Ce ecouri vor avea in Romania masurile Atenei in legatura cu sistemul bancar

Duminica, 28 Iunie 2015, ora 20:40
3145 citiri
Ce ecouri vor avea in Romania masurile Atenei in legatura cu sistemul bancar

Bancile grecesti din Romania nu vor fi afectate de nicio decizie ce va fi luata de Atena in legatura cu sistemul bancar din Grecia, deoarece sunt persoane juridice romane, a declarat duminica, la Digi24, Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR.

"Orice masura pe care o va lua Atena in legatura cu sistemul bancar de acolo nu afecteaza in niciun fel bancile din Romania. Bancile din Romania, chiar daca au capital grecesc, sunt persoane juridice romane, se supun legislatiei romanesti si supravegherii Bancii Nationale si, de aceea, orice decizie de acolo nu are efect asupra lor", a explicat Dan Suciu.

El a subliniat ca nu exista niciun motiv de ingrijorare in privinta acestor banci, care se supun legislatiei romanesti ce prevede garantarea tuturor depozitelor in cuantumul sumei de 100.000 de euro.

"Nu vorbim despre banci grecesti ci vorbim despre banci romanesti care au avut la un moment dat capital de fondare grecesc. Ele se supun legislatiei romanesti, o legislatie care prevede garantarea tuturor depozitelor in cuantumul sumei de 100.000 de euro, pentru toate bancile din Romania, si, in consecinta, nu este niciun motiv de preocupare din punctul de vedere al Bancii Nationale in ceea ce priveste rezervele sau depozitele cetatenilor romani", a precizat Dan Suciu.

Banca Centrala Europeana a anuntat duminica ca a decis sa mentina nivelul actual al imprumuturilor de urgenta pentru bancile elene si ca va urmari indeaproape situatia din Grecia, relateaza agentia EFE.

Dupa acest anunt, Consiliul de stabilitate al sistemului financiar grec s-a reunit pentru a pregati urmatorii pasi. Se asteapta ca la aceasta reuniune sa se ia o decizie daca este necesara sau nu introducerea unui control al capitalurilor pentru a evita ca in urmatoarele zile, si inainte de expirarea termenului privind programul de salvare, de marti, sa se produca iesiri masive din depozite, asa cum s-a intamplat in ultimele zile.

Sambata, in Grecia au fost cozi la bancomate, cetatenii eleni incercand sa isi retraga economiile in contextul nelinistilor legate de posibilitatea ca tara sa fie fortata sa iasa din zona euro.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a convocat un referendum pe 5 iulie, pentru a se vota in privinta conditiilor programului de salvare.

Esecul negocierilor de sambata, de la Bruxelles, a facut ca posibilitatea privind temuta iesire a Greciei din zona euro sa fie mai aproape ca oricand.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...