BNR, trasa de urechi de Banca Centrala Europeana

Duminica, 27 Martie 2011, ora 16:17
3141 citiri
BNR, trasa de urechi de Banca Centrala Europeana
Foto: Agenda.ro

Banca Centrala Europeana (BCE) a atras atentia BNR ca trebuie consultata in timp util la avizarea propunerilor legislative, nu pe ultima suta de metri. Este pentru a doua oara cand Banca Nationala a Romaniei primeste aceasta sesizare din partea BCE.

BCE a transmis la inceputul acestui an doua solicitari de emitere a unui aviz cu privire la un proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Ordonantei privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar si cu privire la un proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Ordonantei privind institutiile de credit si adecvarea capitalului.

"Conform BNR, modificarile cuprinse in proiectele de ordonanta fac obiectul conditionalitatilor structurale prevazute in acordul stand-by incheiat de Romania cu FMI si ar trebui sa intre in vigoare la 15 martie 2011. Avand in vedere acest fapt, BNR invoca motive de extrema urgenta si solicita ca avizul BCE sa fie emis pana la 25 februarie 2011, pentru ca legiuitorul roman sa poata tine seama de avizul BCE inainte de adoptarea unei decizii pe fond cu privire la proiectele de ordonanta.

BCE doreste sa atraga atentia autoritatii care a transmis solicitarile de emitere a unui aviz asupra faptului ca (...) BCE trebuie consultata 'in timp util' in raport cu procesul legislativ", se arata in avizul adoptat de Consiliul Guvernatorilor BCE si semnat de presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet, la data de 25 februarie, noteaza Mediafax.

BNR a mai fost atentionata de BCE ca trebuie consultata "in timp util" si in februarie anul trecut, cand a avizat un proiect de lege privind modificarea procedurii administrarii speciale in cazul institutiilor de credit din Romania.

In acest an, Banca Centrala Europeana (BCE) a atras atentia si asupra activitatii desfasurate in prezent in cadrul Uniunii in vederea crearii unui cadru armonizat de gestionare si solutionare a crizelor in cadrul Uniunii, activitate care priveste, printre altele, domenii similare celor care fac obiectul proiectelor de ordonanta.

"Desi sistemul romanesc pare a respecta concluziile recente ale Consiliului Ecofin (format din ministrii de finante ai statele din UE - n.r.) cu privire la gestionarea crizelor, acesta poate necesita adaptari ulterioare in functie de forma finala a cadrului Uniunii si de reformarea Directivei 94/19/CE a Parlamentului European si al Consiliului privind sistemele de garantare a depozitelor", noteaza BCE.

Primul proiect de ordonanta pentru modificarea OG 39/1996 permite Fondului de garantare sa utilizeze resursele pentru a sustine transferul depozitelor de la banca aflata in administrare speciala la o alta institutie de credit, doar daca suma platita de Fond este mai mica decat in cazul platii directe a compensatiilor pentru depozitele garantate.

Totodata, proiectul de act normativ pervede ca orice decizie cu privire la utilizarea resurselor financiare ale Fondului pentru finantarea operatiunilor care implica transferul de depozite trebuie aprobata in prealabil de BNR.

Al doilea proiect de ordonanta modifica OUG 99/2006 in privinta administrarii speciale aplicabile institutiilor de credit aflate in dificultate, pentru facilitarea modificarilor propuse de primul proiect. Al doilea proiect stabileste, printre altele, criteriile pentru primirea informatiilor de catre institutiile de credit, dar si mecanismul achizitiei activelor bancare, care consta intr-o procedura de tip licitatie bazata pe cel mai bun pret oferit de o institutie eligibila.

In plus, proiectul de act normativ prevede ca, prin adoptarea masurilor de restructurare, creditorii institutiei de credit nu se pot afla intr-o situatie mai putin favorabila decat cea in care s-ar fi aflat daca aceste masuri nu ar fi fost implementate si institutia de credit ar fi intrat direct in lichidare.

Banca Centrala Europeana a constatat ca nu sunt reglementate in mod clar anumite aspecte importante ale mecanismului a carui implementare este urmarita prin proiectele de ordonanta, cum ar fi regimul juridic al garantiilor care urmeaza a fi emise de fond in vederea facilitarii punerii in aplicare a unei masuri de restructurare care consta in operatiuni care implica transferul de depozite, costul transferului depozitelor si datoria institutiei de credit de la care sunt transferate depozitele garantate.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#BNR BCE propuneri legislative, #proiecte de ordonanta , #banci