient de multa lichiditate in piata in urma conversiei in lei a sumelor atrase de Ministerul Finantelor in valuta, de exemplu de la FMI si emisiunea de titluri de stat in valuta.

Economistul sef al BCR, Lucian Anghel, a declarat pentru Mediafax ca BNR ar putea mentine ratele la rezervele minime obligatorii, "in contextul lichiditatii consistente din piata, generata de reducerea rezervelor".

Si economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, estimeaza ca BNR va cobori marti dobanda de politica monetara, si crede ca ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta vor fi mentinute.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#BNR reduce dobanda, #reducere dobanda cheie, #rezerve minime valuta , #banci