BNR se asteapta la o inflatie de 2,7% la sfarsitul anului curent si de 2,5% la finalul lui 2021

Joi, 06 August 2020, ora 12:49
2275 citiri
BNR se asteapta la o inflatie de 2,7% la sfarsitul anului curent si de 2,5% la finalul lui 2021
Sursa: Facebook

Rata anuala a inflatiei IPC pentru sfarsitul anului curent si al celui viitor este prognozata la 2,7% si, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflatiei postat pe pagina de internet a Bancii Nationale a Romaniei.

"Contributia estimata a modificarii impozitelor indirecte este de 0,2 puncte procentuale la sfarsitul anului curent si de 0,4 puncte procentuale la finele celui viitor. Rata medie anuala a inflatiei IPC isi va continua parcursul descendent din prima jumatate a anului curent, dar intr-un ritm mai atenuat, fiind anticipata sa atinga 2,5% la orizontul proiectiei, trimestrul II 2022", se mentioneaza in raport.

Potrivit BNR, comparativ cu Raportul anterior, revizuirile pentru rata anuala a inflatiei IPC sunt minore. Valoarea anticipata pentru finele anului curent este mai redusa cu 0,1 puncte procentuale, in conditiile reevaluarii descendente a contributiei componentelor exogene ale cosului de consum, care contrabalanseaza proiectarea la acest orizont a unor valori usor mai ridicate in cazul inflatiei de baza. Pentru finele anului viitor, prognoza este similara celei precedente.

"Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat s-a mentinut ridicata pana la finele trimestrului II, depasind in luna iunie valoarea din prognoza benchmark precedenta si atingand nivelul de 3,7%. Ulterior, este preconizata reintrarea acesteia in interiorul intervalului de variatie al tintei centrale pe parcursul ultimului trimestru al anului. Evolutia componentei este imprimata de actiunea conjugata a socurilor din partea cererii si a ofertei, manifestate in contextul crizei sanitare si al masurilor administrative instituite de autoritati. Astfel, presiuni inflationiste sunt asociate unor factori precum majorarea costurilor salariale unitare in urma contractiei productiei (crestere atenuata doar partial de masurile de sprijin guvernamental), costurile suplimentare reclamate de masurile de prevenire a infectarilor implementate de agentii economici si reducerea ofertei in conditiile inchiderii unor puncte de lucru sau ale restrangerii activitatii", se spune in Raport.

BNR precizeaza ca, pe masura normalizarii situatiei epidemice si a adaptarii treptate a comportamentului agentilor la noile conditii, presiunile inflationiste asociate situatiei medicale se vor diminua gradual. In acest context, efectul dezinflationist al cererii agregate este de asteptat sa devina dominant pe termen mediu, conducand la o scadere a ratei anuale a inflatiei de baza, urmata de stabilizarea acesteia, incepand cu mijlocul anului viitor, in jurul valorii de 2,2%. La aceasta evolutie contribuie si dinamica relativ redusa a preturilor din import. Astfel, inflatia IAPC exclusiv produse energetice din zona euro se plaseaza pe o traiectorie in reducere treptata pana la finele anului viitor, urmata spre sfarsitul intervalului de prognoza de o revenire lenta. Anticipatiile inflationiste se mentin in interiorul intervalului tintei pana la orizontul proiectiei, diminuarea de pe parcursul anului curent fiind urmata de o relativa stabilizare.

Comparativ cu prognoza anterioara, rata anuala a inflatiei de baza se plaseaza la valori usor mai ridicate pana in trimestrul III 2021, in conditiile subestimarii pe termen scurt a presiunilor inflationiste asociate socurilor de oferta in contextul evolutiei situatiei

medicale. Ulterior, dinamica este marginal inferioara celei publicate in Raportul asupra inflatiei din luna mai, in principal ca urmare a revizuirii descendente a traiectoriei inflatiei externe si, implicit, a presiunilor mai reduse din partea preturilor de import.

Preturile volatile ale alimentelor (LFO) sunt anticipate sa inregistreze o dinamica anuala de 8,4% la finele anului curent si de 3,3% la sfarsitul celui viitor, aceste valori fiind configurate sub ipoteza inregistrarii unor recolte agricole incadrate in proximitatea unei medii multianuale. Comparativ cu Raportul anterior, nivelul pentru finele anului curent a fost revizuit in sens descendent cu 3,5 puncte procentuale, pe fondul unei ameliorari a conditiilor meteorologice, survenita ulterior publicarii Raportului precedent, care a condus la o ieftinire a legumelor.

Pentru anul viitor, valoarea este relativ similara celei proiectate in Raportul din luna mai.

Traiectoria preturilor administrate prevede cresteri de 1% si de 2,5% la sfarsitul anului curent si, respectiv, al celui viilor. Comparativ cu Raportul din luna mai, proiectia pentru finele anului 2020 a fost ajustata in sens descendent cu 1,1 puncte procentuale, pe fondul reducerii din luna iulie a tarifelor reglementate la energia electrica aplicate de catre furnizorii de ultima instanta, in timp ce pentru anul viitor nivelul este similar.

România marchează cea mai mare rată a inflației din UE pentru a două lună consecutiv
România marchează cea mai mare rată a inflației din UE pentru a două lună consecutiv
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a doua lună consecutiv, ţara cu cea...
Romanii au consumat mai putina energie electrica in ianuarie. Pe piata raman problemele create de guvern
Romanii au consumat mai putina energie electrica in ianuarie. Pe piata raman problemele create de guvern
Consumul de energie electrica crescut, in Romania, cu 3,2% in luna ianuarie 2024, fata de aceeasi perioada din anul precedent. Astfel, consumul final de energie electrica in economie s-a majorat cu...
#economie, #Facebook, #BNR, #inflatie , #banci