Cat au imprumutat bancile de la BNR

Luni, 13 August 2012, ora 19:14
1591 citiri
Cat au imprumutat bancile de la BNR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat, luni, 15 banci comerciale cu 5 miliarde lei, pentru o saptamana, cererea institutiilor de credit fiind de peste trei ori mai mare, de 18 miliarde lei.

Potrivit dealerilor, cererea este atat de ridicata intrucat unele banci supraliciteaza in cadrul operatiunii pentru ca in urma alocarii pro-rata institutiile sa primeasca mai multi bani.

BNR a anuntat luni ca va acorda bancilor comerciale cel mult 5 miliarde lei, aceasta fiind a doua saptamana consecutiv cand banca centrala plafoneaza suma cu care imprumuta institutiile de credit prin operatiuni repo.

BNR limiteaza suma cu care imprumuta bancile - Se vor scumpi creditele in lei?

Banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala.

Saptamana trecuta, 10 banci comerciale au atras 6 miliarde lei, pentru o saptamana. Lunea trecuta, banca centrala a introdus primul prag incepand cu luna noiembrie 2008.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an.

Sumele imprumutate si numarul de banci au crescut vizibil in luna iunie, dupa ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numarul de emisiuni de tiluri de stat pe care o banca le poate utiliza drept garantii in cadrul unei operatiuni de piata monetara. O suma record, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), a fost imprumutata la 25 iunie, de 11 banci.

Incepand cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat saptamanal cate o licitatie repo.

Dobanzile afisate luni dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana se plasau la 5,31% - 5,79% pe an, foarte usor peste cele de vineri, de 5,29% - 5,76% pe an, si peste rata dobanzii de politica monetara, de 5,25%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#BNR imprumut banci, #BNR licitatie repo, #BNR lictiatie repo , #banci