BNR: Taxa Robin Hood ar indeparta bancile de Romania

Vineri, 22 Mai 2009, ora 16:54
690 citiri
BNR: Taxa Robin Hood ar indeparta bancile de Romania
Foto: ZF

Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat, vineri, la Targu Mures, ca introducerea unei taxe de tip "Robin Hood", prin care sa se supraimpoziteze profiturile bancilor, nu ar face decat sa indeparteze bancile de Romania.

"Taxa Robin Hood nu este o decizie optima, pentru ca ar incalca libertatea contului de capital, la care Romania s-a angajat, ca preconditie de aderare la UE. Ar pune gaz pe foc si ar indeparta si mai tare bancile din tara", a dspus Lazea, la o conferinta organizata de Institutul Bancar Roman (IRB).

Economistul-sef al BNR a explicat ca, in schimb, acordarea de puteri sporite bancii centrale ar fi o solutie mult mai buna pentru a obtine un "efect similar".

"Daca Parlamentul va accepta propunerea BNR, de a-i da acesteia puteri sporite, in sensul de a cere bancilor recapitalizare si, daca nu fac acest lucru, sa poata BNR sa schimbe managementul si, la limita, actionariatul bancilor, atunci putem obtine, pe o alta cale, un efect similar", a mai spus Lazea.

Premierul Emil Boc a declarat, in 19 mai, ca Guvernul ar putea lua masura supraimpozitarii profitului, daca bancile comerciale din Romania nu vor respecta intelegerea initiala cu statul roman si isi vor retrage liniile de finantare.

"Daca bancile straine, prin reprezentantele lor in Romania, nu vor intelege ca au obtinut profituri extrem de importante in Romania in vremuri foarte bune, iar acum, cand vremurile sunt dificile, vor arunca povara crizei numai pe umerii romanilor si sa-si retraga banii la bancile din strainatate, atunci avem posibilitatea de a aplica masuri precum acea taxa "Robin Hood", de supraimpozitare a profiturilor", a spus Boc, la postul public de radio.

Noua mari banci straine cu afaceri in Romania s-au angajat, la finalul lui martie, la Viena, sa isi mentina expunerea pe Romania. Intr-o a doua intalnire, ce a avut loc saptamana aceasta la Bruxelles, bancile straine si-au reafirmat angajamentul, luand drept reper expunerea de la 31 martie 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#retragere capital banci, #taxa Robin Hood, #Valentin Lazea taxe , #banci